
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- łyżkę cedzakową
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY FASOLKĘ
Końcówki fasolek ścinamy od strony szypułek. Fasolkę myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ
Natkę pietruszki (bez grubszych łodyg) drobno siekamy. W ten sam sposób siekamy 1 ząbek czosnku. Posiekane składniki łączymy w miseczce. Dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pomidory z zalewy olejowej pokrojone w drobną kostkę.
Całość posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 3: PODSMAŻAMY FASOLKĘ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wykładamy na nią listki świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, mieszając.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Podsmażoną fasolkę przekładamy na talerz, na wierzchu układamy przygotowaną wcześniej gremolatę. Całość oprószamy serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Komentarze (2)
335 dni temu
Przepyszne, goście zachwyceni smakiem. To będzie nasza stała pozycja na letnie, wieczorne spotkania przy winie. Aaaa i zawsze obierałam fasolkę z dwóch stron, od teraz tylko z jednej. Dziękuję za rozkosz na podniebieniu ;)
odpowiedz
346 dni temu
super - danie godne polecenia
odpowiedz
zobacz wszystkie