Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- łyżkę cedzakową
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY FASOLKĘ
Końcówki fasolek ścinamy od strony szypułek. Fasolkę myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ
Natkę pietruszki (bez grubszych łodyg) drobno siekamy. W ten sam sposób siekamy 1 ząbek czosnku. Posiekane składniki łączymy w miseczce. Dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pomidory z zalewy olejowej pokrojone w drobną kostkę.
Całość posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 3: PODSMAŻAMY FASOLKĘ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wykładamy na nią listki świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, mieszając.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Podsmażoną fasolkę przekładamy na talerz, na wierzchu układamy przygotowaną wcześniej gremolatę. Całość oprószamy serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!
Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.
Makaron z fasolką szparagową
Kolorowy makaron ze świeżą fasolką szparagową w aromatycznym maślano-serowym sosie. To idealne danie dla osób lubiących ostrzejsze smaki, koniecznie go spróbuj!
Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem ze szparagów
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
- Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Tiramisu ze śliwkami
- Krupnik na wołowinie
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Szare kluski
- Faszerowana ryba w galarecie
- Sernik czereśniowy na maślance
- Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Regionalna kartoflanka
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Sałatka z truskawkami
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Sok z buraka – szybki przepis
- Tapas z salchichón
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Fit makaron à la carbonara
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
831 dni temu
Przepyszne, goście zachwyceni smakiem. To będzie nasza stała pozycja na letnie, wieczorne spotkania przy winie. Aaaa i zawsze obierałam fasolkę z dwóch stron, od teraz tylko z jednej. Dziękuję za rozkosz na podniebieniu ;)
odpowiedz
841 dni temu
super - danie godne polecenia
odpowiedz