
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- łyżkę cedzakową
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY FASOLKĘ
Końcówki fasolek ścinamy od strony szypułek. Fasolkę myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ
Natkę pietruszki (bez grubszych łodyg) drobno siekamy. W ten sam sposób siekamy 1 ząbek czosnku. Posiekane składniki łączymy w miseczce. Dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pomidory z zalewy olejowej pokrojone w drobną kostkę.
Całość posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 3: PODSMAŻAMY FASOLKĘ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wykładamy na nią listki świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, mieszając.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Podsmażoną fasolkę przekładamy na talerz, na wierzchu układamy przygotowaną wcześniej gremolatę. Całość oprószamy serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Jajecznica na 3 sposoby
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Krem ziemniaczany
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Kotlety jajeczne
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1140 dni temu
Przepyszne, goście zachwyceni smakiem. To będzie nasza stała pozycja na letnie, wieczorne spotkania przy winie. Aaaa i zawsze obierałam fasolkę z dwóch stron, od teraz tylko z jednej. Dziękuję za rozkosz na podniebieniu ;)
odpowiedz
1151 dni temu
super - danie godne polecenia
odpowiedz