Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Fasolkę myjemy, odcedzamy i obcinamy oba końce. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy do miękkości 10-15 minut, a następnie odcedzamy.

Orzechy siekamy i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy orzechy, stale potrząsając patelnią, by się nie przypaliły. Gdy zaczną się rumienić, zdjejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.

Kurki czyścimy i myjemy, przycinamy trzonki i kroimy na plasterki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone kurki. Gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje puszczona przez grzyby woda, a następnie dodajemy białe wino, podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Do podsmażonych grzybów dodajemy fasolkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszmy razem. Podajemy posypane prażonymi orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gośćaga Gośćaga
    1617 dni temu
    Polecam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1789 dni temu
    Bałam się co z tego wyjdzie, jakoś wydawało mi się, że fasolka i kurki nie pasują do siebie. Wyszło pyszne, chyba najlepszy sposób na fasolkę, jaki próbowałam i ciekawy sposób na kurki (wreszcie coś innego niż w śmietanie:). Całość dodatkowo polałam łyżką oleju lnianego, co razem z orzechami świetnie się komponowało.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1795 dni temu
    Z kurkami jeszcze fasolki nie robiłam,ciekawy pomysł ,chętnie spróbuję :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram