Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Fasolkę myjemy, odcedzamy i obcinamy oba końce. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy do miękkości 10-15 minut, a następnie odcedzamy.
Orzechy siekamy i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy orzechy, stale potrząsając patelnią, by się nie przypaliły. Gdy zaczną się rumienić, zdjejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.
Kurki czyścimy i myjemy, przycinamy trzonki i kroimy na plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone kurki. Gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje puszczona przez grzyby woda, a następnie dodajemy białe wino, podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do podsmażonych grzybów dodajemy fasolkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszmy razem. Podajemy posypane prażonymi orzechami włoskimi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
656 dni temu
Wygląda świetnie, mam tylko 2 pytania: 1. W liście składników jest wino białe, w przepisie czerwone, które powinno być? 2. Wartości odżywcze: Czy te wartości (tłuszcze, białka itd.) są podane dla całego dania, czy dla jednej porcji?
Odpowiedz
656 dni temu
Wino powinno być białe, na listę składników wkradł się błąd -- bardzo dziękujemy za uwagę! Wartości odżywcze podajemy dla jednej porcji.
866 dni temu
Dziś zrobiłem FASOLKA SZPARAGOWA Z KURKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI. Bardzo dobre. Gorąco polecam.
Odpowiedz
1552 dni temu
Witam, czy 20g kurek to nie trochę za mało?
Odpowiedz
1551 dni temu
Kurki są tu jednym ze składników, ale jak najbardziej można dodać ich więcej ;)
4299 dni temu
Polecam
Odpowiedz
4471 dni temu
Bałam się co z tego wyjdzie, jakoś wydawało mi się, że fasolka i kurki nie pasują do siebie. Wyszło pyszne, chyba najlepszy sposób na fasolkę, jaki próbowałam i ciekawy sposób na kurki (wreszcie coś innego niż w śmietanie:). Całość dodatkowo polałam łyżką oleju lnianego, co razem z orzechami świetnie się komponowało.
Odpowiedz
4476 dni temu
Z kurkami jeszcze fasolki nie robiłam,ciekawy pomysł ,chętnie spróbuję :)
Odpowiedz