Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Fasolkę myjemy, odcedzamy i obcinamy oba końce. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy do miękkości 10-15 minut, a następnie odcedzamy.
Orzechy siekamy i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy orzechy, stale potrząsając patelnią, by się nie przypaliły. Gdy zaczną się rumienić, zdjejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.
Kurki czyścimy i myjemy, przycinamy trzonki i kroimy na plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone kurki. Gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje puszczona przez grzyby woda, a następnie dodajemy białe wino, podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do podsmażonych grzybów dodajemy fasolkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszmy razem. Podajemy posypane prażonymi orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!
Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!
Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.
Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
337 dni temu
Wygląda świetnie, mam tylko 2 pytania: 1. W liście składników jest wino białe, w przepisie czerwone, które powinno być? 2. Wartości odżywcze: Czy te wartości (tłuszcze, białka itd.) są podane dla całego dania, czy dla jednej porcji?
odpowiedz
337 dni temu
Wino powinno być białe, na listę składników wkradł się błąd -- bardzo dziękujemy za uwagę! Wartości odżywcze podajemy dla jednej porcji.
547 dni temu
Dziś zrobiłem FASOLKA SZPARAGOWA Z KURKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI. Bardzo dobre. Gorąco polecam.
odpowiedz
1233 dni temu
Witam, czy 20g kurek to nie trochę za mało?
odpowiedz
1232 dni temu
Kurki są tu jednym ze składników, ale jak najbardziej można dodać ich więcej ;)
3980 dni temu
Polecam
odpowiedz
4152 dni temu
Bałam się co z tego wyjdzie, jakoś wydawało mi się, że fasolka i kurki nie pasują do siebie. Wyszło pyszne, chyba najlepszy sposób na fasolkę, jaki próbowałam i ciekawy sposób na kurki (wreszcie coś innego niż w śmietanie:). Całość dodatkowo polałam łyżką oleju lnianego, co razem z orzechami świetnie się komponowało.
odpowiedz
4157 dni temu
Z kurkami jeszcze fasolki nie robiłam,ciekawy pomysł ,chętnie spróbuję :)
odpowiedz