Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Fasolkę myjemy, odcedzamy i obcinamy oba końce. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy do miękkości 10-15 minut, a następnie odcedzamy.

Orzechy siekamy i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy orzechy, stale potrząsając patelnią, by się nie przypaliły. Gdy zaczną się rumienić, zdjejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.

Kurki czyścimy i myjemy, przycinamy trzonki i kroimy na plasterki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone kurki. Gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje puszczona przez grzyby woda, a następnie dodajemy białe wino, podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Do podsmażonych grzybów dodajemy fasolkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszmy razem. Podajemy posypane prażonymi orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Balo Balo
    316 dni temu
    Wygląda świetnie, mam tylko 2 pytania: 1. W liście składników jest wino białe, w przepisie czerwone, które powinno być? 2. Wartości odżywcze: Czy te wartości (tłuszcze, białka itd.) są podane dla całego dania, czy dla jednej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    316 dni temu
    Wino powinno być białe, na listę składników wkradł się błąd -- bardzo dziękujemy za uwagę! Wartości odżywcze podajemy dla jednej porcji.
  • Mephisto76 Mephisto76
    525 dni temu
    Dziś zrobiłem FASOLKA SZPARAGOWA Z KURKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI. Bardzo dobre. Gorąco polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1211 dni temu
    Witam, czy 20g kurek to nie trochę za mało?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1211 dni temu
    Kurki są tu jednym ze składników, ale jak najbardziej można dodać ich więcej ;)
  • Gośćaga Gośćaga
    3958 dni temu
    Polecam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4130 dni temu
    Bałam się co z tego wyjdzie, jakoś wydawało mi się, że fasolka i kurki nie pasują do siebie. Wyszło pyszne, chyba najlepszy sposób na fasolkę, jaki próbowałam i ciekawy sposób na kurki (wreszcie coś innego niż w śmietanie:). Całość dodatkowo polałam łyżką oleju lnianego, co razem z orzechami świetnie się komponowało.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4136 dni temu
    Z kurkami jeszcze fasolki nie robiłam,ciekawy pomysł ,chętnie spróbuję :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!