Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY BÓB
Bób gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej i osłodzonej wodzie z dodatkiem ¼ pęczka świeżego koperku. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy z łupinek.
Krok 2: PIECZEMY MŁODE ZIEMNIAKI
Młode ziemniaki w skórkach dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w każdego ziemniaka.
Połówki ziemniaków w oliwie układamy na blasze płaską stroną do dołu. Obficie oprószamy solą. Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli wykorzystujesz duże ziemniaki, konieczne może się okazać wydłużenie czasu pieczenia, a w przypadku mniejszych czas ten może się skrócić. Kontroluj ich stopień wypieczenia, sprawdzając, czy są odpowiednio miękkie w środku.
Krok 3: PODPIEKAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Halloumi mocno odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kostkę i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę obok ziemniaków. Razem z halloumi wykładamy obrany z łupinek bób.
Ziemniaki odwracamy płaską stroną ku górze. Całość pieczemy ok. 10 minut, aż ser halloumi się zarumieni.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę wykładamy na talerze i posypujemy z wierzchu pozostałą ilością posiekanego koperku.
WSKAZÓWKA! Sałatkę z bobem i ziemniakami możesz spożywać na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje z kefirem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!
Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.
Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!
Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)