Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY BÓB
Bób gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej i osłodzonej wodzie z dodatkiem ¼ pęczka świeżego koperku. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy z łupinek.
Krok 2: PIECZEMY MŁODE ZIEMNIAKI
Młode ziemniaki w skórkach dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w każdego ziemniaka.
Połówki ziemniaków w oliwie układamy na blasze płaską stroną do dołu. Obficie oprószamy solą. Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli wykorzystujesz duże ziemniaki, konieczne może się okazać wydłużenie czasu pieczenia, a w przypadku mniejszych czas ten może się skrócić. Kontroluj ich stopień wypieczenia, sprawdzając, czy są odpowiednio miękkie w środku.
Krok 3: PODPIEKAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Halloumi mocno odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kostkę i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę obok ziemniaków. Razem z halloumi wykładamy obrany z łupinek bób.
Ziemniaki odwracamy płaską stroną ku górze. Całość pieczemy ok. 10 minut, aż ser halloumi się zarumieni.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę wykładamy na talerze i posypujemy z wierzchu pozostałą ilością posiekanego koperku.
WSKAZÓWKA! Sałatkę z bobem i ziemniakami możesz spożywać na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje z kefirem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!
Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.
Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!
Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg pieczony z ziemniakami
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
- Bób z boczkiem
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Sałatka z soczewicy i winogron
- Sałatka Cobb
- Zupa z fasolki szparagowej
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Sałatka z mango, awokado i tofu
- Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- Jogurt
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Ciasto z marcepanem
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Tarta z musem jabłkowym
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Śliwkowe piersi gęsi
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Miniomlety pomidorowe
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Smoothie „Energia”
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)