Surówka z pora
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Krojenie warzyw i owoców

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ogórki także pokroić na ćwiartki. Por oczyścić, rozciąć wzdłuż, dokładnie umyć. Białą część pokroić na 2-centymetrowe kawałki i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 3 sekundy/prędkość 5.

Krok 2: Łączenie wszystkich składników

Dodać pozostałe składniki i rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5. Przyprawić solą i pieprzem. Surówkę podać w salaterkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sałatka z pora z robotem Monsieur Cuisine Smart

Naszą surówkę z porem (czy też sałatkę – nazwij ją, jak zechcesz) przygotujesz z użyciem robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart. To wyjątkowe urządzenie kuchenne posiadające różnorodne funkcje, takie jak krojenie, siekanie, mieszanie, duszenie i gotowanie na parze. Za skrócenie czasu spędzanego w kuchni odpowiadają również funkcje programowania umożliwiające użytkownikom dostosowanie czasu i temperatury gotowania do konkretnego przepisu. Oznacza to, że dzięki niemu surówkę z pora do obiadu zrobisz znacznie szybciej niż zazwyczaj!

Nie posiadasz wspomnianego robota? Spokojnie, przepis na surówkę z pora wciąż jest w Twoim zasięgu. Wystarczy, że przygotujesz ostry nóż, deskę do krojenia oraz zarezerwujesz nieco więcej czasu niż przewidziane przez nas 10 minut. Zapewniamy, że nawet w przypadku samodzielnego krojenia poszczególnych składników surówka z pora nie zalicza się do czasochłonnych wyzwań kulinarnych. Zatem, jak zrobić surówkę z pora od Kuchni Lidla? Mamy dla Ciebie szereg wskazówek, które usprawnią Twoją pracę!

Sałatka z pora – przepis o starannie dobranych proporcjach  

Przedstawiony wyżej przepis surówkę z pora zakłada wykorzystanie jedynie kilku składników. Ale żaden z nich nie jest przypadkowy. To starannie przemyślana warzywna kompozycja. Wyrazisty, a nawet nieco ostry smak pora świetnie komponuje się ze świeżym, soczystym jabłkiem. Kolejny mocny zawodnik w zestawieniu to ogórek konserwowy. To dość popularny dodatek w sałatkach goszczących na polskich stołach. Nic dziwnego! Ma kusząco zróżnicowany smak – nieco kwaskowaty, a przy tym lekko słony. Nie sposób też nie wspomnieć o chrupkości, która wpływa na przyjemność spożywania dań z jego dodatkiem. Za złagodzenie całości, a zarazem nadanie jej jedwabistej konsystencji odpowiada majonez. Opisywany przepis na surówkę z pora uwzględnia wyłącznie podstawowe przyprawy – pieprz i sól. Zapewniamy, że niczego więcej nie potrzeba, aby kompozycja urzekała nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Jak wspomnieliśmy, w naszej surówce z porów znalazł się majonez. Zdajemy sobie sprawę, że wiele osób obawia się go ze względu na wysoką kaloryczność. Przyjrzyjmy się tej kwestii – cała surówka z pora to 898,8 kcal. Porcja to zaledwie 149,8 kcal, czyli naprawdę niewiele. Przy okazji musimy wspomnieć, że surówka z pora z majonezem wegańskim także smakuje bezkonkurencyjnie.

Jak zrobić sałatkę z pora? Opcjonalne dodatki

Prezentowana sałatka z pora jest dość minimalistyczna. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić powyższy przepis o dodatkowe produkty. Dobry pomysł to choćby  surówka z pora i kalarepy, czyli warzywa wspaniale chrupkiego i słodkawego. Inna opcja to surówka z pora i kapusty, zwłaszcza młodej. Masz do niej nieograniczony dostęp od maja do sierpnia, dlatego na pewno będziesz mieć niejedną okazję na spróbowanie tej odsłony prostej surówki z pora. Oczywiście na tym nie kończą się możliwości – sałatka z pora z rozmaitymi składnikami robi wrażenie.

Sałatka z porem na każdą porę dnia      

Sałatkę z porem i jabłkiem polubisz za uniwersalność. Co mamy na myśli? To prosty posiłek, który można spożywać o różnych porach dnia, w zależności od Twoich preferencji i potrzeb. Klasyczna opcja to oczywiście sałatka z pora do obiadu. Stanowi ona doskonały dodatek do dania głównego, zwłaszcza jeśli serwujesz dość kaloryczne dania. Stanowi świeży kontrast dla cięższych potraw. Ale nasza surówka z pora z jabłkiem spisze się także jako smakowity, a przy tym sycący lunch, czy to w domu, czy poza nim – np. w pracy bądź podczas zajęć w szkole lub na uczelni. Fantastycznie nadaje się do umieszczenia w przenośnym lunchboxie. Co więcej, jeśli unikasz ciężkich posiłków w godzinach wieczornych, sałatka z porem to idealny wybór na kolację. Na tym jednak nie koniec – sałatka porowa to dobra przekąska pomiędzy posiłkami. Szczególnie dla osób, które nie przepadają za przekąskami typu fast food czy słodyczami, a przy okazji mają dość pieczywa. Ponadto to danie, które możesz przyrządzić na rozmaite przyjęcia, spotkania rodzinne czy po prostu do codziennego obiadu. Jak widać, sałatka z porem nadaje się na każdą okazję.  

Sałatka z pora – wskazówki Kuchni Lidla

Jeśli masz w kuchni robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart sałatka z porów właściwie zrobi się sama. Ale gdy zdajesz się na moc własnych rąk, być możesz masz pewne wątpliwości związane z jej przyrządzeniem. Jedno z najczęstszych pytań związanych z przepisem, dotyczy tego, jak pokroić pora do sałatki. Niby nic trudnego, ale czy na pewno? Spieszymy z wyjaśnieniami! Zacznij od pozbawienia pora korzenia, po czym przekrój go w poprzek, aby uzyskać kawałki o długości mniej więcej 5 centymetrów. Tak powstałe kawałki pokrój na kolejne – grubsze lub cieńsze w zależności od osobistych preferencji. Następnie dokładnie posiekaj je ponownie na drobniejsze kawałki.

Wierzymy, że wiesz, jak zrobić sałatkę z pora, zarówno z użyciem robota, jak i własnych rąk! Koniecznie zapoznaj się również z innymi przepisami z naszego obszernego zbioru przepisów. Sałatka z białej kapusty, kalarepy, a także mango, awokado i kaszy kuskus to tylko niektóre z naszych propozycji!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!