zobacz film Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Syrop z młodych pędów sosny: młode pędy sosny wkładaj do słoika warstwami i każdą warstwę obficie posypuj cukrem. Zamknij słoik i zostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Później trzymaj syrop w lodówce, aby nie fermentował.

Upiecz buraki: daglezję rozetrzyj w moździerzu, dodaj do buraków i zawiń każdy burak osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C.  przez około 40 minut, aż będą miękkie.

PRZYGOTUJ:

  • obieraczkę do warzyw
  • mały słoiczek (250 ml)

KROK 1: KROIMY BURAKI

Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wkładamy do dużej miski. Posypujemy pieprzem.

KROK 2: SIEKAMY ZIARNA SŁONECZNIKA I PĘDY SOSNY

Prażone ziarna słonecznika drobno siekamy. Z syropu wyciągamy około 10 pędów sosny i również drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładamy do buraków i delikatnie solimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do małego słoiczka (ok. 250 ml) wkładamy utartą daglezję. Wlewamy ocet jabłkowy, syrop z pędów sosny i olej lub oliwę. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polewamy sosem sałatkę i całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: KROIMY MARCHEWKĘ

Obieramy marchewkę i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z niej cienkie paseczki. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

KROK 5: DODAJEMY SER

Wszystkie składniki nakładamy na głęboki talerz. Na wierzchu kładziemy kawałki sera sałatkowego. Całość możemy ozdobić szczawikiem zajęczym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!