Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Syrop z młodych pędów sosny: młode pędy sosny wkładaj do słoika warstwami i każdą warstwę obficie posypuj cukrem. Zamknij słoik i zostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Później trzymaj syrop w lodówce, aby nie fermentował.
Upiecz buraki: daglezję rozetrzyj w moździerzu, dodaj do buraków i zawiń każdy burak osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. przez około 40 minut, aż będą miękkie.
PRZYGOTUJ:
- obieraczkę do warzyw
- mały słoiczek (250 ml)
KROK 1: KROIMY BURAKI
Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wkładamy do dużej miski. Posypujemy pieprzem.
KROK 2: SIEKAMY ZIARNA SŁONECZNIKA I PĘDY SOSNY
Prażone ziarna słonecznika drobno siekamy. Z syropu wyciągamy około 10 pędów sosny i również drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładamy do buraków i delikatnie solimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do małego słoiczka (ok. 250 ml) wkładamy utartą daglezję. Wlewamy ocet jabłkowy, syrop z pędów sosny i olej lub oliwę. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polewamy sosem sałatkę i całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: KROIMY MARCHEWKĘ
Obieramy marchewkę i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z niej cienkie paseczki. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
KROK 5: DODAJEMY SER
Wszystkie składniki nakładamy na głęboki talerz. Na wierzchu kładziemy kawałki sera sałatkowego. Całość możemy ozdobić szczawikiem zajęczym.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.
Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!
Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!
Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Naleśniki z farszem
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Zupa krem z buraka
- Sałatka nicejska
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Klasyczna jajecznica
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Pizza z tortilli
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Kanapkowe szaszłyki
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- Gruszki parowane w białym winie
- Kurek w ziołach
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)