Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Syrop z młodych pędów sosny: młode pędy sosny wkładaj do słoika warstwami i każdą warstwę obficie posypuj cukrem. Zamknij słoik i zostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Później trzymaj syrop w lodówce, aby nie fermentował.
Upiecz buraki: daglezję rozetrzyj w moździerzu, dodaj do buraków i zawiń każdy burak osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. przez około 40 minut, aż będą miękkie.
PRZYGOTUJ:
- obieraczkę do warzyw
- mały słoiczek (250 ml)
KROK 1: KROIMY BURAKI
Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wkładamy do dużej miski. Posypujemy pieprzem.
KROK 2: SIEKAMY ZIARNA SŁONECZNIKA I PĘDY SOSNY
Prażone ziarna słonecznika drobno siekamy. Z syropu wyciągamy około 10 pędów sosny i również drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładamy do buraków i delikatnie solimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do małego słoiczka (ok. 250 ml) wkładamy utartą daglezję. Wlewamy ocet jabłkowy, syrop z pędów sosny i olej lub oliwę. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polewamy sosem sałatkę i całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: KROIMY MARCHEWKĘ
Obieramy marchewkę i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z niej cienkie paseczki. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
KROK 5: DODAJEMY SER
Wszystkie składniki nakładamy na głęboki talerz. Na wierzchu kładziemy kawałki sera sałatkowego. Całość możemy ozdobić szczawikiem zajęczym.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.
Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!
Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!
Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)