zobacz film Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • grill elektryczny lub grill węglowy
  • patelnię grillową

PRZYGOTOWANIE

KROK 1: GRILLUJEMY KOLBY KUKURYDZY

Surowe kolby kukurydzy smarujemy oliwą, kładziemy na grill elektryczny i grillujemy z każdej strony.

KROK 2: PRAŻYMY ZIARNA

Ziarna słonecznika, dyni i orzeszki pinii prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Następnie przekładamy do miseczki.

KROK 3: GRILLUJEMY PLASTRY CUKINI

Cukinię kroimy w grube plastry. Smarujemy z obu stron oliwą, a następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej, do momentu, aż uzyskają złoty kolor.

KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Rukolę i szpinak wykładamy na głęboki talerz, skrapiamy oliwą, dodajemy sok z cytryny i mieszamy tak, aby oliwa pokryła wszystkie liście (najlepiej wymieszać rękoma). Na wierzchu układamy zgrillowane plastry cukinii. Za pomocą ostrego noża z kolb kukurydzy ścinamy zgrillowane ziarna i rozsypujemy je po misce z sałatką. Całość posypujemy kruszonym serem oraz podprażonymi ziarnami i orzeszkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!