Sałatka z grillowanym bakłażanem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do czosnku
  • patelnię grillową
  • ręcznik papierowy lub pędzelek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pastą tahini, musztardą, słodką papryką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 2: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową i delikatnie smarujemy ją oliwą za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Plastry bakłażana grillujemy ok. 3-5 minut z każdej strony, aż jego miąższ stanie się delikatny i miękki. Plastry bakłażana odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół, na dwie mniejsze części.  

KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ

Do dużej miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, miętę i szczypior dymki. Mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i grillowany bakłażan. Dekorujemy czerwonym pieprzem.

Sałatkę polewamy dressingiem i mieszamy dopiero przed podaniem, by wszystkie składniki zachowały świeżość.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    278 dni temu
    Dziś zrobiłem SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM. Wyszła po prostu GENIALNIE !!!!!!! Super sałatka Dziękuje za przepis Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!