Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- patelnię grillową
- ręcznik papierowy lub pędzelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pastą tahini, musztardą, słodką papryką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 2: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową i delikatnie smarujemy ją oliwą za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Plastry bakłażana grillujemy ok. 3-5 minut z każdej strony, aż jego miąższ stanie się delikatny i miękki. Plastry bakłażana odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół, na dwie mniejsze części.
KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Do dużej miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, miętę i szczypior dymki. Mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i grillowany bakłażan. Dekorujemy czerwonym pieprzem.
Sałatkę polewamy dressingiem i mieszamy dopiero przed podaniem, by wszystkie składniki zachowały świeżość.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
278 dni temu
Dziś zrobiłem SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM. Wyszła po prostu GENIALNIE !!!!!!! Super sałatka Dziękuje za przepis Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz