Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- patelnię grillową
- ręcznik papierowy lub pędzelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pastą tahini, musztardą, słodką papryką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 2: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową i delikatnie smarujemy ją oliwą za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Plastry bakłażana grillujemy ok. 3-5 minut z każdej strony, aż jego miąższ stanie się delikatny i miękki. Plastry bakłażana odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół, na dwie mniejsze części.
KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Do dużej miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, miętę i szczypior dymki. Mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i grillowany bakłażan. Dekorujemy czerwonym pieprzem.
Sałatkę polewamy dressingiem i mieszamy dopiero przed podaniem, by wszystkie składniki zachowały świeżość.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne śledzie po cygańsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
- Sos beszamelowy
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Falafel w chlebie pita
- Baba ghanoush
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
- Chowder z kukurydzą
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Sałatka z brukselki
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
- Spaghetti alla puttanesca
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
- Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
- Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
- Sycylijski makaron z kalafiorem
- Karp w galarecie
- Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Domowa kapusta kiszona
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
239 dni temu
Dziś zrobiłem SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM. Wyszła po prostu GENIALNIE !!!!!!! Super sałatka Dziękuje za przepis Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz