zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • patelnię grillową
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręczny palnik gazowy
  • mały garnek i duży garnek z pokrywką
  • gęste sitko

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I BOCZNIAKÓW

Krok 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.

Plastry bakłażana grillujemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Przekładamy na deskę do wystygnięcia. Kroimy w grube paski i przekładamy do miski.

Krok 2: GRILLUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia, a następnie rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w misce obok kawałków bakłażana.

PIERWSZY WARIANT – DRESSING Z KOZIEGO JOGURTU

Jogurt kozi łączymy w misce z drobno posiekanym czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i posiekaną papryczką chili. Doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem.

Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i otartą z niej skórkę. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę, by smaki się połączyły. Dressing przekładamy do mniejszej miseczki. Z wierzchu skrapiamy oliwą.

DRUGI WARIANT – KOZI TWAROŻEK PODWĘDZANY SIANEM

Twarożek przekładamy do mniejszego garnka i dokładnie mieszamy, rozprowadzając go po ściankach naczynia. W osobnym, większym garnku umieszczamy siano. Garnek z twarożkiem przekładamy do garnka z sianem. Siano podpalamy ręcznym palnikiem gazowym. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.

Zdejmujemy pokrywkę. Twarożek mieszamy. Spalone siano przekładamy na sitko i przesiewamy popiół do podwędzonego twarożku. Ponownie mieszamy.

GLAZURA MIODOWA

Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy.

Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn. Sałatkę polewamy z wierzchu gotową glazurą miodową.

Podajemy z dressingiem z koziego jogurtu lub z podwędzonym twarożkiem. Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w plasterki i natką pietruszki. Z wierzchu polewamy miodem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram