Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- tarkę o drobnych oczkach
- ręczny palnik gazowy
- mały garnek i duży garnek z pokrywką
- gęste sitko
SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I BOCZNIAKÓW
Krok 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.
Plastry bakłażana grillujemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Przekładamy na deskę do wystygnięcia. Kroimy w grube paski i przekładamy do miski.
Krok 2: GRILLUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia, a następnie rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w misce obok kawałków bakłażana.
PIERWSZY WARIANT – DRESSING Z KOZIEGO JOGURTU
Jogurt kozi łączymy w misce z drobno posiekanym czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i posiekaną papryczką chili. Doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem.
Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i otartą z niej skórkę. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę, by smaki się połączyły. Dressing przekładamy do mniejszej miseczki. Z wierzchu skrapiamy oliwą.
DRUGI WARIANT – KOZI TWAROŻEK PODWĘDZANY SIANEM
Twarożek przekładamy do mniejszego garnka i dokładnie mieszamy, rozprowadzając go po ściankach naczynia. W osobnym, większym garnku umieszczamy siano. Garnek z twarożkiem przekładamy do garnka z sianem. Siano podpalamy ręcznym palnikiem gazowym. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy pokrywkę. Twarożek mieszamy. Spalone siano przekładamy na sitko i przesiewamy popiół do podwędzonego twarożku. Ponownie mieszamy.
GLAZURA MIODOWA
Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy.
Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn. Sałatkę polewamy z wierzchu gotową glazurą miodową.
Podajemy z dressingiem z koziego jogurtu lub z podwędzonym twarożkiem. Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w plasterki i natką pietruszki. Z wierzchu polewamy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!
Sałatka z mango, chili i kawiorem
Ostra papryczka, słodkie mango i kawior. Ryzykowne? Być może, ale na pewno przepyszne!
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)