Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- grill lub patelnię grillową
- szczypce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI
Marchewki obieramy, jeśli są większe, przekrawamy wzdłuż na pół. Mieszamy ze sobą łyżkę oliwy, syrop klonowy, sól i chili. Tak przygotowaną marynatą smarujemy marchewki.
KROK 2: GRILLUJEMY MARCHEWKI
Marchewki grillujemy ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły.
KROK 3: PRAŻYMY NERKOWCE
Nerkowce podprażamy na suchej patelni.
KROK 4: NAKŁADAMY SAŁATKĘ
Szpinak mieszamy z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny i drobno posiekaną dymką i wykładamy na półmisek. Na szpinaku układamy poszarpaną na małe kawałki burratę, podprażone orzechy i marchewkę.
Tak przygotowaną sałatkę możemy udekorować kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.
Sałatka z grillowaną marchewką – nie tylko na lato
Marchewka z grilla z pewnością nie jest najbardziej popularnym grillowym przysmakiem – z karkówką czy kiełbaskami trudno jej wygrać. A jednak to warzywo potrafi zaskoczyć. Słodki smak, lekki dymny aromat – grillowana marchewka naprawdę doskonale sprawdzi się jako jeden z letnich przysmaków zajadanych podczas rodzinnych spotkań na powietrzu. Ale nie tylko, bo przecież grillowane marchewki można przyrządzić również…w domu. Na patelni grillowej, oczywiście.
Jakie warzywo sprawdzi się w takiej odsłonie najlepiej? Sięgnij po młodą, drobną marchewkę, która ma w sobie mnóstwo soku, jest słodka i chrupiąca. Lekkie zgrillowanie jej sprawi, że zmięknie, choć nadal będzie stawiać opór zębom. Marchewka na grilla może okazać się dobrym pomysłem na przekąskę. Jednak nie tylko.
Może być również elementem doskonałej sałatki! Sałatka z marchewką? Tak, choć daleko jej do typowej sałatki z kapustą i jabłkiem, jaką w polskich domach zajada się do obiadu. Tego typu surówki są pyszne i ich tradycyjny smak zawsze sprawdzi się jako jeden z elementów dań z ziemniakami. Ale z marchwi można zrobić też coś bardziej wykwintnego. Mnóstwo smaków, różne faktury – to kochamy w sałatkach. A Kinga po raz kolejny udowodniła, że takie właśnie przysmaki tworzy najlepiej.
Co powinno znaleźć się w letniej sałatce z grillowaną marchewką? Oczywiście młoda marchew, ale też pyszny ser – w tym przypadku burrata. Jest lekko słodkawa, dlatego idealnie komponuje się ze smakiem marchewki. Kremowa włoska burrata może oczywiście zostać zastąpiona mozzarellą, jeśli akurat masz ten ser w lodówce. Do tego koniecznie świeży szpinak (zamiast sałaty), garść orzechów nerkowca, oliwa, syrop klonowy, szczypiorek, szczypta ostrej papryki i sok z cytryny. Brzmi prosto, prawda? A jednak głębia smaku z pewnością Cię zaskoczy. Zresztą wychodzimy z założenia, że proste dania często są najlepsze! Jak przygotować tę boską sałatkę?
Sałatka z marchewki grillowanej – prosty przepis, który sprawdzi się niezależnie od pory roku
Marchewki z grilla możesz przygotować przez cały rok – chociaż oczywiście zimą raczej nie myślimy o grillowaniu na zewnątrz, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po patelnię grillową. Doskonale poradzi sobie ona nie tylko z marchewką, ale i karkówką czy innymi warzywami. Jeśli kochasz grillowanie, koniecznie zadbaj o obecność tego akcesorium w domu. Wtedy zrobienie sałatki z marchewką i burratą będzie banalnie proste – niezależnie od pory roku. Sałatka z marchewki nie wymaga wielkich umiejętności kucharskich. Wystarczy dobry sprzęt, pyszne składniki i dwadzieścia pięć minut. Tak, w niecałe pół godziny możesz przygotować pyszny obiad czy też przystawkę dla swoich gości. Sałatka z burratą jest szybka choć efektowna. Jak ją zrobić?
Zacznij od najważniejszego elementu, czyli marchewek. Wybierz młode, mniejsze marchewki. Jeśli nie możesz wybrać młodych warzyw, postaraj się znaleźć jak najmniejsze marchwie, by łatwo było je zgrillować. Obierz warzywa i – w przypadku większych egzemplarzy – przekrój je wzdłuż na pół. Teraz przygotuj marynatę. Jest prosta, a jednak zawiera mnóstwo smaku! Zobaczysz, że dzięki niej zwykła marchewka będzie smakować niezwykle. Wymieszaj oliwę z oliwek z syropem klonowym, odrobiną soli i ostrej papryki. Posmaruj marynatą marchewki i zacznij je grillować. Wystarczy około 15 minut. Pamiętaj jednak, by od czasu do czasu odwracać warzywa, gdyż dzięki temu zarumienią się równomiernie. Niezależnie od tego, czy robisz je na grillu, czy na patelni, uważaj, by się nie przypaliły. Sałatka z marchewki opiera się przecież głównie na tym warzywie!
Co dalej? Teraz skup się na podprażeniu nerkowców. Rób to zawsze na suchej patelni. Wystarczy tylko kilka minut – od czasu do czasu potrząśnij patelnią, by się nie przypaliły. Jeśli nie przepadasz za nerkowcami bądź nie masz ich akurat w domu, możesz wybrać inne słodkie orzechy – pistacje bądź migdały doskonale się tu sprawdzą. Lepiej nie rezygnuj z tego elementu, gdyż to właśnie dzięki niemu sałatka jest bardziej chrupiąca i naprawdę efektowna.
Sałatka z nerkowcami jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy nałożyć wszystkie elementy na półmisek. Umyty świeży szpinak wymieszaj z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Ten prosty dressing doda odrobinę ostrości do bardzo delikatnej, słodkiej sałatki. Dzięki temu wszystkie smaki będą się ze sobą uzupełniać, tworząc harmonijną całość. Szpinak z dressingiem to oczywiście nie wszystko. Na tym ułóż jeszcze burratę, którą trzeba poszarpać na mniejsze kawałki. Możesz ją również pociąć. Całość ozdób orzechami i oczywiście królową marchewką.
Ta genialna, naprawdę prosta sałatka, z powodzeniem może ozdobić stół podczas rodzinnych spotkań czy imprez. Nie powstydzisz się jej również w sezonie letnim, gdy rzeczywiście marchew będzie grillowana razem z innymi warzywami na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, kiedy postanowisz zajadać tę pyszną sałatkę, wiemy, że będzie ona miłą odmianą dla tradycyjnych dań grillowych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Pieczone ziemniaki nadziewane
- Piernik z marchwi
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Sałatka z bobem i cykorią
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Japońska kanapka onigirazu
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Proteinowe mango lassi
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Chleb orkiszowy
- Truskawkowo-ogórkowy lassi
- Placuszki z tuńczykiem
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Risotto in bianco
- Tarta z Linzu
- Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Drożdżowe zajączki
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Bułeczki drożdżowe z ananasem
- Kaczka w sosie żurkowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)