zobacz film Sałatka z arbuzem i fetą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o drobnych oczkach

PRZYGOTOWANIE

KROK 1: KROIMY ARBUZA

Arbuza kroimy na ćwiartki, a następnie w plastry. Odcinamy skórkę i kroimy arbuza w kostkę.

KROK 2: ROBIMY SOS

Do miski wlewamy miód i dodajemy skórkę otartą z połowy limonki. Następnie wyciskamy sok z połowy limonki i dodajemy starty imbir. Dokładamy posiekane listki mięty i mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Arbuza delikatnie mieszamy z sosem (trochę sosu zostawiamy na koniec). Ser feta kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy kawałki arbuza, na wierzch kładziemy ser feta i polewamy resztą sosu. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy pestkami dyni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sałatka z arbuzem i fetą – proste, słoneczne danie

Arbuz, feta, doskonały dressing – czy potrzeba czegoś więcej do szczęścia? Paweł pokazuje, że niekoniecznie. Owoce sprawdzają się w sałatkach ze słonymi elementami, właśnie takimi jak sery, tworząc proste, ale bardzo satysfakcjonujące dania.

Sałatka z arbuza i sera feta nie należy do dań trudnych. Zrobisz ją w pół godziny, a nawet krócej, jeśli potrafisz szybko rozprawić się z krojeniem arbuza. Nie zmienia to jednak faktu, że to danie świetnie sprawdzi się jako przystawka imprezowa, pyszny lunch czy nawet letnie śniadanie. Sałatka z arbuza z fetą doskonale pasować będzie do chrupkiego pieczywa, tostów czy nawet słodkich rogalików. Można z nią eksperymentować i podawać w naprawdę przeróżnych sytuacjach.

Dlaczego sałatka z fety i arbuza jest aż tak pyszna? Oczywiście za sprawą dobrej jakości składników, ale też pysznego sosu, który od razu zawróci Ci w głowie. Możemy też powiedzieć, że w innych sałatkowych zestawieniach też smakuje obłędnie. Dlatego ten dressing koniecznie musisz zrobić. Co znajduje się w jego składzie? Połowa limonki, dwie łyżki miodu, pół łyżeczki startego imbiru, kilka posiekanych liści mięty. Wystarczy połączyć składniki i już – sos jest gotowy i naprawdę odświeżający. Wszystko za sprawą limonki i imbiru, który dodaje odrobinę ostrego smaku. Sałatka z arbuzem, fetą i miętą to połączenie idealne, jednak to właśnie imbir daje tym składnikom drugie życie, trochę bardziej…oryginalne.

Przygotowanie sałatki z arbuzem nie zajmie Ci dużo czasu. Pokrój tylko arbuza w kostkę – wystarczająco dużą, by kawałki się nie rozpadały i można było łatwo nabrać je na widelec. Wymieszaj arbuza z częścią sosu. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej intensywna. Następnie pokrój ser feta – również w kostkę – i wyłóż wszystkie elementy na talerz lub półmisek. Polej sosem, ozdób miętą i gotowe. Sałatka jest już zrobiona i najwyższy czas ją zajadać!

Sałatka arbuzowa to nie jedyne danie z arbuzem i fetą, jakie możesz zrobić

Sałatka arbuzowa to prawdziwy hit. Doskonale sprawdzi się podczas imprez, na lunch do pracy czy jako przystawka, ale też na grillu, gdy szukasz świeżych smaków idealnie pasujących do dań głównych. Jednak nie tylko sałatka z fetą i arbuzem zawróci Ci w głowie. Ten owoc ma naprawdę wiele do zaoferowania.

Co można zrobić z arbuza? Od klasycznych shake’ów (bądź takich w wersji wegańskiej jak z przepisu Pawła) przez torty, aż po grillowanego arbuza! Dziś jednak skupiamy się na sałatkach. Sałatka z arbuzem i fetą jest prosta, a jednak pięknie się prezentuje. Co jednak powiesz na sałatkę z homarem i arbuzem? Wbrew pozorom ten przepis wcale nie jest skomplikowany. Wystarczy dwadzieścia minut! Potrzebujesz tylko dobrej jakości składników – w tym oczywiście homara, ale też cebuli dymki, pomidorków koktajlowych, ogórka, chili i sałaty. A do tego wszystkiego jeszcze arbuza! Połączenie słodyczy z ostrością jest nieziemskie. A jeśli to wszystko skropisz jeszcze doskonałym dressingiem z czosnkiem i majonezem, wszyscy Twoi goście będą zachwyceni. Obok tej sałatki nie da się przejść obojętnie.

No dobrze, wiesz doskonale, co można zrobić z arbuza – jeśli akurat nie zajadasz go bez niczego. Co można zrobić z fety? Tu opcji jest nieskończenie wiele. Feta to naprawdę wdzięczny składnik, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań. Zapiekana feta z pomidorami czy sos ze szpinakiem i fetą do makaronu to nie wszystko, na co Cię stać! Niejeden przepis na sałatkę z serem feta zachwyci Cię prostotą i nietypowymi połączeniami smaków.

Na przykład prosta sałatka z buraków z miętą i serem feta. Karol po raz kolejny udowadnia, że polskie tradycyjne smaki można jeszcze uszlachetnić, dodając do nich dobre składniki. Takie jak mięta, orzechy laskowe, miód i właśnie ser feta. Ta sałatka jest banalnie prosta, a jednak tak smaczna, że trudno się jej oprzeć. Pamiętaj jednak, że zajmie Ci trochę więcej czasu niż sałatka z miętą i arbuzem, ponieważ buraki trzeba upiec i wystudzić, by można było dodać je do dania. Warto jednak poczekać, by zajadać się tymi przysmakami.

A może jakaś inna sałatka na upalne dni chodzi Ci po głowie? Nie tylko arbuz, mięta i feta, ale też brzoskwinia, burrata i orzechy pekan. O tak, Kinga pokazuje, że grillowane brzoskwinie to jeden z hitów sezonu, z którego koniecznie trzeba skorzystać. Dodatkowo w sałatce znajdziesz borówki! Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami to jedno z lepszych letnich (ale nie tylko) dań, które możesz zrobić. Jeśli więc masz już dość typowych sałatek, danie z arbuzem i fetą, ale też kolejne pomysły z Kuchni Lidla, powinny przypaść Ci do gustu.

Arbuz, feta i mięta – kto by pomyślał, że tak proste połączenie może być tak pyszne? A jednak. Sałatka z kilkoma składnikami i doskonałym, lekko ostrym dressingiem, z pewnością będzie hitem w Twoim domu. Teraz wystarczy tylko…zabrać się do gotowania!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!