Jabłka zapiekane z żurawiną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Masa bezowa

Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier, nadal miksując. Do masy dodajemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy.

Jabłka

Na początek dokładnie myjemy i osuszamy owoce. Następnie nożem odcinamy górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza. Gdy gniazdo nasienne zostanie wydrążone, bardzo delikatnie nakłuwamy owoc w połowie jego wysokości. Dzięki temu jabłko nie popęka w trakcie pieczenia. Do wnętrza wkładamy masę bezowo-migdałową i żurawinę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Jabłka należy piec 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Jak podawać

Podawać na gorąco z lodami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    1644 dni temu
    Podczas pieczenia z jabłek wypłynęła pina zrobiona z białek. Jabłka wyszły dobre, ale podejrzewam, że z tą pianą smakowałyby inaczej.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1649 dni temu
    Warte przetestowania. Moim dzieciom bardzo smakuje. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1650 dni temu
    Mogłabym jeść codziennie.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1657 dni temu
    Nigdy bym nie pomyślała, że tak prosta rzecz jak pieczone jabłka okaże się taka pyszna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1781 dni temu
    znakomite smaczne ,proste z lodami odlotowe robiłam 2 razy za każdym razem smakowało świetnie polecam

    odpowiedz

  • tusianna tusianna
    1810 dni temu
    Pyszne :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1819 dni temu
    Pyszne! Zjadłyśmy z koleżanką po 2 szt.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1832 dni temu
    Zenada z tymi Waszymi przepisami Lidl! Nawet jesli przyposzecie je bez filu jakiemus specowi od Kuchni. Niestety zawsze widac, ze Marketing Lidla maczl w tym swoje nieprofesjonalne palce - coz na to poradzimy, my Klienci - zmienimy lokal dostawczy! A to juz bedzie Wasz problem :)))

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    1833 dni temu
    czy można je zrobić w mikrofalówce ? ;)

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    1833 dni temu
    a , jak to wsadzić do jabłek ? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1837 dni temu
    wiola, tak, jak jest napisane w przepisie: Do wnętrza wkładamy masę bezowo-migdałową i żurawinę. Czyli masą z białek i migdałów nadziewamy jabłka. Smacznego :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1837 dni temu
    Myślę ,że można same jabłka z żurawiną szybciej zapiec w mikrofali.

    odpowiedz

  • wiola wiola
    1837 dni temu
    a co z tymi ubitymi białkami zrobić?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1840 dni temu
    Smaczne jabłka zapiekane,kupię tylko ten pyszny dżem w Lidlu i wypróbuję przepis.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram