
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masa bezowa
Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier, nadal miksując. Do masy dodajemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy.
Jabłka
Na początek dokładnie myjemy i osuszamy owoce. Następnie nożem odcinamy górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza. Gdy gniazdo nasienne zostanie wydrążone, bardzo delikatnie nakłuwamy owoc w połowie jego wysokości. Dzięki temu jabłko nie popęka w trakcie pieczenia. Do wnętrza wkładamy masę bezowo-migdałową i żurawinę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Jabłka należy piec 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Jak podawać
Podawać na gorąco z lodami.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Zobacz przepisy
na święta
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
4181 dni temu
Podczas pieczenia z jabłek wypłynęła pina zrobiona z białek. Jabłka wyszły dobre, ale podejrzewam, że z tą pianą smakowałyby inaczej.
odpowiedz
4186 dni temu
Warte przetestowania. Moim dzieciom bardzo smakuje. :)
odpowiedz
4187 dni temu
Mogłabym jeść codziennie.
odpowiedz
4194 dni temu
Nigdy bym nie pomyślała, że tak prosta rzecz jak pieczone jabłka okaże się taka pyszna.
odpowiedz
4318 dni temu
znakomite smaczne ,proste z lodami odlotowe robiłam 2 razy za każdym razem smakowało świetnie polecam
odpowiedz
4347 dni temu
Pyszne :)
odpowiedz
4355 dni temu
Pyszne! Zjadłyśmy z koleżanką po 2 szt.
odpowiedz
4369 dni temu
Zenada z tymi Waszymi przepisami Lidl! Nawet jesli przyposzecie je bez filu jakiemus specowi od Kuchni. Niestety zawsze widac, ze Marketing Lidla maczl w tym swoje nieprofesjonalne palce - coz na to poradzimy, my Klienci - zmienimy lokal dostawczy! A to juz bedzie Wasz problem :)))
odpowiedz
4370 dni temu
czy można je zrobić w mikrofalówce ? ;)
odpowiedz
4370 dni temu
a , jak to wsadzić do jabłek ? ;)
odpowiedz
4373 dni temu
wiola, tak, jak jest napisane w przepisie: Do wnętrza wkładamy masę bezowo-migdałową i żurawinę. Czyli masą z białek i migdałów nadziewamy jabłka. Smacznego :-)
odpowiedz
4373 dni temu
Myślę ,że można same jabłka z żurawiną szybciej zapiec w mikrofali.
odpowiedz
4373 dni temu
a co z tymi ubitymi białkami zrobić?
odpowiedz
4376 dni temu
Smaczne jabłka zapiekane,kupię tylko ten pyszny dżem w Lidlu i wypróbuję przepis.
odpowiedz
zobacz wszystkie