zobacz film Ravioli z surimi i olejem porowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ring do wycięcia jabłek
  • MC Smart
  • blender
  • bardzo drobne sito
  • rękaw cukierniczy
  • radełko
  • wałek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1: Zagniatamy ciasto na ravioli

Na stolnicę wykładamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy jajko oraz 3 żółtka. Następnie zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Do miski przekładamy buraki i dodajemy płyn z opakowania. Buraki miksujemy wraz z płynem i przecieramy przez sitko. Kolejną porcję mąki przekładamy na blat, robimy wgłębienie i wlewamy zmiksowane buraki. Lekko zagniatamy, dodajemy 3 żółtka i ponownie zagniatamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Krok 2: Przygotowujemy olej porowy

Z pora odkrawamy zielone części i dokładnie myjemy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Pora i olej dokładnie ważymy, obu składników powinno być dokładnie tyle samo. Pora wkładamy do MC Smarta i dolewamy olej. Dokładnie miksujemy całość i podgrzewamy do temperatury 60°C.

Olej porowy przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki.

Po zmrożeniu olej przelewamy na sito.

Krok 3: Przygotowujemy dodatki do dania  

Białą część pora kroimy w krążki, przekładamy na talerz, dokładnie solimy i odstawiamy.

Jabłko kroimy na części i wycinamy za pomocą metalowego ringu. Wkładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny.

Krok 4: Łączymy składniki farszu

Resztę jabłka siekamy bardzo drobno. Surimi rozmrażamy, rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Pół szalotki siekamy bardzo drobno i delikatnie solimy. Liście koperku odrywamy od łodyg i odkładamy. Łodygi drobno siekamy.

Wszystkie przygotowane składniki farszu dokładnie mieszamy wraz z odrobiną skórki z cytryny, sokiem i startym ząbkiem czosnku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos rybny i serek śmietankowy. Farsz zagniatamy ręką i przekładamy do rękawa cukierniczego.

Krok 5: Formujemy ravioli  

Ciasto zabarwione burakiem wałkujemy, kroimy w cienkie paski i odkładamy. Drugie ciasto również rozwałkowujemy. Układamy na nim nieregularnie paski buraczanego ciasta i mocno dociskamy. Następnie ponownie wałkujemy. Farsz szprycujemy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą, dokładnie dociskamy i przekrawamy radełkiem, formując 3 dosyć duże, prostokątne ravioli.

Krok 6: Gotujemy ravioli

Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.

Krok 7: Przygotowujemy dodatki do podania

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy wcześniej przygotowane białe części pora.

Jabłka odcedzamy, solimy, ponownie dodajemy sok z cytryny i 2-3 łyżki oleju porowego. Pozostawiamy na minutę do zamarynowania. Listki mięty zwijamy i siekamy drobno.

Krok 8: Podajemy danie

Ravioli układamy na talerzu, a po bokach dodajemy por. Na porze układamy listki koperku, następnie polewamy całość olejem porowym. Na ravioli układamy jabłka, a na nich posiekaną miętę, na koniec dajemy odrobinę oleju porowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!