
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ring do wycięcia jabłek
- MC Smart
- blender
- bardzo drobne sito
- rękaw cukierniczy
- radełko
- wałek
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: Zagniatamy ciasto na ravioli
Na stolnicę wykładamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy jajko oraz 3 żółtka. Następnie zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Do miski przekładamy buraki i dodajemy płyn z opakowania. Buraki miksujemy wraz z płynem i przecieramy przez sitko. Kolejną porcję mąki przekładamy na blat, robimy wgłębienie i wlewamy zmiksowane buraki. Lekko zagniatamy, dodajemy 3 żółtka i ponownie zagniatamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy olej porowy
Z pora odkrawamy zielone części i dokładnie myjemy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Pora i olej dokładnie ważymy, obu składników powinno być dokładnie tyle samo. Pora wkładamy do MC Smarta i dolewamy olej. Dokładnie miksujemy całość i podgrzewamy do temperatury 60°C.
Olej porowy przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki.
Po zmrożeniu olej przelewamy na sito.
Krok 3: Przygotowujemy dodatki do dania
Białą część pora kroimy w krążki, przekładamy na talerz, dokładnie solimy i odstawiamy.
Jabłko kroimy na części i wycinamy za pomocą metalowego ringu. Wkładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny.
Krok 4: Łączymy składniki farszu
Resztę jabłka siekamy bardzo drobno. Surimi rozmrażamy, rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Pół szalotki siekamy bardzo drobno i delikatnie solimy. Liście koperku odrywamy od łodyg i odkładamy. Łodygi drobno siekamy.
Wszystkie przygotowane składniki farszu dokładnie mieszamy wraz z odrobiną skórki z cytryny, sokiem i startym ząbkiem czosnku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos rybny i serek śmietankowy. Farsz zagniatamy ręką i przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 5: Formujemy ravioli
Ciasto zabarwione burakiem wałkujemy, kroimy w cienkie paski i odkładamy. Drugie ciasto również rozwałkowujemy. Układamy na nim nieregularnie paski buraczanego ciasta i mocno dociskamy. Następnie ponownie wałkujemy. Farsz szprycujemy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą, dokładnie dociskamy i przekrawamy radełkiem, formując 3 dosyć duże, prostokątne ravioli.
Krok 6: Gotujemy ravioli
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.
Krok 7: Przygotowujemy dodatki do podania
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy wcześniej przygotowane białe części pora.
Jabłka odcedzamy, solimy, ponownie dodajemy sok z cytryny i 2-3 łyżki oleju porowego. Pozostawiamy na minutę do zamarynowania. Listki mięty zwijamy i siekamy drobno.
Krok 8: Podajemy danie
Ravioli układamy na talerzu, a po bokach dodajemy por. Na porze układamy listki koperku, następnie polewamy całość olejem porowym. Na ravioli układamy jabłka, a na nich posiekaną miętę, na koniec dajemy odrobinę oleju porowego.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.


Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)