Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tortownicę o średnicy około 22-24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C (termoobieg)

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI, TORTOWNICĘ I PIEKARNIK

Odważamy wszystkie potrzebne składniki. Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Włączamy i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 195°C (termoobieg).

KROK 2: ROZDRABNIAMY ORZECHY WŁOSKIE

Do pojemnika miksującego wsypujemy orzechy włoskie i rozdrabniamy je, używając programu „własne ustawienia” / czas: 12 sekund / obroty: 10.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Dodajemy mąkę pszenną, 3 żółtka, cukier puder, cukier waniliowy MC Smart, masło i sól. Wszystko mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 4. Ciasto wyjmujemy

z pojemnika miksującego. Dzielimy je na dwie części: ¾ i ¼ ciasta. Z większej części formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 15 min. Z drugiej, mniejszej części formujemy wałeczek, który wkładamy do zamrażarki. Dokładnie myjemy pojemnik miksujący.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z JABŁEK I GRUSZEK

Jabłka i gruszki kroimy w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzucamy je do pojemnika miksującego, dodajemy miód, kardamon oraz sok z cytryny. Włączamy program „prażenie” / czas: 12 minut / temperatura: 95°C / obroty: 1. Uprażone owoce przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.

KROK 5: PIECZEMY SPÓD CIASTA

Wcześniej przygotowane ¾ ciasta wyjmujemy z lodówki i równomiernie wyklejamy nim dno wcześniej przygotowanej tortownicy. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C, aż ciasto osiągnie złoty kolor. Wyciągamy ciasto z piekarnika.

KROK 6: UBIJAMY BIAŁKA NA BEZĘ

Na czysty i suchy pojemnik miksujący zakładamy mieszadło i wlewamy do niego białka jaj. Wsypujemy cukier i ubijamy białka, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / obroty: 4. Białka muszą być ubite na sztywno.

KROK 7: DODAJEMY NADZIENIE I BEZĘ

Na wcześniej upieczony spód ciasta przekładamy nadzienie z jabłek i gruszek i równo je rozsmarowujemy. Na całej powierzchni nadzienia rozkładamy bezę i delikatnie ją wyrównujemy.

KROK 8: PIECZEMY CIASTO

Wyjmujemy z zamrażarki resztę ciasta. Trzemy je na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy równomiernie na bezie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na około 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i podajemy, gdy wystygnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!