Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tortownicę o średnicy około 22-24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C (termoobieg)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI, TORTOWNICĘ I PIEKARNIK
Odważamy wszystkie potrzebne składniki. Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Włączamy i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 195°C (termoobieg).
KROK 2: ROZDRABNIAMY ORZECHY WŁOSKIE
Do pojemnika miksującego wsypujemy orzechy włoskie i rozdrabniamy je, używając programu „własne ustawienia” / czas: 12 sekund / obroty: 10.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Dodajemy mąkę pszenną, 3 żółtka, cukier puder, cukier waniliowy MC Smart, masło i sól. Wszystko mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 4. Ciasto wyjmujemy
z pojemnika miksującego. Dzielimy je na dwie części: ¾ i ¼ ciasta. Z większej części formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 15 min. Z drugiej, mniejszej części formujemy wałeczek, który wkładamy do zamrażarki. Dokładnie myjemy pojemnik miksujący.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z JABŁEK I GRUSZEK
Jabłka i gruszki kroimy w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzucamy je do pojemnika miksującego, dodajemy miód, kardamon oraz sok z cytryny. Włączamy program „prażenie” / czas: 12 minut / temperatura: 95°C / obroty: 1. Uprażone owoce przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
KROK 5: PIECZEMY SPÓD CIASTA
Wcześniej przygotowane ¾ ciasta wyjmujemy z lodówki i równomiernie wyklejamy nim dno wcześniej przygotowanej tortownicy. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C, aż ciasto osiągnie złoty kolor. Wyciągamy ciasto z piekarnika.
KROK 6: UBIJAMY BIAŁKA NA BEZĘ
Na czysty i suchy pojemnik miksujący zakładamy mieszadło i wlewamy do niego białka jaj. Wsypujemy cukier i ubijamy białka, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / obroty: 4. Białka muszą być ubite na sztywno.
KROK 7: DODAJEMY NADZIENIE I BEZĘ
Na wcześniej upieczony spód ciasta przekładamy nadzienie z jabłek i gruszek i równo je rozsmarowujemy. Na całej powierzchni nadzienia rozkładamy bezę i delikatnie ją wyrównujemy.
KROK 8: PIECZEMY CIASTO
Wyjmujemy z zamrażarki resztę ciasta. Trzemy je na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy równomiernie na bezie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na około 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i podajemy, gdy wystygnie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makowiec japoński
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)