Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: NAMACZAMY BUŁKĘ

Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Krok 2: SMAŻYMY CEBULĘ

Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą. Dodajemy bułkę dokładnie odciśniętą z mleka, jajko, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość wyrabiamy dłonią, aż mięso połączy się z pozostałymi składnikami w jednolitą masę.

Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody i ponownie wyrabiamy. Jeśli uzyskamy zbyt rzadką masę, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krok 4: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Z dokładnie wyrobionego mięsa formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni, na rozgrzanym smalcu (lub maśle klarowanym) ok. 3-4 minut z każdej strony – początkowo na dużym ogniu, który po kilku chwilach zmniejszamy.

Podajemy z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Z wierzchu posypujemy świeżym, drobno posiekanym koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    26 dni temu
    dobre dobre kotleciki polecam razem z babcia

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!