Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: NAMACZAMY BUŁKĘ
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
Krok 2: SMAŻYMY CEBULĘ
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą. Dodajemy bułkę dokładnie odciśniętą z mleka, jajko, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość wyrabiamy dłonią, aż mięso połączy się z pozostałymi składnikami w jednolitą masę.
Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody i ponownie wyrabiamy. Jeśli uzyskamy zbyt rzadką masę, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 4: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z dokładnie wyrobionego mięsa formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni, na rozgrzanym smalcu (lub maśle klarowanym) ok. 3-4 minut z każdej strony – początkowo na dużym ogniu, który po kilku chwilach zmniejszamy.
Podajemy z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Z wierzchu posypujemy świeżym, drobno posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!
Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!
Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!
Kotlety mielone – tradycyjny pomysł na obiad dla całej rodziny
Miłośnicy tradycyjnych polskich obiadów z pewnością uwielbiają kotlety mielone i dobrze znają tajniki ich przygotowania. Ale zawsze warto doskonalić swoje umiejętności kulinarne oraz poznawać nowe przepisy, z których można zaczerpnąć inspirację. Kotlet mielony do tej pory nie gościł w Twoim repertuarze dań obiadowych? Zatem podany przepis z pewnością Ci się przyda. Zanim jednak przejdziemy do jego omówienia, krótko wspomnimy o historii pozornie doskonale znanych mielonych kotletów. Otóż ogromną popularność zyskały w czasach PRL-u, gdy były obecne w każdym barze! Zazwyczaj pojawiały się w zestawie z duszonymi ziemniakami oraz surówką z zasmażanych buraczków, marchewki bądź kapusty. Zresztą taki prosty zestaw ma wierne grono zwolenników nawet dziś!
Zastanawiasz się, dlaczego należy skorzystać właśnie z naszego przepisu? Przede wszystkim proponujemy Ci prawdziwie pełne smaku soczyste kotlety mielone. Do uzyskania takiego efektu potrzebujesz wysokiej jakości składników, wśród których główną rolę odgrywa mięso. Radzimy Ci wybrać mięso wieprzowe będące częstym składnikiem kotletów mielonych. Ma ono charakterystyczny smak i zapewnia daniu pożądaną soczystość, a zarazem zwartą konsystencję. Choć to przecież tylko jedna z możliwości. W niektórych z przepisów na mielone pojawia się mięso wołowe czy mieszanka różnych rodzajów mięsa, na przykład wieprzowiny z wołowiną. Pozwala to uzyskać bardziej złożony smak i teksturę kotletów.
Co więcej, w podanym przepisie na mielone nie mogło zabraknąć starannie dobranych przypraw. Choć jest ich niewiele, stanowią kropkę nad i! Idealnie uzupełniają smak mięsa. Jakie przyprawy do mielonego dobrać? Podstawa to pieprz i sól. Poza tym sięgnij po suszony tymianek oraz oregano, które zapewniają daniu wyrazistość. Inne przyprawy, które mogą dopełnić przepis na mielone? Majeranek, natka pietruszki oraz pieprz kolorowy. Możesz dodać je do kotletów według naszej receptury, lecz nie jest to konieczne. Prosty przepis na mielone najczęściej okazuje się najlepszy.
Jak zrobić dobre mielone?
Jak wspomnieliśmy, przepis na kotlety mielone nie jest trudny czy wymagający. Mimo tego mamy dla Ciebie kilka trików ułatwiających smażenie kotletów.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu przed położeniem na niej kotletów. Powinna być odpowiednio nagrzana, aby mogły równomiernie się przyrumienić z zewnątrz, a wewnątrz zachować soczystość.
- Nasz przepis na mielone kotlety zakłada użycie oleju rzepakowego. Ma on neutralny charakter, który nie wpływa na smak potrawy. Możesz też sięgnąć po olej słonecznikowy, ewentualnie masło klarowane.
- Po ułożeniu kotletów na patelni, pozwól im smażyć się przez pewien czas, zanim je przewrócisz. Częste przekładanie zmniejszy ich soczystość, a przy tym utrudni uzyskanie apetycznej złocistej skórki.
- Jak długo smażyć kotlety mielone? Zazwyczaj wystarczy kilka minut z każdej strony, aby były dobrze przyrumienione z zewnątrz, a w środku wciąż soczyste.
- Mamy jeszcze jedną poradę dotyczącą tego, jak zrobić mielone. Nie przesadzaj z tłuszczem! Zbyt mocno zanurzone w oleju kotlety staną się tłuste i ciężkostrawne. Staraj się korzystać z umiarkowanej ilości tłuszczu oraz ewentualnie odsącz jego nadmiar z patelni po upieczeniu.
- Jak zrobić dobre mielone? Nie układaj zbyt wielu kotletów na patelnię. Będzie trudniej Ci je przewracać, a przy tym do niektórych z nich może nie docierać dostateczna ilość ciepła.
Jak zrobić kotlety mielone szybko i sprawnie? Niemałe znaczenie ma tutaj patelnia, na której będziesz je smażyć. Świetny wybór to patelnia teflonowa z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu, że mięso nie przywiera do jej powierzchni, kotlety zachowują swój kształt podczas przewracania ich na drugą stronę. Dodatkowo sprzyja ona ograniczeniu zużycia tłuszczu. Dobrze sprawdzi się też patelnia żeliwna, na której dobrze rozchodzi się ciepło, co sprzyja uzyskaniu równomiernego przyrumienienia kotletów. Jeśli masz w domu patelnię stalową, także możesz ją wykorzystać, zwłaszcza gdy masz taką z grubym dnem, na którym powoli, ale równo rozchodzi się ciepło.
Sprawdzony przepis na kotlety mielone i nie tylko
Wiesz, jak zrobić dobre kotlety mielone! Ale czy wiesz, jak zrobić perfekcyjną mizerię? Ta tradycyjna polska sałatka składa się z plasterków ogórków z dodatkiem kwaśnej śmietany. Jej siła tkwi prostocie i orzeźwiającym smaku! Mamy dla Ciebie klasyczny przepis na mizerię, który nie może się nie udać. Potrzebujesz następujących składników:
- 3 średnich ogórków gruntowych (najlepiej świeżych i chrupiących),
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18% lub 12%),
- 1 łyżeczki cukru,
- soli i pieprzu do smaku,
- posiekanej świeżej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie, do dekoracji).
Obierz ogórki i pokrój je na cienkie plasterki za pomocą noża lub specjalnego urządzenia do krojenia warzyw. Postaraj się uzyskać równe plastry. Następnie włóż pokrojone ogórki do średniej wielkości miski, posyp je szczyptą soli i delikatnie wymieszaj, aby pokryły się solą. Po kilku minutach odsącz ogórki z nadmiaru wody, przekładając je do durszlaka lub używając ręcznika papierowego. W oddzielnej misce połącz kwaśną śmietanę z cukrem, po czym dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Dobrze zamieszaj w misce, aby wszystkie składniki się połączyły. Teraz dodaj ogórki do śmietany i delikatnie połącz całość. Następnie włóż mizerię do lodówki i schłódź przez co najmniej 30 minut przed podaniem. W tym czasie składniki dobrze się połączą, a smaki zdążą się przeniknąć. Przed podaniem udekoruj mizerię koperkiem lub pietruszką. Kiedy mizeria jest gotowa, do pełni szczęścia potrzebujesz jedynie ugotowanych ziemniaków. Na szczęście młode ziemniaki gotuje się bardzo prosto i szybko. Wystarczy, że wcześniej dokładnie je umyjesz lub w razie potrzeby obierzesz ze skórki i w całości lub pokrojone na ćwiartki przełożysz do garnka z gotującą się wodą ze szczyptą soli. Następnie zmniejsz ogień do średniego lub niskiego. Pozwól ziemniakom gotować się na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości ziemniaków – sprawdź ich stan za pomocą widełek lub noża. Gotowe ziemniaki odcedź i przełóż na talerze. Możesz oprószyć je świeżym koperkiem.
Kotlet mielony z przepisu wraz z dodatkami z pewnością zaspokoi Twój apetyt. W końcu porcja ma 565,7 kcal, co czyni ją dość sytym posiłkiem nawet dla bardzo głodnej osoby. Jeśli jednak okaże się to za mało, zawsze możesz sięgnąć po dokładkę. Dodatkowy kotlet mielony, odrobina mizerii czy kilka ziemniaków? Wybór należy do Ciebie!
Wiesz, ile smażyć kotlety mielone, jak je doprawić oraz z czym najlepiej je podawać. Zatem nie zwlekaj i działaj! Przyrządź tradycyjny polski obiad i ciesz się dobrze znanym smakiem. Oczywiście przepis na kotlety mielone to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. Wśród nich pojawiają się delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami czy kotlety mielone z purée autorstwa Karola Okrasy. Z łatwością znajdziesz w naszej kolekcji ciekawe pomysły na smakowite obiady i nie tylko. Proponujemy Ci także śniadania, wypieki czy desery.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
997 dni temu
Dla początkujących kucharzy bo doświadczona gospodyni ma swoje przepisy. Dla mnie nic nowego.
odpowiedz
914 dni temu
To z nich korzystaj, po co komentujesz.
1058 dni temu
Super kotlety Pierwszy raz robiłem i wyszły jak mamy Pozdrawiam
odpowiedz
1174 dni temu
dobre dobre kotleciki polecam razem z babcia
odpowiedz