Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • głęboką patelnię
  • małą patelnię
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • tarkę do sera
  • miseczkę
  • kubek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, a potem kroimy na grube plastry i wrzucamy do miseczki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka myjemy i usuwamy z niego błonki, a następnie kroimy w grubsze paski. Doprawiamy go solą oraz pieprzem (1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu). Na małej patelni podsmażamy kurczaka na 20 ml oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i masło. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy czosnek i smażymy przez 1-2 minuty, a następnie dodajemy pieczarki.

KROK 4: DODAJEMY KURCZAKA

Gdy pieczarki zmiękną i puszczą wodę, dodajemy usmażonego kurczaka. Całość podlewamy winem i dusimy przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy.

KROK 5: HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka wlewamy śmietanę, a potem dodajemy powoli sos, który utworzył się na patelni i mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu, w którym kubek się zapełni.

KROK 6: DODAJEMY ŚMIETANĘ DO RESZTY SKŁADNIKÓW

Wlewamy zawartość kubka na patelnię - powoli, bez pośpiechu, cały czas mieszając. Doprawiamy pozostałymi przyprawami i ponownie mieszamy.

KROK 7: DODAJEMY SER

Ścieramy parmezan na tarce wprost do sosu i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 8: DODAJEMY PIETRUSZKĘ

Kroimy pietruszkę i dodajemy do sosu. Mieszamy i pozwalamy mu się gotować przez 3-4 minuty, aby natka uwolniła swój aromat.

KROK 9: GOTUJEMY MAKARON

W garnku zagotowujemy wodę, a potem solimy ją 2 płaskimi łyżeczkami soli. Wrzucamy makaron do wody i gotujemy zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy trochę wody (ok. 60 ml) do kubka i dodajemy ją do sosu pieczarkowego, by delikatnie go zagęścić. Makaron odcedzamy.

KROK 10: WYKAŃCZAMY SOS

Zagęszczony wodą z gotowania makaronu sos mieszamy, a następnie dodajemy do niego odcedzony makaron. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

KROK 11: PODAJEMY MAKARON

Gdy makaron nabierze aromatu sosu, możemy przełożyć go do głębokich talerzy. Danie można posypać dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    83 dni temu
    Przepis z niedomówieniami: - natka pietruszki 0, 5 szt - ale czego pół? Pęczka czy gałązki? - przypraw pozostałymi przyprawami - ale jakimi skoro w przepisie jest tylko mowa o soli i pieprzu,które należy dodać na wcześniejszym etapie doprawiania kurczaka Finalnie danie bez specjalnego smaku ,mdłe i rozczarowujące:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    82 dni temu
    W tym przepisie używamy pół pęczka pietruszki, uściśliliśmy to już na liście składników. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. :) To danie faktycznie jest dość delikatne w smaku, pozostałe przyprawy odnoszą się do soli i pieprzu, gdyż na początku używamy tylko część tych przypraw. Mamy nadzieję, że inne przepisy na stronie bardziej przypadną Ci do gustu i życzymy miłego gotowania!
  • Gość Gość
    85 dni temu
    Szkoda czasu i składników na to "danie"

    odpowiedz

  • A A
    342 dni temu
    Ile gramów kurczaka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    341 dni temu
    Do tego przepisu potrzeba dwóch filetów z piersi, także ok. 250-300 gramów mięsa.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i szybkie danie, które ma wielu fanów na całym świecie. We Włoszech można spotkać go pod nazwą tagliatelle con pollo e funghi. Chociaż danie to z pozoru wydaje się całkiem nowoczesne, to jego korzenie sięgają kulinarnej tradycji włoskiego regionu Emilia-Romania, a dokładniej okolic Bolonii. To tam właśnie serwuje się makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym z solidną dawką wina i parmezanu.

Pieczarki to składnik chętnie wykorzystywany w kuchni włoskiej, z uwagi na jego smak i łatwość łączenia z innymi produktami. Nic więc dziwnego, że składnik ten trafił także do sosu przeznaczonego do makaronów. Chociaż w naszym przepisie wybraliśmy makaron tagliatelle, czyli wstążki, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował makaron z kurczakiem i pieczarkami na bazie penne lub fettuccine. Ważne jest to, abyś wybrał makaron o większej powierzchni, który może wchłonąć sos.

Sekretem udanego makaronu z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym lub pieczarkowym są świeże składniki o wysokiej jakości. Do gotowania wybierz najlepsze pieczarki, ekologicznego kurczaka, oryginalny parmezan z certyfikatem DOP oraz makaron z pszenicy durum, najlepiej wersję jajeczną. Mając wszystkie te składniki z łatwością wyczarujesz pyszny, aromatyczny makaron z pieczarkami i kurczakiem, w którym zakochają się wszyscy domownicy. W kolejnych akapitach zdradzimy Ci triki stosowane przez profesjonalistów, które czynią makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem tak pysznym.

Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami

Chcesz, żeby Twój makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem smakował, jak ten z restauracji? Wbrew pozorom, nie potrzeba do tego magii ani profesjonalnego sprzętu! Sekret przepisu na makaron z kurczakiem i pieczarkami tkwi w wyjątkowych składnikach i długim czasie gotowania, podczas którego sos nabiera głębi.

Wróćmy do tematu składników i tego, jak ważna jest ich jakość. Włoska kuchnia opiera się na regionalnych, świeżych składnikach. Do gotowania używa się tego, co rośnie i żyje wokół domów. Włosi poza zakupami na targach i w sklepach bardzo często hodują własne zioła, warzywa czy zwierzęta hodowlane, albo chociaż mają znajomych, od których mogą zakupić takie produkty. Ten naród darzy jedzenie szczególną miłością i szacunkiem, który ma odzwierciedlenie w smaku dań pochodzących z Półwyspu Apenińskiego.

Jeśli chcesz przygotować sos pieczarkowy z kurczakiem, posłuż się do jego przyrządzenia najlepszym makaronem z prostym składem. Makaron ten znajdziesz na lidlowych półkach nie tylko w trakcie trwania Włoskiego Tygodnia. Ta sama kwestia tyczy się serów oraz innych składników, a także wina, które spaja całe danie, dodając mu charakteru.

Bardzo ważne w przyrządzaniu włoskich past jest gotowanie makaronu. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować makaron penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym, czy wybrać do tego inny typ makaronu, powinieneś zastosować się do kilku zasad, które włosi przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Pierwsza z zasad dotyczy stopnia zasolenia wody oraz momentu, w którym soli się wodę. Woda na makaron powinna być słona jak ta w morzu, a sól powinna trafić do niej na chwilę przed dodaniem makaronu. Czemu? Sól spowalnia czas gotowania się wody, przez co czas przygotowywania kurczaka w sosie pieczarkowym z makaronem znacznie się wydłuża.

Druga zasada dotyczy samego gotowania makaronu — nie wolno go rozgotować. Włosi gotują makaron al dente i wrzucają go do sosu, aby lekko doszedł. Po ugotowaniu zostawia się wodę, aby zagęścić nią sos, a odcedzony makaron wrzuca się bezpośrednio do niego. Makaronu nie należy przepłukiwać ani polewać oliwą lub olejem (nie dodaje się go także do wody podczas gotowania), no, chyba, że przygotowuje się sałatkę. Uwierz nam, że odpowiednie przygotowanie makaronu to 50% smaku na talerzu. Jeśli zastosujesz się do powyższych zasad, już nigdy nie wrócisz do starych przyzwyczajeń, a Twój makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami będzie smakował jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!

Jak zrobić makaron z kurczakiem i pieczarkami

Jak zrobić pyszny makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym? To niezwykle proste! Pierś z kurczaka należy przyprawić i obsmażyć, a następnie zmieszać z pieczarkami, cebulką i czosnkiem oraz śmietaną i winem, a potem z makaronem i gotowe. Brzmi to, jak banał, ale w zasadzie dokładnie tak to wygląda. Kluczem do uzyskania idealnego kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym z makaronem jest czas gotowania. Idealne danie powstaje podczas powolnego gotowania na małym ogniu. W ten sposób kurczak pozostaje soczysty, a sos staje się aromatyczny i kremowy.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami można przygotować też nieco inaczej, np. bez śmietany. W wersji bardziej fit śmietanę można zamienić na jogurt 0% tłuszczu albo kompletnie zrezygnować z tego dodatku i zbudować sos na bazie wina. W ten sposób odejmuje się nieco kalorii, ale dodatek oliwy, masła i sera sprawia, że to danie nie jest polecane na diecie odchudzającej, no chyba że w małych ilościach.

Rezygnacja ze śmietany to nie jedyny sposób na to, jak można odmienić makaron z kurczakiem z naszego przepisu. Do naszej receptury możesz dodać cukinię, bakłażan, suszone pomidory, szpinak lub oliwki. Gorąco zachęcamy do eksperymentów kulinarnych — one zawsze kończą się czymś przepysznym!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!