Makaron z kurczakiem i pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • głęboką patelnię
  • małą patelnię
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • tarkę do sera
  • miseczkę
  • kubek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pieczarki dokładnie oczyść, a potem pokrój na grube plastry i wrzuć do miseczki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka umyj i usuń z niego błonki, a następnie pokrój w grubsze paski. Na małej patelni podsmaż kurczaka na 20 ml oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia przypraw go 0,5 g soli oraz szczyptą pieprzu. Odstaw do wystygnięcia.

KROK 3: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na dużej patelni rozgrzej resztę oliwy i masło. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj pieczarki.

KROK 4: DODAJEMY KURCZAKA

Gdy pieczarki zmiękną i puszczą wodę, dodaj usmażonego kurczaka. Całość podlej winem i duś przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 5: HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka wlej śmietanę, a potem dodaj powoli sos, który utworzył się na patelni i mieszaj. Czynność powtarzaj do momentu, w którym kubek się zapełni.

KROK 6: DODAJEMY ŚMIETANĘ DO RESZTY SKŁADNIKÓW

Wlej zawartość kubka na patelnię – powoli, bez pośpiechu, cały czas mieszając. Przypraw pozostałymi przyprawami i ponownie zamieszaj.

KROK 7: DODAJEMY SER

Zetrzyj parmezan na tarce wprost do sosu i zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 8: DODAJEMY PIETRUSZKĘ

Pokrój pietruszkę i dodaj do sosu. Zamieszaj i pozwól mu się gotować przez 3-4 minuty, aby zioło uwolniło swój aromat.

KROK 9: GOTUJEMY MAKARON

W garnku zagotuj wodę i osól ją. Wrzuć makaron do wody i gotuj zgodnie z informacją zamieszczoną na etykiecie. Po ugotowaniu odlej trochę wody do kubka i dodaj ją do sosu pieczarkowego, by delikatnie go zagęścić. Makaron odcedź.

KROK 10: WYKAŃCZAMY SOS

Zagęszczony wodą z gotowania makaronu sos wymieszaj, a następnie dodaj do niego makaron. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

KROK 11: PODAJEMY MAKARON

Gdy makaron nabierze aromatu sosu, możesz przełożyć go do głębokich talerzy. Jeśli chcesz, posyp danie dodatkową porcją parmezanu i natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    111 dni temu
    Ile gramów kurczaka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    110 dni temu
    Do tego przepisu potrzeba dwóch filetów z piersi, także ok. 250-300 gramów mięsa.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i szybkie danie, które ma wielu fanów na całym świecie. We Włoszech można spotkać go pod nazwą tagliatelle con pollo e funghi. Chociaż danie to z pozoru wydaje się całkiem nowoczesne, to jego korzenie sięgają kulinarnej tradycji włoskiego regionu Emilia-Romania, a dokładniej okolic Bolonii. To tam właśnie serwuje się makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym z solidną dawką wina i parmezanu.

Pieczarki to składnik chętnie wykorzystywany w kuchni włoskiej, z uwagi na jego smak i łatwość łączenia z innymi produktami. Nic więc dziwnego, że składnik ten trafił także do sosu przeznaczonego do makaronów. Chociaż w naszym przepisie wybraliśmy makaron tagliatelle, czyli wstążki, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował makaron z kurczakiem i pieczarkami na bazie penne lub fettuccine. Ważne jest to, abyś wybrał makaron o większej powierzchni, który może wchłonąć sos.

Sekretem udanego makaronu z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym lub pieczarkowym są świeże składniki o wysokiej jakości. Do gotowania wybierz najlepsze pieczarki, ekologicznego kurczaka, oryginalny parmezan z certyfikatem DOP oraz makaron z pszenicy durum, najlepiej wersję jajeczną. Mając wszystkie te składniki z łatwością wyczarujesz pyszny, aromatyczny makaron z pieczarkami i kurczakiem, w którym zakochają się wszyscy domownicy. W kolejnych akapitach zdradzimy Ci triki stosowane przez profesjonalistów, które czynią makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem tak pysznym.

Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami

Chcesz, żeby Twój makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem smakował, jak ten z restauracji? Wbrew pozorom, nie potrzeba do tego magii ani profesjonalnego sprzętu! Sekret przepisu na makaron z kurczakiem i pieczarkami tkwi w wyjątkowych składnikach i długim czasie gotowania, podczas którego sos nabiera głębi.

Wróćmy do tematu składników i tego, jak ważna jest ich jakość. Włoska kuchnia opiera się na regionalnych, świeżych składnikach. Do gotowania używa się tego, co rośnie i żyje wokół domów. Włosi poza zakupami na targach i w sklepach bardzo często hodują własne zioła, warzywa czy zwierzęta hodowlane, albo chociaż mają znajomych, od których mogą zakupić takie produkty. Ten naród darzy jedzenie szczególną miłością i szacunkiem, który ma odzwierciedlenie w smaku dań pochodzących z Półwyspu Apenińskiego.

Jeśli chcesz przygotować sos pieczarkowy z kurczakiem, posłuż się do jego przyrządzenia najlepszym makaronem z prostym składem. Makaron ten znajdziesz na lidlowych półkach przez cały rok – nie tylko w trakcie trwania tygodnia w stylu włoskim. Ta sama kwestia tyczy się serów oraz innych składników, a także wina, które spaja całe danie, dodając mu charakteru.

Bardzo ważne w przyrządzaniu włoskich past jest gotowanie makaronu. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować makaron penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym, czy wybrać do tego inny typ makaronu, powinieneś zastosować się do kilku zasad, które Włosi przekazują sobie z pokolenia na pokolenie.

Pierwsza z zasad dotyczy stopnia zasolenia wody oraz momentu, w którym soli się wodę. Woda na makaron powinna być słona jak ta w morzu, a sól powinna trafić do niej na chwilę przed dodaniem makaronu. Czemu? Sól spowalnia czas gotowania się wody, przez co czas przygotowywania kurczaka w sosie pieczarkowym z makaronem znacznie się wydłuża.

Druga zasada dotyczy samego gotowania makaronu — nie wolno go rozgotować. Włosi gotują makaron al dente i wrzucają go do sosu, aby lekko doszedł. Po ugotowaniu zostawia się wodę, aby zagęścić nią sos, a odcedzony makaron wrzuca się bezpośrednio do niego. Makaronu nie należy przepłukiwać ani polewać oliwą lub olejem (nie dodaje się go także do wody podczas gotowania), no, chyba, że przygotowuje się sałatkę.

Uwierz nam, że odpowiednie przygotowanie makaronu to 50% smaku na talerzu. Jeśli zastosujesz się do powyższych zasad, już nigdy nie wrócisz do starych przyzwyczajeń, a Twój makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami będzie smakował jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!

Jak zrobić makaron z kurczakiem i pieczarkami z innymi składnikami?

Jak zrobić pyszny makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym? To niezwykle proste! Pierś z kurczaka należy przyprawić i obsmażyć, a następnie zmieszać z pieczarkami, cebulką i czosnkiem oraz śmietaną i winem, a potem z makaronem i gotowe. Kluczem do uzyskania idealnego kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym z makaronem jest czas gotowania. Idealne danie powstaje podczas powolnego gotowania na małym ogniu. W ten sposób kurczak pozostaje soczysty, a sos staje się aromatyczny i kremowy.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami można przygotować też nieco inaczej, np. bez śmietany. W wersji bardziej fit śmietanę można zamienić na jogurt 0% tłuszczu albo kompletnie zrezygnować z tego dodatku i zbudować sos na bazie wina. W ten sposób odejmuje się nieco kalorii, ale dodatek oliwy, masła i sera sprawia, że to danie nadal jest dość kaloryczne.

Rezygnacja ze śmietany to niejedyny sposób na to, jak można odmienić makaron z kurczakiem z naszego przepisu. Do naszej receptury możesz dodać cukinię, bakłażan, suszone pomidory, szpinak lub oliwki. Gorąco zachęcamy do eksperymentów kulinarnych — one zawsze kończą się czymś przepysznym!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!