Śmietana - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!
Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!
Serniczki
Potrzebujesz pysznego i łatwego w przygotowaniu deseru? Wypróbuj przepis Pauli i zrób serniczki, które zachwycą Twoich gości!
Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!
Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!
Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!
Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!
Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!
Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!
Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!
Czy śmietana jest zdrowa?
Prawdziwa śmietana uzyskana w naturalnym procesie produkcji to dobry jakościowo produkt, będący odżywczym połączeniem tłuszczów, białka, witamin. Oczywiście, ze względu na wartość energetyczną śmietany, zaleca się raczej jej okazjonalne spożywanie, które z pewnością nie odbije się na naszej masie ciała. Warto zawsze wybierać najchudszą śmietanę, czyli o jak najmniejszym procencie zawartości tłuszczu.
Jak zrobić śmietanę?
Aby zrobić śmietanę, trzeba przede wszystkim dysponować świeżym mlekiem. Na początku należy poddać je procesowi odwirowywania, co prowadzi do powstania na powierzchni śmietanki, czyli półproduktu, z którego otrzymujemy śmietanę. Dopiero po fermentacji mlekowej śmietanki, która jest w konsystencji płynna, a w smaku słodka, jesteśmy w stanie uzyskać śmietanę ukwaszoną, z natury gęstą i kwaśną. I choć mówiąc o śmietanie i śmietance, mamy na myśli często ten sam produkt, to warto wiedzieć, że różnica między nimi jest bardzo istotna.
Ile kalorii ma śmietana?
Kaloryczność śmietany różni się w zależności od procentowego udziału tłuszczu. Im mniej tłuszczu zawiera śmietana, tym mniej zawiera kalorii. A zatem w 100-gramowej porcji śmietany 12-procentowej znajdują się 134 kcal, 18-procentowej – 189 kcal, a w 30-procentowej – 292 kcal. Jak więc widać, śmietanę jeść warto, ale z umiarem, aby jej spożycie nie wpłynęło znacznie na naszą wagę.
Co to jest śmietana kremówka i ile ma procent?
Śmietanka potocznie zwana kremówką to śmietana zawierająca 30-36% tłuszczu. Jest słodka w smaku i płynna w konsystencji, na jej bazie powstają zazwyczaj kremy i desery. Kremówka wyróżnia się na tle pozostałych rodzajów tego produktu zdolnością do zmiany stanu z płynnego na stały, co ma miejsce podczas jej ubijania.
Jak zrobić bitą śmietanę?
Kremówka, która przybiera postać stałą, to tzw. bita śmietana. Aby ją zrobić, trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim przed przygotowaniem śmietanę należy porządnie schłodzić w lodówce. To samo dobrze jest zrobić z końcówkami miksera oraz miską, które mają posłużyć do jej ubicia. Przez pierwsze pół minuty ubijania obroty miksera powinny być jak najniższe. Po tym czasie zwiększamy je maksymalnie i ubijamy aż do uzyskania sztywnej piany. O bitej śmietanie mówimy w sytuacji, gdy po odwróceniu miski, kremówka nie ulega siłom grawitacji.
Jak ubić śmietanę bez miksera?
Śmietanę można również ubić bez pomocy miksera. Są na to co najmniej dwa sposoby. Pierwszy przewiduje użycie miski oraz trzepaczki balonowej, które, podobnie jak końcówki miksera oraz samą śmietanę, należy również schłodzić w ramach przygotowań. Następnie po wlaniu śmietany do miski wystarczy ją ubijać aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Drugi sposób to ubicie śmietany za pomocą słoika. Wystarczy przelać do niego śmietanę, tak aby wypełniała maksymalnie 2/3 zawartości słoika, a następnie szczelnie zamknąć szklany pojemnik i mocno wstrząsać aż do chwili uzyskania stałej konsystencji.
Jak usztywnić bitą śmietanę?
Co zrobić, by ubita śmietana była sztywna i nie opadła? Warto dodatkowo po ubiciu ją wzmocnić. Oczywiście, można to zrobić jeszcze podczas ubijania, dodając po prostu gotowe i dostępne w sklepie tzw. fixy do śmietany. Jeśli jednak nie mamy tego produktu pod ręką, to wystarczy wzmocnić uzyskaną konsystencję żelatyną lub galaretką.
Jak dodać śmietanę do zupy?
Śmietana to nie tylko składnik deserów. Równie dobrze można ją wykorzystać do zagęszczenia zupy. W tym celu wystarczy wymieszać niewielką ilość gorącej zupy ze śmietaną w szklance, aby uniknąć jej zwarzenia w gotującym się płynie. Pamiętajmy, aby zawsze wlewać gorący płyn do zimnego, nigdy odwrotnie! Tak uzyskaną mieszankę wlewamy następnie do zupy pod koniec jej gotowania i łączymy całość za pomocą warzechy lub łyżki.
Ilu procentową śmietanę dodajemy do zupy?
Śmietany możemy podzielić ze względu na ich smak – na słodkie oraz kwaśne, jak również ze względu na zawartość tłuszczu w składzie. Najpopularniejszymi odmianami i jednocześnie najlepszymi do zagęszczania zup są śmietany posiadające 12% i 18% tłuszczu. Najlepsza do zup będzie ta druga.
Ile śmietany dodawać do zupy?
Ilość śmietany, którą powinniśmy dodać do zupy, można określić w zasadzie tylko w przybliżeniu, bo często uzależniamy tę proporcję od konsystencji zupy. Zazwyczaj na 1,5 litra zupy trzeba wziąć od 4 do 5 łyżek śmietany 18%. Każdorazowo warto jednak obserwować, jak szybko po jej dodaniu zmienia się gęstość zupy.
Wielu z nas bez śmietany nie wyobraża sobie prawdziwej sztuki kulinarnej. Czy rzeczywiście jest ona aż tak niezbędna? Na rynku co prawda pojawiają się co chwilę nowe zamienniki produktowe, ale tradycja nakazuje być wiernym sprawdzonym sposobom. Minie więc jeszcze sporo czasu, zanim zdecydujemy się porzucić smak i cenne właściwości kulinarne śmietany na rzecz jej mniej kalorycznych substytutów.