Pieczeń z pieczonymi warzywami i zasmażaną kapustą włoską

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Łopatkę przyprawiamy solą i pieprzem. W dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pieczeń ze wszystkich stron aż do zrumienienia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewki i szalotki obieramy. Marchewki kroimy na duże kawałki. Szalotki przekrawamy na pół. Obieramy ząbki czosnku.

KROK 3: PIECZEMY MIĘSO

Warzywa układamy wokół pieczeni. Dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Podlewamy bulionem warzywnym i wstawiamy naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika. Następnie pieczemy przez około 1,5-2 godziny, od czasu do czasu polewając pieczeń gromadzącym się na dnie sosem.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ

Z kapusty włoskiej usuwamy zewnętrzne liście i drobno ją szatkujemy. Na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy kapustę i krótko podsmażamy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusimy kapustę na średnim ogniu do miękkości, przez ok. 15 minut.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Pieczeń z łopatki kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach z dodatkiem warzyw z naczynia żaroodpornego i zasmażaną kapustą włoską.

WSKAZÓWKA! Danie polecamy podawać z purée ziemniaczanym lub kopytkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl