
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Łopatkę przyprawiamy solą i pieprzem. W dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pieczeń ze wszystkich stron aż do zrumienienia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchewki i szalotki obieramy. Marchewki kroimy na duże kawałki. Szalotki przekrawamy na pół. Obieramy ząbki czosnku.
KROK 3: PIECZEMY MIĘSO
Warzywa układamy wokół pieczeni. Dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Podlewamy bulionem warzywnym i wstawiamy naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika. Następnie pieczemy przez około 1,5-2 godziny, od czasu do czasu polewając pieczeń gromadzącym się na dnie sosem.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ
Z kapusty włoskiej usuwamy zewnętrzne liście i drobno ją szatkujemy. Na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy kapustę i krótko podsmażamy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusimy kapustę na średnim ogniu do miękkości, przez ok. 15 minut.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Pieczeń z łopatki kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach z dodatkiem warzyw z naczynia żaroodpornego i zasmażaną kapustą włoską.
WSKAZÓWKA! Danie polecamy podawać z purée ziemniaczanym lub kopytkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)