
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z przykrywką
- tarkę o drobnych oczkach
- ręczną szatkownicę do warzyw
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C z funkcją grzania góra-dół
Przygotuj wcześniej: Przepis dwuetapowy! Dla uzyskania najlepszego efektu marynuj karkówkę przez 24 godziny i piecz następnego dnia.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KORZENNĄ MARYNATĘ
Miód i musztardę łączymy w dużym naczyniu. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kardamon, cynamon, olej rzepakowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu polewamy resztą marynaty i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Cząstki pomarańczy, z których wycisnęliśmy sok, układamy w naczyniu obok mięsa. Przekładamy naczynie do lodówki i zostawiamy na 24 godziny.
Krok 3: PIECZEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (bez przykrycia).
Po tym czasie przykrywamy naczynie i zmniejszamy temperaturę do 85°C. Pieczemy ok. 4 godzin.
Następnie ponownie odkrywamy naczynie, zwiększamy temperaturę do 250°C i zapiekamy mięso jeszcze przez 5 minut.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Obraną kalarepę i jabłko w skórce ścieramy na szatkownicy lub kroimy w słupki. Mieszamy, skrapiamy sokiem z pomarańczy i z cytryny, oprószamy skórką z cytryny.
Surówkę skrapiamy olejem, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.
Krok 5: PODAJEMY KARKÓWKĘ
Upieczoną karkówkę kroimy w plastry i układamy na surówce. Całość skrapiamy olejem.
Dekorujemy świeżymi żurawinami i świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (13)
676 dni temu
Czy czas pieczenia powinien być wydłużony przy karkówce ważącej 2,3 kg?
Odpowiedz
676 dni temu
Anno, czas wydłużamy nawet do 5-6 godzin.
960 dni temu
Jaki to by nie był przepis, jeśli mięso będzie z Lidla lub podobnego marketu a nawet niesprawdzonego mięsnego sklepu to będzie okroone
Odpowiedz
1360 dni temu
Zrobione dokładnie według przepisu - suche żujące mięso. Dramat
Odpowiedz
1398 dni temu
Czy przed pieczeniem odlewamy marynatę.
Odpowiedz
1398 dni temu
Karkówkę pieczemy w marynacie, aby podczas pieczenia nabrała ona intensywnego smaku i zapachu, a także nie stała się zbyt sucha.
1762 dni temu
Zrobiłam karkówke krok po kroku i niestety nie smakowała. Marynata dla koneserów, pomarancze dają bardzo wyczuwalną słodycz i naprawdę trzeba lubić takie smaki. Na plus jest miękkość, rozpływa się w ustach.
Odpowiedz
1763 dni temu
Witam, chce podać Pana karkowke na święta. Jednak nie jestem w stanie wykonać tego dania na świeżo. Gdybym zrobił ją dzień wcześniej to przed podaniem w jakiej temperaturze mam podgrzać danie w piekarniku? Pozdrawiam
Odpowiedz
1763 dni temu
Wystarczy 180-200 stopni. Smacznego! ;)
2108 dni temu
Dodajemy sól?
Odpowiedz
2108 dni temu
Swietłano, źródłem słonego smaku jest tutaj musztarda użyta do przygotowania marynaty. Jeśli lubisz słone potrawy, możesz dodać jej więcej. :)
2132 dni temu
Czy można przygotować danie w wolnowarze?
Odpowiedz
2132 dni temu
Oczywiście :) Można :)
zobacz wszystkie