zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z przykrywką
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręczną szatkownicę do warzyw
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C z funkcją grzania góra-dół

Przygotuj wcześniej: Przepis dwuetapowy! Dla uzyskania najlepszego efektu marynuj karkówkę przez 24 godziny i piecz następnego dnia.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KORZENNĄ MARYNATĘ

Miód i musztardę łączymy w dużym naczyniu. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kardamon, cynamon, olej rzepakowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu polewamy resztą marynaty i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Cząstki pomarańczy, z których wycisnęliśmy sok, układamy w naczyniu obok mięsa. Przekładamy naczynie do lodówki i zostawiamy na 24 godziny.

Krok 3: PIECZEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (bez przykrycia).

Po tym czasie przykrywamy naczynie i zmniejszamy temperaturę do 85°C. Pieczemy ok. 4 godzin.

Następnie ponownie odkrywamy naczynie, zwiększamy temperaturę do 250°C i zapiekamy mięso jeszcze przez 5 minut.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Obraną kalarepę i jabłko w skórce ścieramy na szatkownicy lub kroimy w słupki. Mieszamy, skrapiamy sokiem z pomarańczy i z cytryny, oprószamy skórką z cytryny.

Surówkę skrapiamy olejem, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.

Krok 5: PODAJEMY KARKÓWKĘ

Upieczoną karkówkę kroimy w plastry i układamy na surówce. Całość skrapiamy olejem.

Dekorujemy świeżymi żurawinami i świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram