zobacz film Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z przykrywką
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręczną szatkownicę do warzyw
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C z funkcją grzania góra-dół

Przygotuj wcześniej: Przepis dwuetapowy! Dla uzyskania najlepszego efektu marynuj karkówkę przez 24 godziny i piecz następnego dnia.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KORZENNĄ MARYNATĘ

Miód i musztardę łączymy w dużym naczyniu. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kardamon, cynamon, olej rzepakowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu polewamy resztą marynaty i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Cząstki pomarańczy, z których wycisnęliśmy sok, układamy w naczyniu obok mięsa. Przekładamy naczynie do lodówki i zostawiamy na 24 godziny.

Krok 3: PIECZEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (bez przykrycia).

Po tym czasie przykrywamy naczynie i zmniejszamy temperaturę do 85°C. Pieczemy ok. 4 godzin.

Następnie ponownie odkrywamy naczynie, zwiększamy temperaturę do 250°C i zapiekamy mięso jeszcze przez 5 minut.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Obraną kalarepę i jabłko w skórce ścieramy na szatkownicy lub kroimy w słupki. Mieszamy, skrapiamy sokiem z pomarańczy i z cytryny, oprószamy skórką z cytryny.

Surówkę skrapiamy olejem, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.

Krok 5: PODAJEMY KARKÓWKĘ

Upieczoną karkówkę kroimy w plastry i układamy na surówce. Całość skrapiamy olejem.

Dekorujemy świeżymi żurawinami i świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Anna Anna
    354 dni temu
    Czy czas pieczenia powinien być wydłużony przy karkówce ważącej 2,3 kg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    354 dni temu
    Anno, czas wydłużamy nawet do 5-6 godzin.
  • Gość Gość
    638 dni temu
    Jaki to by nie był przepis, jeśli mięso będzie z Lidla lub podobnego marketu a nawet niesprawdzonego mięsnego sklepu to będzie okroone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1039 dni temu
    Zrobione dokładnie według przepisu - suche żujące mięso. Dramat

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1076 dni temu
    Czy przed pieczeniem odlewamy marynatę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1076 dni temu
    Karkówkę pieczemy w marynacie, aby podczas pieczenia nabrała ona intensywnego smaku i zapachu, a także nie stała się zbyt sucha.
  • Gość Gość
    1440 dni temu
    Zrobiłam karkówke krok po kroku i niestety nie smakowała. Marynata dla koneserów, pomarancze dają bardzo wyczuwalną słodycz i naprawdę trzeba lubić takie smaki. Na plus jest miękkość, rozpływa się w ustach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1441 dni temu
    Witam, chce podać Pana karkowke na święta. Jednak nie jestem w stanie wykonać tego dania na świeżo. Gdybym zrobił ją dzień wcześniej to przed podaniem w jakiej temperaturze mam podgrzać danie w piekarniku? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1441 dni temu
    Wystarczy 180-200 stopni. Smacznego! ;)
  • Swietłana Swietłana
    1787 dni temu
    Dodajemy sól?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1786 dni temu
    Swietłano, źródłem słonego smaku jest tutaj musztarda użyta do przygotowania marynaty. Jeśli lubisz słone potrawy, możesz dodać jej więcej. :)
  • M. M.
    1810 dni temu
    Czy można przygotować danie w wolnowarze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1810 dni temu
    Oczywiście :) Można :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!