Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 86-90°C (termoobieg)

KROK 1: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.

KROK 2: PIECZEMY KARKÓWKĘ

W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ

Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    93 dni temu
    Czy karkówka przygotowana w taki sposób sprawdzi się tez na zimno na tacy wędlin?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    92 dni temu
    To mięso bardziej pasuje do dania obiadowego :)
  • GośćG GośćG
    114 dni temu
    Dzień dobry, z czym polecacie podać taką karkówkę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    113 dni temu
    Możesz podać karkówkę z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy.
  • Nat Nat
    166 dni temu
    Ile powinnam piec szynkę wieprzową przygotowaną zgodnie z powyższym przepisem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    166 dni temu
    Około 3 godzin.
  • 4xg 4xg
    242 dni temu
    Nigdzie nie doczytałme jaka to karkówka, wołowa, czy wieprzowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    242 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o karkówkę wieprzową. :)
  • Gość Gość
    417 dni temu
    A mogą być powidła pomidorowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    413 dni temu
    Nie polecamy takiego rozwiązania :)
  • Gość Gość
    587 dni temu
    dziekuję

    odpowiedz

  • ania ania
    588 dni temu
    A gdzie sól nie dodajemy w ogóle soli?? Mama zamiar zrobić na sobotę na urodziny męża .Mama nadziej,ze zaskoczę gości niepowtarzalnym smakiem i soczystością...Proszę mi napisać czy solimy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    588 dni temu
    Sól dodajemy tylko do marynaty :) I to wystarczy :)
  • Gość Gość
    597 dni temu
    Jeśli nie mam termoobiegu to w jakiej temperaturze i ile czasu powinnam piec karkówkę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    596 dni temu
    Jeśli pieczemy bez termoobiegu, podwyższamy temperaturę o 10 stopni.
  • Ania Ania
    768 dni temu
    Czy jak zwiększę ilosc mięsa do 2 kg wydluza sie czas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    768 dni temu
    Radzimy sprawdzić mięso po upływie czasu podanego w przepisie i wtedy ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o kolejną godzinę. :)
  • Gość Gość
    801 dni temu
    Karkówkę pieczemy w marynacie, czy bez ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    799 dni temu
    Pieczemy bez marynaty, gdyż wykorzystujemy ją później do zrobienia sosu :)
  • Gość Gość
    810 dni temu
    Czy pieczemy pod przykryciem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    810 dni temu
    Nie :)
  • Gość Gość
    833 dni temu
    JESTEŚ WAŚC GOŚCIU

    odpowiedz

  • Gość Gość
    839 dni temu
    Jak zrobić glazure z żurawiną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    839 dni temu
    Wystarczy posmarować upieczoną karkówkę powidłami żurawinowymi i ponownie zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram