Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 86-90°C (termoobieg)
KROK 1: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i posiekanych ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.
KROK 2: PIECZEMY KARKÓWKĘ
W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ
Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczaki-Patyczaki
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Whoopies
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Krupnik na wołowinie
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Zapiekanka warzywna
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Jajka faszerowane pieczarkami
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Torcik wiśniowy
- Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
- Smażone jabłuszka
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Pizza rzymska
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Wieprzowina z warzywami z woka
- Zapiekany kalafior
- Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
1352 dni temu
W przepisie jest podane że na glazurę potrzeba masło i powidła. Tak to jakoś mało jasne jest. Masło dodajemy do zredukowanego sosu jak jest podane czy do glazury? Mieszamy powidła z masłem czy zamiast masło do sosu dodajemy powidła i mamy glazurę? Eee chyba się zgubiłem. Chyba zrobię eksperyment po swojemu.
odpowiedz
1613 dni temu
Na czym polega trudność? Przepis wydaje się być dość prosty.
odpowiedz
1612 dni temu
Przepisy uwzględniające obróbkę mięsa, które wymaga szczególnego podejścia (tak jak wołowina) zdecydowaliśmy się klasyfikować jako te nieco trudniejsze. Czas poświęcony na marynowanie, temperatura i czas pieczenia oraz kolejność etapów są tu szczególnie ważne dla efektu. Z doświadczenia wiemy, że pierwsze próby z przygotowywaniem pieczeni bywają trudne-mięso wysusza się, przypala lub staje się twarde. "Trudność" przepisu zwraca uwagę, że podczas gotowania warto pokusić się o szczególną dokładność w odtwarzaniu wskazówek kucharza. :)
1811 dni temu
Dzień dobry, Czy karkówkę można upiec w rękawie zamiast w naczyniu żaroodpornym? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
odpowiedz
2029 dni temu
Czy karkówka przygotowana w taki sposób sprawdzi się tez na zimno na tacy wędlin?
odpowiedz
2028 dni temu
To mięso bardziej pasuje do dania obiadowego :)
2050 dni temu
Dzień dobry, z czym polecacie podać taką karkówkę?
odpowiedz
2049 dni temu
Możesz podać karkówkę z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy.
2102 dni temu
Ile powinnam piec szynkę wieprzową przygotowaną zgodnie z powyższym przepisem?
odpowiedz
2102 dni temu
Około 3 godzin.
2178 dni temu
Nigdzie nie doczytałme jaka to karkówka, wołowa, czy wieprzowa?
odpowiedz
2178 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o karkówkę wieprzową. :)
2353 dni temu
A mogą być powidła pomidorowe?
odpowiedz
2349 dni temu
Nie polecamy takiego rozwiązania :)
2524 dni temu
dziekuję
odpowiedz
2524 dni temu
A gdzie sól nie dodajemy w ogóle soli?? Mama zamiar zrobić na sobotę na urodziny męża .Mama nadziej,ze zaskoczę gości niepowtarzalnym smakiem i soczystością...Proszę mi napisać czy solimy
odpowiedz
2524 dni temu
Sól dodajemy tylko do marynaty :) I to wystarczy :)
393 dni temu
w przepisie na marynatę nie ma soli, jest tylko szczypta w przepisie na pieczenie karkówki łącznie z tymiankiem i grzybami
2533 dni temu
Jeśli nie mam termoobiegu to w jakiej temperaturze i ile czasu powinnam piec karkówkę?
odpowiedz
2532 dni temu
Jeśli pieczemy bez termoobiegu, podwyższamy temperaturę o 10 stopni.
2705 dni temu
Czy jak zwiększę ilosc mięsa do 2 kg wydluza sie czas pieczenia?
odpowiedz
2704 dni temu
Radzimy sprawdzić mięso po upływie czasu podanego w przepisie i wtedy ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o kolejną godzinę. :)
2738 dni temu
Karkówkę pieczemy w marynacie, czy bez ?
odpowiedz
2735 dni temu
Pieczemy bez marynaty, gdyż wykorzystujemy ją później do zrobienia sosu :)
2746 dni temu
Czy pieczemy pod przykryciem?
odpowiedz
2746 dni temu
Nie :)
2769 dni temu
JESTEŚ WAŚC GOŚCIU
odpowiedz
2775 dni temu
Jak zrobić glazure z żurawiną?
odpowiedz
2775 dni temu
Wystarczy posmarować upieczoną karkówkę powidłami żurawinowymi i ponownie zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
zobacz wszystkie