Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 86-90°C (termoobieg)
KROK 1: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i posiekanych ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.
KROK 2: PIECZEMY KARKÓWKĘ
W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ
Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczaki-Patyczaki
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Whoopies
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Krupnik na wołowinie
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Zapiekanka warzywna
- Kurczak teriyaki z warzywami
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Jajka faszerowane pieczarkami
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Komentarze (29)
1188 dni temu
W przepisie jest podane że na glazurę potrzeba masło i powidła. Tak to jakoś mało jasne jest. Masło dodajemy do zredukowanego sosu jak jest podane czy do glazury? Mieszamy powidła z masłem czy zamiast masło do sosu dodajemy powidła i mamy glazurę? Eee chyba się zgubiłem. Chyba zrobię eksperyment po swojemu.
odpowiedz
1449 dni temu
Na czym polega trudność? Przepis wydaje się być dość prosty.
odpowiedz
1449 dni temu
Przepisy uwzględniające obróbkę mięsa, które wymaga szczególnego podejścia (tak jak wołowina) zdecydowaliśmy się klasyfikować jako te nieco trudniejsze. Czas poświęcony na marynowanie, temperatura i czas pieczenia oraz kolejność etapów są tu szczególnie ważne dla efektu. Z doświadczenia wiemy, że pierwsze próby z przygotowywaniem pieczeni bywają trudne-mięso wysusza się, przypala lub staje się twarde. "Trudność" przepisu zwraca uwagę, że podczas gotowania warto pokusić się o szczególną dokładność w odtwarzaniu wskazówek kucharza. :)
1648 dni temu
Dzień dobry, Czy karkówkę można upiec w rękawie zamiast w naczyniu żaroodpornym? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
odpowiedz
1865 dni temu
Czy karkówka przygotowana w taki sposób sprawdzi się tez na zimno na tacy wędlin?
odpowiedz
1865 dni temu
To mięso bardziej pasuje do dania obiadowego :)
1886 dni temu
Dzień dobry, z czym polecacie podać taką karkówkę?
odpowiedz
1886 dni temu
Możesz podać karkówkę z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy.
1938 dni temu
Ile powinnam piec szynkę wieprzową przygotowaną zgodnie z powyższym przepisem?
odpowiedz
1938 dni temu
Około 3 godzin.
2014 dni temu
Nigdzie nie doczytałme jaka to karkówka, wołowa, czy wieprzowa?
odpowiedz
2014 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o karkówkę wieprzową. :)
2189 dni temu
A mogą być powidła pomidorowe?
odpowiedz
2186 dni temu
Nie polecamy takiego rozwiązania :)
2360 dni temu
dziekuję
odpowiedz
2361 dni temu
A gdzie sól nie dodajemy w ogóle soli?? Mama zamiar zrobić na sobotę na urodziny męża .Mama nadziej,ze zaskoczę gości niepowtarzalnym smakiem i soczystością...Proszę mi napisać czy solimy
odpowiedz
2361 dni temu
Sól dodajemy tylko do marynaty :) I to wystarczy :)
230 dni temu
w przepisie na marynatę nie ma soli, jest tylko szczypta w przepisie na pieczenie karkówki łącznie z tymiankiem i grzybami
2370 dni temu
Jeśli nie mam termoobiegu to w jakiej temperaturze i ile czasu powinnam piec karkówkę?
odpowiedz
2369 dni temu
Jeśli pieczemy bez termoobiegu, podwyższamy temperaturę o 10 stopni.
2541 dni temu
Czy jak zwiększę ilosc mięsa do 2 kg wydluza sie czas pieczenia?
odpowiedz
2541 dni temu
Radzimy sprawdzić mięso po upływie czasu podanego w przepisie i wtedy ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o kolejną godzinę. :)
2574 dni temu
Karkówkę pieczemy w marynacie, czy bez ?
odpowiedz
2572 dni temu
Pieczemy bez marynaty, gdyż wykorzystujemy ją później do zrobienia sosu :)
2582 dni temu
Czy pieczemy pod przykryciem?
odpowiedz
2582 dni temu
Nie :)
2605 dni temu
JESTEŚ WAŚC GOŚCIU
odpowiedz
2611 dni temu
Jak zrobić glazure z żurawiną?
odpowiedz
2611 dni temu
Wystarczy posmarować upieczoną karkówkę powidłami żurawinowymi i ponownie zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
zobacz wszystkie