
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 86-90°C (termoobieg)
KROK 1: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i posiekanych ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.
KROK 2: PIECZEMY KARKÓWKĘ
W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ
Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!

Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Komentarze (28)
823 dni temu
W przepisie jest podane że na glazurę potrzeba masło i powidła. Tak to jakoś mało jasne jest. Masło dodajemy do zredukowanego sosu jak jest podane czy do glazury? Mieszamy powidła z masłem czy zamiast masło do sosu dodajemy powidła i mamy glazurę? Eee chyba się zgubiłem. Chyba zrobię eksperyment po swojemu.
odpowiedz
1084 dni temu
Na czym polega trudność? Przepis wydaje się być dość prosty.
odpowiedz
1083 dni temu
Przepisy uwzględniające obróbkę mięsa, które wymaga szczególnego podejścia (tak jak wołowina) zdecydowaliśmy się klasyfikować jako te nieco trudniejsze. Czas poświęcony na marynowanie, temperatura i czas pieczenia oraz kolejność etapów są tu szczególnie ważne dla efektu. Z doświadczenia wiemy, że pierwsze próby z przygotowywaniem pieczeni bywają trudne-mięso wysusza się, przypala lub staje się twarde. "Trudność" przepisu zwraca uwagę, że podczas gotowania warto pokusić się o szczególną dokładność w odtwarzaniu wskazówek kucharza. :)
1282 dni temu
Dzień dobry, Czy karkówkę można upiec w rękawie zamiast w naczyniu żaroodpornym? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
odpowiedz
1500 dni temu
Czy karkówka przygotowana w taki sposób sprawdzi się tez na zimno na tacy wędlin?
odpowiedz
1499 dni temu
To mięso bardziej pasuje do dania obiadowego :)
1521 dni temu
Dzień dobry, z czym polecacie podać taką karkówkę?
odpowiedz
1520 dni temu
Możesz podać karkówkę z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy.
1573 dni temu
Ile powinnam piec szynkę wieprzową przygotowaną zgodnie z powyższym przepisem?
odpowiedz
1573 dni temu
Około 3 godzin.
1649 dni temu
Nigdzie nie doczytałme jaka to karkówka, wołowa, czy wieprzowa?
odpowiedz
1649 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o karkówkę wieprzową. :)
1824 dni temu
A mogą być powidła pomidorowe?
odpowiedz
1820 dni temu
Nie polecamy takiego rozwiązania :)
1994 dni temu
dziekuję
odpowiedz
1995 dni temu
A gdzie sól nie dodajemy w ogóle soli?? Mama zamiar zrobić na sobotę na urodziny męża .Mama nadziej,ze zaskoczę gości niepowtarzalnym smakiem i soczystością...Proszę mi napisać czy solimy
odpowiedz
1995 dni temu
Sól dodajemy tylko do marynaty :) I to wystarczy :)
2004 dni temu
Jeśli nie mam termoobiegu to w jakiej temperaturze i ile czasu powinnam piec karkówkę?
odpowiedz
2003 dni temu
Jeśli pieczemy bez termoobiegu, podwyższamy temperaturę o 10 stopni.
2176 dni temu
Czy jak zwiększę ilosc mięsa do 2 kg wydluza sie czas pieczenia?
odpowiedz
2175 dni temu
Radzimy sprawdzić mięso po upływie czasu podanego w przepisie i wtedy ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o kolejną godzinę. :)
2209 dni temu
Karkówkę pieczemy w marynacie, czy bez ?
odpowiedz
2206 dni temu
Pieczemy bez marynaty, gdyż wykorzystujemy ją później do zrobienia sosu :)
2217 dni temu
Czy pieczemy pod przykryciem?
odpowiedz
2217 dni temu
Nie :)
2240 dni temu
JESTEŚ WAŚC GOŚCIU
odpowiedz
2246 dni temu
Jak zrobić glazure z żurawiną?
odpowiedz
2246 dni temu
Wystarczy posmarować upieczoną karkówkę powidłami żurawinowymi i ponownie zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
zobacz wszystkie