Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • woreczek strunowy
  • wałek do ciasta
  • cztery szklanki

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ

Wszystkie składniki na warstwę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, aż płyn nieco się zredukuje, a śliwki zmiękną. Tak przygotowane składniki odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do miski przekładamy mascarpone, twaróg, oba cukry i dokładnie mieszamy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy ją do masy serowej i całość ponownie mieszamy.

KROK 3: DODAJEMY KULKI DO KREMU

Czekoladowe kulki dość drobno siekamy i dodajemy je do gotowego kremu. Kawałki czekolady dokładnie mieszamy z kremem.

KROK 4: ROZDRABNIAMY CIASTECZKA CANTUCCINI

Ciasteczka cantuccini przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta.

KROK 5: KOMPONUJEMY DESER

Na dnie każdej szklanki układamy ok. 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Następnie do szklanek przekładamy po 2-3 łyżki kremu stracciatella i po 1 łyżce śliwek gotowanych w winie. Tak samo układamy kolejne warstwy. Desery bezpośrednio przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

WSKAZÓWKA! Deser możemy przyrządzić z wyprzedzeniem lub podawać od razu po przygotowaniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!