Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- woreczek strunowy
- wałek do ciasta
- cztery szklanki
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ
Wszystkie składniki na warstwę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, aż płyn nieco się zredukuje, a śliwki zmiękną. Tak przygotowane składniki odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do miski przekładamy mascarpone, twaróg, oba cukry i dokładnie mieszamy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy ją do masy serowej i całość ponownie mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY KULKI DO KREMU
Czekoladowe kulki dość drobno siekamy i dodajemy je do gotowego kremu. Kawałki czekolady dokładnie mieszamy z kremem.
KROK 4: ROZDRABNIAMY CIASTECZKA CANTUCCINI
Ciasteczka cantuccini przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta.
KROK 5: KOMPONUJEMY DESER
Na dnie każdej szklanki układamy ok. 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Następnie do szklanek przekładamy po 2-3 łyżki kremu stracciatella i po 1 łyżce śliwek gotowanych w winie. Tak samo układamy kolejne warstwy. Desery bezpośrednio przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
WSKAZÓWKA! Deser możemy przyrządzić z wyprzedzeniem lub podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Łazanki
- Guacamole
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)