
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- trzepaczkę
- folię spożywczą
- naczynie do trifle
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ
W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy w misce z jajkami, mąką, cukrem pudrem oraz budyniem.
Zagotowane mleko przelewamy do składników w misce cienką strużką, cały czas mieszając, a następnie ponownie przelewamy całość do rondelka.
Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gotową masę przekładamy do 2 osobnych misek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM FIGOWY I CZEKOLADOWY
Do pierwszej miski dodajemy 60 g posiekanej gorzkiej czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Do drugiej miski dodajemy mascarpone i konfiturę, a następnie ubijamy za pomocą trzepaczki, aż uzyskamy jednolitą masę.
Krem przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: UKŁADAMY WARSTWY TRIFLE
Struclę makową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi oraz dno wysokiego naczynia do trifle.
Na struclę wykładamy krem czekoladowy, a następnie krem figowy. Całość wkładamy do lodówki i schładzamy.
Krok 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY TRIFLE
Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone, cukrem i espresso. Trifle dekorujemy ubitą śmietaną tuż przed podaniem.
Na wierzch ścieramy pozostałą czekoladę na tarce o drobnych oczkach.
WSKAZÓWKA! Trifle możesz udekorować dowolnie. Do świątecznej wersji pasują na przykład świąteczne ciasteczka w czekoladzie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)