Świąteczne trifle figowo-czekoladowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • trzepaczkę
  • folię spożywczą
  • naczynie do trifle
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ

W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy w misce z jajkami, mąką, cukrem pudrem oraz budyniem.

Zagotowane mleko przelewamy do składników w misce cienką strużką, cały czas mieszając, a następnie ponownie przelewamy całość do rondelka.

Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Gotową masę przekładamy do 2 osobnych misek.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM FIGOWY I CZEKOLADOWY

Do pierwszej miski dodajemy 60 g posiekanej gorzkiej czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

Do drugiej miski dodajemy mascarpone i konfiturę, a następnie ubijamy za pomocą trzepaczki, aż uzyskamy jednolitą masę.

Krem przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: UKŁADAMY WARSTWY TRIFLE

Struclę makową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi oraz dno wysokiego naczynia do trifle.

Na struclę wykładamy krem czekoladowy, a następnie krem figowy. Całość wkładamy do lodówki i schładzamy.

Krok 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY TRIFLE

Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone, cukrem i espresso. Trifle dekorujemy ubitą śmietaną tuż przed podaniem.

Na wierzch ścieramy pozostałą czekoladę na tarce o drobnych oczkach.

WSKAZÓWKA! Trifle możesz udekorować dowolnie. Do świątecznej wersji pasują na przykład świąteczne ciasteczka w czekoladzie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!