• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY

Miękkie masło wraz z cukrem umieszczamy na patelni i czekamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie stopniowo dolewamy 100 ml śmietanki i gotujemy chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Czekamy, aż karmel się rozpuści, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2: NASĄCZAMY BRIOCHE KAWĄ

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody tak długo, aż uzyskamy jednolity płyn. Brioche kroimy na cienkie kromki i układamy na dnie miski. Skrapiamy 2 łyżkami kawy i likierem kawowym (według uznania).

Krok 3: UKŁADAMY PLASTERKI BANANÓW

Banany obieramy, kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z sokiem grejpfrutowym. Następnie układamy je na kromkach brioche.

Krok 4: DODAJEMY KREM I SOS KARMELOWY

2 łyżeczki sosu karmelowego łączymy z pozostałą ilością rozpuszczonej wcześniej kawy i odstawiamy. Resztę sosu karmelowego łączymy z mascarpone. Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno. Niewykorzystaną część kawy rozpuszczalnej mieszamy z 1-2 łyżeczkami wody i wraz z ubitą śmietaną dodajemy do kremu mascarpone. Całość rozsmarowujemy na bananach. Trifle dekorujemy sosem karmelowym i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Karolina88 Karolina88
    57 dni temu
    Przepis godny polecenia 😃. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, a brioche zastąpiłam biszkopcikami. Uwielbiam ten przepis 💕.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    93 dni temu
    Dziś przetestowałam ten przepis :) jednak by był nieco lżejszy - zmodyfikowałam go: zamiast śmietany do sosu karmelowego dodałam mleka 3,2%, zamiast cukry dałam erytrol.. sos wyszedł super, choć oczywiście nie był tak gęsty jak typowy sos :) zamiast kawy rozpuszczalnej, która niestety jest "samym złem" uzyłam kawy naturalnej, świeżo zmielonej i zaparzonej w kawiarce - piękny aromat, smak, kolor...i nie mieszałam jej z wodą, bo nie ma takiej potrzeby - straciłaby swój intensywny smak. mascarpone uzyłam samo, bez mieszania ze śmietaną, zmiksowałam je tylko by nabrało puszystości po wyjęciu z opakowania... jeśli mascarpone było zimne - deser można zjeść od razu :) po co czekac na takie pyszności aż 30 minut :)))

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram