Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY
Miękkie masło wraz z cukrem umieszczamy na patelni i czekamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie stopniowo dolewamy 100 ml śmietanki i gotujemy chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Czekamy, aż karmel się rozpuści, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2: NASĄCZAMY BRIOCHE KAWĄ
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody tak długo, aż uzyskamy jednolity płyn. Brioche kroimy na cienkie kromki i układamy na dnie miski. Skrapiamy 2 łyżkami kawy i likierem kawowym (według uznania).
Krok 3: UKŁADAMY PLASTERKI BANANÓW
Banany obieramy, kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z sokiem grejpfrutowym. Następnie układamy je na kromkach brioche.
Krok 4: DODAJEMY KREM I SOS KARMELOWY
2 łyżeczki sosu karmelowego łączymy z pozostałą ilością rozpuszczonej wcześniej kawy i odstawiamy. Resztę sosu karmelowego łączymy z mascarpone. Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno. Niewykorzystaną część kawy rozpuszczalnej mieszamy z 1-2 łyżeczkami wody i wraz z ubitą śmietaną dodajemy do kremu mascarpone. Całość rozsmarowujemy na bananach. Trifle dekorujemy sosem karmelowym i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.
Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.
Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2446 dni temu
Przepis godny polecenia 😃. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, a brioche zastąpiłam biszkopcikami. Uwielbiam ten przepis 💕.
odpowiedz
2483 dni temu
Dziś przetestowałam ten przepis :) jednak by był nieco lżejszy - zmodyfikowałam go: zamiast śmietany do sosu karmelowego dodałam mleka 3,2%, zamiast cukry dałam erytrol.. sos wyszedł super, choć oczywiście nie był tak gęsty jak typowy sos :) zamiast kawy rozpuszczalnej, która niestety jest "samym złem" uzyłam kawy naturalnej, świeżo zmielonej i zaparzonej w kawiarce - piękny aromat, smak, kolor...i nie mieszałam jej z wodą, bo nie ma takiej potrzeby - straciłaby swój intensywny smak. mascarpone uzyłam samo, bez mieszania ze śmietaną, zmiksowałam je tylko by nabrało puszystości po wyjęciu z opakowania... jeśli mascarpone było zimne - deser można zjeść od razu :) po co czekac na takie pyszności aż 30 minut :)))
odpowiedz