Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 słoiczki
- mikser
Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajko rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. 90 g śmietany również ubijamy na sztywno.
Krok 2: Przygotowujemy masę czekoladową
Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubijamy na gęsty i jasny krem przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą, płynną śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę, mieszając, i dobrze ubijamy. Dodajemy ubitą śmietanę oraz ubite białka i mieszamy. Mus umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Krok 3: Układamy deser w słoiczkach
Ciasteczka kruszymy i rozdzielamy do 4 słoiczków. Skrapiamy likierem. 1 banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na ciasteczkach i przykrywamy musem czekoladowym. Słoiczki wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Przed podaniem drugi banan obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dekorujemy nimi trifle.
Zobacz podobne
przepisy
Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.
Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!
Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Ciasto kokosowo-ananasowe
- Wiśniowy Sad
- Deser gruszkowo-malinowy
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Indyk w sosie czekoladowym
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Racuchy z bananami
- Sernik czekoladowy
- Kruche makowe ciasteczka
- Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Pudding sernikowy z owocami
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
- Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Sałatka z soczewicy z cytrusami
- Piernik z marchwi
- Chleb żytni na zakwasie
- Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
- Sałatka z młodych warzyw
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1404 dni temu
Jednego banana, drugiego banana! A nie 1 banan, drugi banan kroimy!
odpowiedz
1403 dni temu
Forma czasownika "kroimy" wymaga użycia rzeczownika w bierniku: kogo, co kroimy-banan (choć może to wydawać się zaskakujące, właśnie tak brzmi biernikowa forma tego słowa). Jest więc ono zastosowane poprawnie, chociaż w potocznym użyciu dopuszcza się również formę "banana", o której wspominasz.
1382 dni temu
Raczej nie😜. Kroimy kogo? Co? ( biernik ) , a zatem kroimy banana, a nie banan.
1772 dni temu
nigdzie nie podajecie kalorii :(
odpowiedz