
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 słoiczki
- mikser
Krok 1: Rozpuszczamy czekoladę
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Jajko rozbijamy, białko ubijamy na sztywno. 90 g śmietany również ubijamy na sztywno.
Krok 2: Przygotowujemy masę czekoladową
Żółtko z przesianym przez sitko cukrem pudrem ubijamy na gęsty i jasny krem przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą, płynną śmietanę i mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę, mieszając, i dobrze ubijamy. Dodajemy ubitą śmietanę oraz ubite białka i mieszamy. Mus umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Krok 3: Układamy deser w słoiczkach
Ciasteczka kruszymy i rozdzielamy do 4 słoiczków. Skrapiamy likierem. 1 banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na ciasteczkach i przykrywamy musem czekoladowym. Słoiczki wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Przed podaniem drugi banan obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dekorujemy nimi trifle.
Zobacz podobne
przepisy
Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Zobacz przepisy
na lato
- Pancakes z borówkami
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Boczniaki po azjatycku
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Sernik na zimno w słoiku
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Owsianka na mleku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1625 dni temu
Jednego banana, drugiego banana! A nie 1 banan, drugi banan kroimy!
odpowiedz
1624 dni temu
Forma czasownika "kroimy" wymaga użycia rzeczownika w bierniku: kogo, co kroimy-banan (choć może to wydawać się zaskakujące, właśnie tak brzmi biernikowa forma tego słowa). Jest więc ono zastosowane poprawnie, chociaż w potocznym użyciu dopuszcza się również formę "banana", o której wspominasz.
1603 dni temu
Raczej nie😜. Kroimy kogo? Co? ( biernik ) , a zatem kroimy banana, a nie banan.
1993 dni temu
nigdzie nie podajecie kalorii :(
odpowiedz