Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę
- papier do pieczenia
- woreczek strunowy
- robot kuchenny
- wysokie, szklane naczynie
Przygotuj wcześniej:
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Masło roztapiamy, orzechy pekan dość drobno siekamy. Ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozgniatamy na mniejsze kawałki używając wałka. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kruszonkę pieczemy przez ok. 10 minut. Całość studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM SPEKULATIUS
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej krem Spekulatius. Odczekujemy kilka minut, aż krem się rozpuści i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Gotowy krem odkładamy do wystudzenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE
Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno.
KROK 4: SKŁADAMY TRIFFLE
Na dnie wysokiego naczynia umieszczamy ⅓ kruszonki, następnie przekładamy do naczynia połowę kremu Spekulatius i połowę kremu z mascarpone. Całość powtarzamy, na koniec dekorując deser ostatnią ⅓ kruszonki.
WSKAZÓWKA! Deser można podać od razu lub schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!
Trifle kawowo-bananowy
Uwielbiasz smak kawy także w deserach? W takim razie koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie kawy, karmelu, bananów i mascarpone!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bruschetty z mozzarellą
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Karp w sosie piernikowym
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Tort z babeczek
- Owoce z kruszonką owsianą
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Babka marmurkowa
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- Chipsy grana padano z kawiorem
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Wegetariańskie hot dogi
- Karkówka z szynkowaru
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Zielone tosty francuskie
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Tornado dog
- Lody truskawkowo-miętowe
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Rolada bakaliowa
- Sos tzatziki
- Wegański bekon z tempehu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
520 dni temu
gdzie moge dostac krem spelkulatíus? Beata
odpowiedz
520 dni temu
Beato, krem Spekulatius jest okazjonalnie dostępny w sklepach Lidl, najczęściej w okolicy świąt.