Trifle z kremem spekulatius

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • woreczek strunowy
  • robot kuchenny
  • wysokie, szklane naczynie

Przygotuj wcześniej:

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Masło roztapiamy, orzechy pekan dość drobno siekamy. Ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozgniatamy na mniejsze kawałki używając wałka. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kruszonkę pieczemy przez ok. 10 minut. Całość studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM SPEKULATIUS

Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej krem Spekulatius. Odczekujemy kilka minut, aż krem się rozpuści i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Gotowy krem odkładamy do wystudzenia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE

Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno.

KROK 4: SKŁADAMY TRIFFLE

Na dnie wysokiego naczynia umieszczamy ⅓ kruszonki, następnie przekładamy do naczynia połowę kremu Spekulatius i połowę kremu z mascarpone. Całość powtarzamy, na koniec dekorując deser ostatnią ⅓ kruszonki.

WSKAZÓWKA! Deser można podać od razu lub schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!