zobacz film Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • blender kielichowy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z patelni. Odstawiamy do wystudzenia.

Czosnek i suszone żurawiny drobno siekamy.

Mieloną wołowinę łączymy w misce z mieloną wieprzowiną. Dodajemy czosnek, żurawiny, sól, pieprz, przesmażoną wcześniej, przestudzoną cebulę i skórkę otartą z cytryny.

KROK 2: WYRABIAMY MASĘ NA KLOPSIKI

Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie wyrabiając masę dłońmi. W międzyczasie dodajemy bułkę tartą i ponownie wyrabiamy całość, aż masa na klopsiki napowietrzy się i nabierze puszystości.

KROK 3: FORMUJEMY KLOPSIKI

Dłonie zwilżamy olejem. Z wyrobionej masy formujemy klopsiki o wielkości orzechów włoskich. WSKAZÓWKA! By klopsiki nie rozpadły się na patelni podczas smażenia, formuj je tak, by były gładkie z wierzchu i pozbawione pęknięć.

KROK 4: SMAŻYMY KLOPSIKI

Klopsiki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Należy smażyć je intensywnie i krótko, co jakiś czas mieszając, by żurawiny nie stały się gorzkie – wystarczy, że mięso przesmaży się z każdej strony i zamknie z zewnątrz. Usmażone klopsiki zdejmujemy z patelni.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem wołowym. Dodajemy 400 ml śmietanki. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż delikatnie się zredukuje.

W miseczce łączymy musztardę, 50 ml śmietanki i mąkę pszenną. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Dodajemy 1 łyżkę gorącej śmietanki z patelni. Zawartość miseczki przelewamy do bazy sosu. Gotujemy jeszcze chwilę, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą.

KROK 6: ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM

Przesmażone klopsiki dodajemy do sosu. Dodajemy kapary i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy chwilę, aż smaki się połączą.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA

Seler i ziemniak kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 30-40 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną i wchłoną płyn. W razie potrzeby dolewamy mleka w trakcie gotowania.  

Ugotowane warzywa przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy śmietankę i masło. Miksujemy na gładkie, jednolite purée. Doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

KROK 8: PODAJEMY DANIE

Na talerzu rozprowadzamy selerowe purée, a na jego warstwie układamy klopsiki w śmietanowym sosie. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!