Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender z funkcją rozdrabniacza
- głęboką patelnię lub garnek
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Siemię lniane rozdrobnij w rozdrabniaczu i połącz z wodą. Miksturę odstaw na ok. 5 minut.
Sposób przygotowania:
KLOPSIKI Z CIECIERZYCY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Ciecierzycę rozdrabniamy tak, aby zostało jedynie kilka całych ziaren. Do masy dodajemy miksturę z siemienia lnianego i wodą, bułkę tartą, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna się delikatnie lepić.
WSKAZÓWKA! Składniki można też wymieszać przy pomocy robota kuchennego.
KROK 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z powstałej masy formujemy w zwilżonych dłoniach kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, aż z każdej strony nabiorą złotobrązowego koloru.
SOS PIECZENIOWY
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Marchew, łodygi selera i cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Grzyby i czosnek bardzo drobno siekamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
Olej wraz z przyprawami dodajemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i smażymy przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając.
KROK 3: GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy go do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-20 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
KROK 4: DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS
Zredukowany sos doprawiamy sosem sojowym i delikatnie go studzimy. Następnie wyławiamy z niego liście laurowe (które wyrzucamy) i 2 łyżki warzyw. Sos dokładnie blendujemy i przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowany sos łączymy z odłowionymi warzywami.
PODANIE
Wcześniej usmażone klopsiki zalewamy sosem pieczeniowym i całość podgrzewamy na patelni. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu warzywnego. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!
Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!
Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.
Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)