
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender z funkcją rozdrabniacza
- głęboką patelnię lub garnek
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Siemię lniane rozdrobnij w rozdrabniaczu i połącz z wodą. Miksturę odstaw na ok. 5 minut.
Sposób przygotowania:
KLOPSIKI Z CIECIERZYCY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Ciecierzycę rozdrabniamy tak, aby zostało jedynie kilka całych ziaren. Do masy dodajemy miksturę z siemienia lnianego i wodą, bułkę tartą, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna się delikatnie lepić.
WSKAZÓWKA! Składniki można też wymieszać przy pomocy robota kuchennego.
KROK 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z powstałej masy formujemy w zwilżonych dłoniach kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, aż z każdej strony nabiorą złotobrązowego koloru.
SOS PIECZENIOWY
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Marchew, łodygi selera i cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Grzyby i czosnek bardzo drobno siekamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
Olej wraz z przyprawami dodajemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i smażymy przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając.
KROK 3: GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy go do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-20 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
KROK 4: DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS
Zredukowany sos doprawiamy sosem sojowym i delikatnie go studzimy. Następnie wyławiamy z niego liście laurowe (które wyrzucamy) i 2 łyżki warzyw. Sos dokładnie blendujemy i przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowany sos łączymy z odłowionymi warzywami.
PODANIE
Wcześniej usmażone klopsiki zalewamy sosem pieczeniowym i całość podgrzewamy na patelni. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu warzywnego. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Kurczak po tajsku
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)