Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender z funkcją rozdrabniacza
  • głęboką patelnię lub garnek
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Siemię lniane rozdrobnij w rozdrabniaczu i połącz z wodą. Miksturę odstaw na ok. 5 minut.

Sposób przygotowania:

KLOPSIKI Z CIECIERZYCY

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Ciecierzycę rozdrabniamy tak, aby zostało jedynie kilka całych ziaren. Do masy dodajemy miksturę z siemienia lnianego i wodą, bułkę tartą, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna się delikatnie lepić.

WSKAZÓWKA! Składniki można też wymieszać przy pomocy robota kuchennego.

KROK 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z powstałej masy formujemy w zwilżonych dłoniach kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, aż z każdej strony nabiorą złotobrązowego koloru.

SOS PIECZENIOWY

KROK 1: KROIMY WARZYWA

Marchew, łodygi selera i cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Grzyby i czosnek bardzo drobno siekamy.

KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA

Olej wraz z przyprawami dodajemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i smażymy przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając.

KROK 3: GOTUJEMY SOS

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy go do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-20 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

KROK 4: DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS

Zredukowany sos doprawiamy sosem sojowym i delikatnie go studzimy. Następnie wyławiamy z niego liście laurowe (które wyrzucamy) i 2 łyżki warzyw. Sos dokładnie blendujemy i przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowany sos łączymy z odłowionymi warzywami.

PODANIE

Wcześniej usmażone klopsiki zalewamy sosem pieczeniowym i całość podgrzewamy na patelni. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu warzywnego. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!