Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Namaczamy grzyby
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i drobno je kroimy.
Krok 2: Gotujemy kaszę
Kaszę przepłukujemy na sicie, podprażamy w garnku i zalewamy szklanką wody oraz wodą z moczenia grzybów. Dodajemy nasiona chia, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Kaszę przekładamy do większej miski.
Krok 3: Podsmażamy tymianek
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy 2 gałązki tymianku i podsmażamy go ok. 5 minut. Cebule i czosnek szatkujemy. Wyjmujemy tymianek, dodajemy połowę cebuli i czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Całość mieszamy, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszone orzechy.
Krok 4: Formujemy pulpety
Łyżką nabieramy kaszę i formujemy z niej niewielkie pulpety. W szerszym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy gałązkę tymianku, pozostałą część poszatkowanej cebuli i czosnku, sól, pieprz i podsmażamy, aż wszystko się delikatnie zeszkli. Dodajemy wino, po chwili mleczko kokosowe i zagotowujemy. Pulpeciki podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym. Wrzucamy do przygotowanego sosu.
Serwujemy z pieczonymi warzywami korzeniowymi lub grubym makaronem ryżowym.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
480 dni temu
Dramat. Z masy nie da się uformować pulpetów. Sos po przyrządzeniu nie gęstnieje. Smak pulpetów i sosu nie współgra, mleczko kokosowe zabija smak wina, grzybów i tymianku. Nie polecam, nikt tego przepisu nie przetestował przed publikacją. Radosna twórczość
odpowiedz
2841 dni temu
Pulpety pyszne! Ale użyłam pół szklanki kaszy inaczej grzyby by w niej zgineły (albo wystarczy dodać wiecej mieszanki grzybowo- orzechowej). Wyszło mi 10 pulpetów. Musiałam też wbić jajko bo inaczej pulpety się rozpadały na łyżce i na patelni :< I niestety zajęło mi to więcej czasu niż przewidywane 30 min ale może to kwestia wprawy albo dodatkowych rączek do krojenia i lepienia.
odpowiedz
2943 dni temu
Czy można użyć kaszy palonej?
odpowiedz
2943 dni temu
Można! :)
2958 dni temu
Jeśli chcę użyć grzybów mrożonych to jak je wcześniej przygotować?
odpowiedz
2958 dni temu
Wystarczy rozmrozić i pokroić :)
2959 dni temu
Super, wystsrczy zamienic maslo na olej i juz jest weganska wersja <3
odpowiedz