Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Namaczamy grzyby

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i drobno je kroimy.

Krok 2: Gotujemy kaszę

Kaszę przepłukujemy na sicie, podprażamy w garnku i zalewamy szklanką wody oraz wodą z moczenia grzybów. Dodajemy nasiona chia, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Kaszę przekładamy do większej miski.

Krok 3: Podsmażamy tymianek

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy 2 gałązki tymianku i podsmażamy go ok. 5 minut. Cebule i czosnek szatkujemy. Wyjmujemy tymianek, dodajemy połowę cebuli i czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Całość mieszamy, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszone orzechy.

Krok 4: Formujemy pulpety

Łyżką nabieramy kaszę i formujemy z niej niewielkie pulpety. W szerszym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy gałązkę tymianku, pozostałą część poszatkowanej cebuli i czosnku, sól, pieprz i podsmażamy, aż wszystko się delikatnie zeszkli. Dodajemy wino, po chwili mleczko kokosowe i zagotowujemy. Pulpeciki podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym. Wrzucamy do przygotowanego sosu.

Serwujemy z pieczonymi warzywami korzeniowymi lub grubym makaronem ryżowym.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Zawiedziony Zawiedziony
    468 dni temu
    Dramat. Z masy nie da się uformować pulpetów. Sos po przyrządzeniu nie gęstnieje. Smak pulpetów i sosu nie współgra, mleczko kokosowe zabija smak wina, grzybów i tymianku. Nie polecam, nikt tego przepisu nie przetestował przed publikacją. Radosna twórczość

    odpowiedz

  • Jagoda Jagoda
    2829 dni temu
    Pulpety pyszne! Ale użyłam pół szklanki kaszy inaczej grzyby by w niej zgineły (albo wystarczy dodać wiecej mieszanki grzybowo- orzechowej). Wyszło mi 10 pulpetów. Musiałam też wbić jajko bo inaczej pulpety się rozpadały na łyżce i na patelni :< I niestety zajęło mi to więcej czasu niż przewidywane 30 min ale może to kwestia wprawy albo dodatkowych rączek do krojenia i lepienia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2931 dni temu
    Czy można użyć kaszy palonej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2931 dni temu
    Można! :)
  • Gość Gość
    2946 dni temu
    Jeśli chcę użyć grzybów mrożonych to jak je wcześniej przygotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2946 dni temu
    Wystarczy rozmrozić i pokroić :)
  • Jud Jud
    2947 dni temu
    Super, wystsrczy zamienic maslo na olej i juz jest weganska wersja <3

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!