![Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/624ab72d7445-019cca315dad-Pulpety_gryczane_w_delikatnym_winnym_sosie_FOTO_1250x700@1x-50.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Namaczamy grzyby
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i drobno je kroimy.
Krok 2: Gotujemy kaszę
Kaszę przepłukujemy na sicie, podprażamy w garnku i zalewamy szklanką wody oraz wodą z moczenia grzybów. Dodajemy nasiona chia, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Kaszę przekładamy do większej miski.
Krok 3: Podsmażamy tymianek
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy 2 gałązki tymianku i podsmażamy go ok. 5 minut. Cebule i czosnek szatkujemy. Wyjmujemy tymianek, dodajemy połowę cebuli i czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Całość mieszamy, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszone orzechy.
Krok 4: Formujemy pulpety
Łyżką nabieramy kaszę i formujemy z niej niewielkie pulpety. W szerszym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy gałązkę tymianku, pozostałą część poszatkowanej cebuli i czosnku, sól, pieprz i podsmażamy, aż wszystko się delikatnie zeszkli. Dodajemy wino, po chwili mleczko kokosowe i zagotowujemy. Pulpeciki podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym. Wrzucamy do przygotowanego sosu.
Serwujemy z pieczonymi warzywami korzeniowymi lub grubym makaronem ryżowym.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
![Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/78f7dd28fa0b-83fcb0b1ea-KW_42_OKRASA_wrzesien_500_S136223_960x540.webp)
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
![Gołąbki z kaszą gryczaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/631ce0d1b6aa-658f956fbb-5f2f00a967-KW_51_golabki_z_kasza_gryczana_PL_13767_S_45912_960x540_RL.webp)
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
![Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ffecab1da44d-189d6ce47d-Karol_KW38_zapiekanka-z-kaszy-gryczanej.webp)
Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!
![Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/32e470e00bff-487aa48d60-KW_19_pascal_schab_w_sosie_pomidorowym_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makowiec drożdżowy
- Pyszne ciasto gryczane
- Szaszłyki bałkańskie
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Kotlety mielone z karpia
- Kotlety mielone z purée
- Gryczane bułeczki z serem camembert
- Tarta z botwinką
- Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
- Zupa gyros
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Błyskawiczne pierniczki
- Słodka pasta z pestek dyni
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Ocet morelowy
- Spaghetti z wołowym ragu
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Ciasto banoffee
- Spaghetti z klopsikami
- Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Świąteczny talerz obfitości
- Pizza capriciosa
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Komentarze (7)
338 dni temu
Dramat. Z masy nie da się uformować pulpetów. Sos po przyrządzeniu nie gęstnieje. Smak pulpetów i sosu nie współgra, mleczko kokosowe zabija smak wina, grzybów i tymianku. Nie polecam, nikt tego przepisu nie przetestował przed publikacją. Radosna twórczość
odpowiedz
2699 dni temu
Pulpety pyszne! Ale użyłam pół szklanki kaszy inaczej grzyby by w niej zgineły (albo wystarczy dodać wiecej mieszanki grzybowo- orzechowej). Wyszło mi 10 pulpetów. Musiałam też wbić jajko bo inaczej pulpety się rozpadały na łyżce i na patelni :< I niestety zajęło mi to więcej czasu niż przewidywane 30 min ale może to kwestia wprawy albo dodatkowych rączek do krojenia i lepienia.
odpowiedz
2801 dni temu
Czy można użyć kaszy palonej?
odpowiedz
2801 dni temu
Można! :)
2816 dni temu
Jeśli chcę użyć grzybów mrożonych to jak je wcześniej przygotować?
odpowiedz
2816 dni temu
Wystarczy rozmrozić i pokroić :)
2817 dni temu
Super, wystsrczy zamienic maslo na olej i juz jest weganska wersja <3
odpowiedz