Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoiki z zakrętkami
- maszynkę do mielenia mięsa lub bardzo ostry nóż
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ
W rondelku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, kurkumę i mielone chili. Mieszamy i gotujemy ok. 3-5 minut, aż smaki się połączą.
Krok 2: SMAŻYMY CEBULĘ I BOCZEK
Cebulę i boczek pokrojone w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSY
Dorsza mielimy drobno za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub drobno siekamy za pomocą bardzo ostrego noża. Przekładamy mięso do miski.
Dodajemy drobno posiekany koperek, sól, pieprz, jajko i suchą kaszę mannę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażony i wystudzony boczek z cebulą. Ponownie mieszamy.
Krok 4: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSY
Z masy rybnej formujemy w dłoniach niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Krok 4: WEKUJEMY KLOPSY
Usmażone klopsy przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dodajemy cebulę z zalewy, przyprawy z zalewy (ziele angielskie, liść laurowy, goździki) i papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Całość zalewamy gorącą zalewą tak, by przykryła klopsy w całości.
Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na ok. 24 godziny. Zawekowane klopsy przechowujemy w lodówce.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trio sosów do grilla
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Babeczki pomidorowe z mozzarellą
- Gofry z kokosową śmietanką
- Lody arbuzowe na patyku
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Zupa krem z topinamburu
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Buraczki z chili
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Cytryny w soli
- Sushi z banana
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Figa z makiem i pampuchem
- Konfitura żurawinowa
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Piroshki z wołowiną
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
761 dni temu
Co można dodać zamiast kaszy manny, aby danie było bezglutenowe?
odpowiedz
761 dni temu
Możesz dodać bezglutenową bułkę tartą