zobacz film Klopsy z dorsza w zalewie octowej

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • słoiki z zakrętkami
  • maszynkę do mielenia mięsa lub bardzo ostry nóż

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ

W rondelku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, kurkumę i mielone chili. Mieszamy i gotujemy ok. 3-5 minut, aż smaki się połączą.

Krok 2: SMAŻYMY CEBULĘ I BOCZEK

Cebulę i boczek pokrojone w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSY

Dorsza mielimy drobno za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub drobno siekamy za pomocą bardzo ostrego noża. Przekładamy mięso do miski.

Dodajemy drobno posiekany koperek, sól, pieprz, jajko i suchą kaszę mannę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażony i wystudzony boczek z cebulą. Ponownie mieszamy.

Krok 4: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSY

Z masy rybnej formujemy w dłoniach niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Krok 4: WEKUJEMY KLOPSY

Usmażone klopsy przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dodajemy cebulę z zalewy, przyprawy z zalewy (ziele angielskie, liść laurowy, goździki) i papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Całość zalewamy gorącą zalewą tak, by przykryła klopsy w całości.

Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na ok. 24 godziny. Zawekowane klopsy przechowujemy w lodówce.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    550 dni temu
    Co można dodać zamiast kaszy manny, aby danie było bezglutenowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    550 dni temu
    Możesz dodać bezglutenową bułkę tartą

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!