zobacz film Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • blender

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW

Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.

W dużej misce łączymy przyprawy: oregano i bazylię, pieprz i słodką paprykę. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i oliwę z oliwek. Mieszamy.

Dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, by oliwa pokryła je z każdej strony.

Krok 2: PIECZEMY FRYTKI

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 3: PANIERUJEMY DORSZA

Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.

Dorsza ze skórą myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy z obu stron pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmiksowanej z płatkami owsianymi i koperkiem.

Krok 4: PIECZEMY DORSZA

Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół.  Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.

Sos przekładamy do miski. Dodajemy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Karolina Karolina
    1517 dni temu
    Ciekawy pomysł na obiad. Dziekuję. Wydaję mi się, że proporcje są słabo podane. W standardowym piekarniku na jednej blasze nie zmieści sie taka ilość warzyw i jeszcze ryba. Ja robiłam piętrowo i warzywa się zrobiły ale ryba nie chce być złocista, dam jej jeszcze chwilę. Warzywa jesli maja byc chrupiace to musza byc pokrojone dość cienko. Zdecydiwanie za dużo bułki tartej, zostało mi 3/4 panierki do wywalenia. Za mało oliwy do obtoczenia warzyw, ale nie nie wiem ile powinno być bo ostatecznie ja dałam za dużo. na filmie widać, że Panie dają składniki na oko i nie wszystko sie zgadza z przepisem. Zastanawiam sie czy nie lepiej byłoby podkręcić temp. do 200 st. Bede eksperymentowac nast. razem. Warzywa smaczne, normalnie bym nie zjadla pietruszki z kawalku, a tu mi smakuje. Przypraw dalam 2 razy wiecej i posolilam ale danie nie jest dla niemowlaka. Pomysl super, przepis przecietny. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1758 dni temu
    Wegetarianie nie jedzą ryb

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1757 dni temu
    Ten przepis nie znajduje się w grupie przepisów wegetariańskich :)
  • Gośćset Gośćset
    1740 dni temu
    jedzą
  • Gość Gość
    1720 dni temu
    Niektórzy jedzą
  • Gość Gość
    1652 dni temu
    Jedzą
  • Gość Gość
    1766 dni temu
    dzień dobry, gdzie jest przepis i składniki?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!