zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • blender

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW

Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.

W dużej misce łączymy przyprawy: oregano i bazylię, pieprz i słodką paprykę. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i oliwę z oliwek. Mieszamy.

Dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, by oliwa pokryła je z każdej strony.

Krok 2: PIECZEMY FRYTKI

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 3: PANIERUJEMY DORSZA

Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.

Dorsza ze skórą myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy z obu stron pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmiksowanej z płatkami owsianymi i koperkiem.

Krok 4: PIECZEMY DORSZA

Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół.  Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.

Sos przekładamy do miski. Dodajemy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    143 dni temu
    Wegetarianie nie jedzą ryb

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    142 dni temu
    Ten przepis nie znajduje się w grupie przepisów wegetariańskich :)
  • Gośćset Gośćset
    125 dni temu
    jedzą
  • Gość Gość
    105 dni temu
    Niektórzy jedzą
  • Gość Gość
    37 dni temu
    Jedzą
  • Gość Gość
    151 dni temu
    dzień dobry, gdzie jest przepis i składniki?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram