Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- obieraczkę do warzyw
- tarkę o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
- blender
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW
Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.
W dużej misce łączymy przyprawy: oregano i bazylię, pieprz i słodką paprykę. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i oliwę z oliwek. Mieszamy.
Dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, by oliwa pokryła je z każdej strony.
Krok 2: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: PANIERUJEMY DORSZA
Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.
Dorsza ze skórą myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy z obu stron pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmiksowanej z płatkami owsianymi i koperkiem.
Krok 4: PIECZEMY DORSZA
Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.
Sos przekładamy do miski. Dodajemy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1517 dni temu
Ciekawy pomysł na obiad. Dziekuję. Wydaję mi się, że proporcje są słabo podane. W standardowym piekarniku na jednej blasze nie zmieści sie taka ilość warzyw i jeszcze ryba. Ja robiłam piętrowo i warzywa się zrobiły ale ryba nie chce być złocista, dam jej jeszcze chwilę. Warzywa jesli maja byc chrupiace to musza byc pokrojone dość cienko. Zdecydiwanie za dużo bułki tartej, zostało mi 3/4 panierki do wywalenia. Za mało oliwy do obtoczenia warzyw, ale nie nie wiem ile powinno być bo ostatecznie ja dałam za dużo. na filmie widać, że Panie dają składniki na oko i nie wszystko sie zgadza z przepisem. Zastanawiam sie czy nie lepiej byłoby podkręcić temp. do 200 st. Bede eksperymentowac nast. razem. Warzywa smaczne, normalnie bym nie zjadla pietruszki z kawalku, a tu mi smakuje. Przypraw dalam 2 razy wiecej i posolilam ale danie nie jest dla niemowlaka. Pomysl super, przepis przecietny. Pozdrawiam.
odpowiedz
1758 dni temu
Wegetarianie nie jedzą ryb
odpowiedz
1757 dni temu
Ten przepis nie znajduje się w grupie przepisów wegetariańskich :)
1740 dni temu
jedzą
1720 dni temu
Niektórzy jedzą
1652 dni temu
Jedzą
1766 dni temu
dzień dobry, gdzie jest przepis i składniki?
odpowiedz