Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej
Dorsza wyjmij z lodówki 20 minut wcześniej, by filet uzyskał temperaturę pokojową.
Krok 1: MARYNUJEMY DORSZA
Drobno siekany tymianek i skórkę startą z cytryny łączymy na desce z pieprzem i curry. Polewamy oliwą i mieszamy składniki za pomocą noża.
Gotową marynatę wcieramy w dorsza z obu stron i odstawiamy rybę na 10 minut.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Bakłażan przecinamy wzdłuż na pół, a każdą połowę wzdłuż na dwie części, które następnie kroimy na grube kawałki. W ten sam sposób kroimy cukinię. Wycinamy i odkładamy środkową, miękką część warzywa.
Paprykę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, dymkę w ćwiartki, chili w paseczki, a sparzone i obrane pomidory w drobną kostkę.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Bakłażan podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, z dodatkiem soli i pieprzu, aż uzyska wyrazisty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cukinię i paprykę blanszujemy na tej samej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy dymkę, gałązki tymianku, bazylię porwaną na mniejsze kawałki, czosnek i chili. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomidory doprawiamy na patelni siekaną bazylią i pieprzem. Dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odparowujemy.
Krok 4: DUSIMY SKŁADNIKI RATATOUILLE
Do odparowanych i ugotowanych pomidorów dodajemy część zblanszowanych wcześniej warzyw (pozostałą część odkładamy) i dusimy pół minuty. Dodajemy skórkę startą z cytryny i część posiekanego szczypioru z dymki. Mieszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Krok 5: PIECZEMY RATATOUILLE
Dorsza układamy na warstwie duszonych warzyw, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C (piekarnik musi być mocno rozgrzany).
Krok 6: PODAJEMY RATATOUILLE
Drobno krojone środki cukinii, resztę siekanego szczypioru z dymki i połówki pomidorków koktajlowych skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy, tworząc sałatkę.
Na gotowe ratatouille nakładamy zblanszowane warzywa i sałatką z cukinii. Dorsza oprószamy z wierzchu solą.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!
Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!
Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.
Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)