zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej

Dorsza wyjmij z lodówki 20 minut wcześniej, by filet uzyskał temperaturę pokojową.

Krok 1: MARYNUJEMY DORSZA

Drobno siekany tymianek i skórkę startą z cytryny łączymy na desce z pieprzem i curry. Polewamy oliwą i mieszamy składniki za pomocą noża.

Gotową marynatę wcieramy w dorsza z obu stron i odstawiamy rybę na 10 minut.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Bakłażan przecinamy wzdłuż na pół, a każdą połowę wzdłuż na dwie części, które następnie kroimy na grube kawałki. W ten sam sposób kroimy cukinię. Wycinamy i odkładamy środkową, miękką część warzywa.
Paprykę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, dymkę w ćwiartki, chili w paseczki, a sparzone i obrane pomidory w drobną kostkę.

Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA

Bakłażan podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, z dodatkiem soli i pieprzu, aż uzyska wyrazisty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cukinię i paprykę blanszujemy na tej samej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy dymkę, gałązki tymianku, bazylię porwaną na mniejsze kawałki, czosnek i chili. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pomidory doprawiamy na patelni siekaną bazylią i pieprzem. Dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odparowujemy.

Krok 4: DUSIMY SKŁADNIKI RATATOUILLE

Do odparowanych i ugotowanych pomidorów dodajemy część zblanszowanych wcześniej warzyw (pozostałą część odkładamy) i dusimy pół minuty. Dodajemy skórkę startą z cytryny i część posiekanego szczypioru z dymki. Mieszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Krok 5: PIECZEMY RATATOUILLE

Dorsza układamy na warstwie duszonych warzyw, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C (piekarnik musi być mocno rozgrzany).

Krok 6: PODAJEMY RATATOUILLE

Drobno krojone środki cukinii, resztę siekanego szczypioru z dymki i połówki pomidorków koktajlowych skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy, tworząc sałatkę.

Na gotowe ratatouille nakładamy zblanszowane warzywa i sałatką z cukinii. Dorsza oprószamy z wierzchu solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram