
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy amarantus
Bulion zagotowujemy. Dodajemy amarantus i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
Krok 2: Przygotowujemy ratatouille
Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Bakłażan, cukinię i paprykę oczyszczamy, nasiona z papryki usuwamy, warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą smażymy je ok. 10 minut na 2 łyżkach gorącej oliwy, obracając, aż nieco zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa dodajemy do amarantusa i zdejmujemy garnek z ognia. Amarantusową ratatouille pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut do spęcznienia.
Krok 3: Smażymy filety jagnięce
Filety jagnięce myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy z obu stron ok. 3 minut na pozostałym, gorącym oleju. Po 3 minutach dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Filety wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut owinięte w folię aluminiową. Do sosu, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa, dodajemy wino i ocet. Sos redukujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Amarantusową ratatouille doprawiamy do smaku i podajemy z jagnięciną oraz sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.

Zobacz przepisy
na lato
- Risotto z kurczakiem
- Marynata do kurczaka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)