• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy amarantus

Bulion zagotowujemy. Dodajemy amarantus i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.

Krok 2: Przygotowujemy ratatouille

Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Bakłażan, cukinię i paprykę oczyszczamy, nasiona z papryki usuwamy, warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą smażymy je ok. 10 minut na 2 łyżkach gorącej oliwy, obracając, aż nieco zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa dodajemy do amarantusa i zdejmujemy garnek z ognia. Amarantusową ratatouille pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut do spęcznienia.

Krok 3: Smażymy filety jagnięce

Filety jagnięce myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy z obu stron ok. 3 minut na pozostałym, gorącym oleju. Po 3 minutach dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Filety wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut owinięte w folię aluminiową. Do sosu, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa, dodajemy wino i ocet. Sos redukujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Amarantusową ratatouille doprawiamy do smaku i podajemy z jagnięciną oraz sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram