Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy amarantus
Bulion zagotowujemy. Dodajemy amarantus i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
Krok 2: Przygotowujemy ratatouille
Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Bakłażan, cukinię i paprykę oczyszczamy, nasiona z papryki usuwamy, warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą smażymy je ok. 10 minut na 2 łyżkach gorącej oliwy, obracając, aż nieco zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa dodajemy do amarantusa i zdejmujemy garnek z ognia. Amarantusową ratatouille pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut do spęcznienia.
Krok 3: Smażymy filety jagnięce
Filety jagnięce myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy z obu stron ok. 3 minut na pozostałym, gorącym oleju. Po 3 minutach dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Filety wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut owinięte w folię aluminiową. Do sosu, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa, dodajemy wino i ocet. Sos redukujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Amarantusową ratatouille doprawiamy do smaku i podajemy z jagnięciną oraz sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!
Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!
Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.
Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Odchudzone lasagne
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Sałatka bawarska z kapusty
- Omlet z amarantusem i owocami
- Kotlety mielone z purée
- Gulasz z jagnięciny z kopytkami
- Burgery z tofu
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
- Tosty z awokado i jajkiem
- Kluski serowe z chłodnikiem z melona
- Koncentrat bulionu wołowego
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Zielony koktajl kaktusowy z tonikiem
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Wegański zielony omlet z silken tofu
- Jogurt
- Krem ziemniaczany
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Sum w śmietanie
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)