Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy amarantus
Bulion zagotowujemy. Dodajemy amarantus i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
Krok 2: Przygotowujemy ratatouille
Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Bakłażan, cukinię i paprykę oczyszczamy, nasiona z papryki usuwamy, warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą smażymy je ok. 10 minut na 2 łyżkach gorącej oliwy, obracając, aż nieco zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa dodajemy do amarantusa i zdejmujemy garnek z ognia. Amarantusową ratatouille pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut do spęcznienia.
Krok 3: Smażymy filety jagnięce
Filety jagnięce myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy z obu stron ok. 3 minut na pozostałym, gorącym oleju. Po 3 minutach dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Filety wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut owinięte w folię aluminiową. Do sosu, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa, dodajemy wino i ocet. Sos redukujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Amarantusową ratatouille doprawiamy do smaku i podajemy z jagnięciną oraz sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kutia
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sernik pistacjowy
- Łazanki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)