Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.
Cukinię oraz bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmażamy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Na pozostałej rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dodajemy cukinię i bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy osączone oliwki. Ratatouille doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Kutia
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
2927 dni temu
Cukinie baklazana obieramy ....na zdjeciu sa nie obrane a poza tym w ratatouille sie tego nie robi
Odpowiedz
1699 dni temu
Się uśmiałam!!!
3468 dni temu
W kostkę? Coś tu nie gra ze zdjęciem
Odpowiedz
3468 dni temu
Marku, tylko pomidory kroimy w kostkę :)
3715 dni temu
Pyszne! Ostatnią Ratatouille jadłam 20 lat temu... Następnym razem dodałabym odrobinę więcej wina.
Odpowiedz
3750 dni temu
Basia, w przepisie masz opisany moment, w którym dodajemy wino: "Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut."
Odpowiedz
3752 dni temu
A kiedy dodaje się wino?
Odpowiedz
3337 dni temu
Wino dawkujesz separate z keliszka albo "direkt aus dem Gewinde"