Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.
Cukinię oraz bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmażamy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Na pozostałej rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dodajemy cukinię i bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy osączone oliwki. Ratatouille doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.
Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!
Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2601 dni temu
Cukinie baklazana obieramy ....na zdjeciu sa nie obrane a poza tym w ratatouille sie tego nie robi
odpowiedz
1373 dni temu
Się uśmiałam!!!
3143 dni temu
W kostkę? Coś tu nie gra ze zdjęciem
odpowiedz
3143 dni temu
Marku, tylko pomidory kroimy w kostkę :)
3389 dni temu
Pyszne! Ostatnią Ratatouille jadłam 20 lat temu... Następnym razem dodałabym odrobinę więcej wina.
odpowiedz
3425 dni temu
Basia, w przepisie masz opisany moment, w którym dodajemy wino: "Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut."
odpowiedz
3426 dni temu
A kiedy dodaje się wino?
odpowiedz
3011 dni temu
Wino dawkujesz separate z keliszka albo "direkt aus dem Gewinde"