Ratatouille

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.

Cukinię oraz bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmażamy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Na pozostałej rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.

Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dodajemy cukinię i bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy osączone oliwki. Ratatouille doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)

Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Quiche lorraine

Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Quiche lorraine

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:25 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Quiche ze szparagami

Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Quiche ze szparagami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2802 dni temu
    Cukinie baklazana obieramy ....na zdjeciu sa nie obrane a poza tym w ratatouille sie tego nie robi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1574 dni temu
    Się uśmiałam!!!
  • Marek Marek
    3343 dni temu
    W kostkę? Coś tu nie gra ze zdjęciem

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3343 dni temu
    Marku, tylko pomidory kroimy w kostkę :)
  • Ala Ala
    3590 dni temu
    Pyszne! Ostatnią Ratatouille jadłam 20 lat temu... Następnym razem dodałabym odrobinę więcej wina.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3625 dni temu
    Basia, w przepisie masz opisany moment, w którym dodajemy wino: "Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut."

    odpowiedz

  • Basia Basia
    3627 dni temu
    A kiedy dodaje się wino?

    odpowiedz

  • dietetyk dietetyk
    3212 dni temu
    Wino dawkujesz separate z keliszka albo "direkt aus dem Gewinde"

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!