
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- wałek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rozdzielamy jedno jajko, odstawiając białko na później. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Miękkie masło, jedno jajko, żółtko, cukier i sól ubijamy trzepaczką lub mikserem na kremową masę. Dodajemy mieszankę drożdżową oraz mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aż wyrośnie.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Masę marcepanową mieszamy z kremem pistacjowym Deluxe na gładką masę.
KROK 3: FORMUJEMY CHAŁKĘ
Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je ponownie i rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 × 40 cm). Smarujemy je przygotowanym nadzieniem i zwijamy ciasno od dłuższego boku, a następnie przycinamy wzdłuż na kawałki o szerokości około 3 cm. Wałki ciasta skręcamy w warkocz i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując z niego wieniec. Końce ciasta dociskamy do siebie i smarujemy śmietaną.
KROK 4: PIECZEMY CHAŁKĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (w trybie góra-dół). Chałkę pieczemy przez około 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy ją do ostygnięcia.
KROK 5: DEKORUJEMY DESER
Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa. Polewamy nią wieniec i posypujemy siekanymi pistacjami.
WSKAZÓWKA! Pozostałe resztki drożdży bez problemu można zamrozić.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
186 dni temu
A o nadzieniu przypominamy sobie po upieczeniu chałki i zjadamy łyżką.
Odpowiedz
183 dni temu
Dokładnie... Część przepisu umknęła twórcom....🙃