Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C z funkcją termoobiegu
KROK 1: Miksujemy orzechy
Uprażone orzechy laskowe wrzucamy do misy miksera. Dodajemy olej z orzechów włoskich. Miksujemy na gładką masę.
KROK 2: Przygotowujemy rozczyn
Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie. Drożdże dodajemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do małej miseczki. Całość ucieramy aż do upłynnienia się drożdży. Mleko o temperaturze pokojowej dodajemy do drożdży. Mieszamy. Wlewamy w zagłębienie i delikatnie mieszamy z dwoma łyżkami mąki.
KROK 3: Wyrabiamy ciasto na chałkę
Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli. Białka oddzielamy od żółtek (białka możemy wykorzystać do innej potrawy). 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy zmiksowane orzechy. Nadal wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką, aż do momentu, gdy zacznie odklejać się od rąk. Dno miski wysypujemy mąką, wykładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
KROK 4: Zaplatamy i pieczemy chałkę
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 4 części i robimy z nich wałki – końce wałków rolujemy tak, aby były cieńsze niż środkowa część. Układamy 4 wałki obok siebie. Sklejamy wałki u góry i zaplatamy chałkę (wskazówki, jak to zrobić, znajdziecie w filmie; możecie też sprawdzić inne sposoby zaplatania tu). Gotową chałkę smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C z funkcją termoobiegu. Pieczemy 30-35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.
Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!
Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci najmłodszych – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!
Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- 3 sposoby na omlet
- Sernik czekoladowy
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
- Ekspresowy shake i smoothie
- Kanapki śniadaniowe
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Precel z łososiem
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
- Panna cotta
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Tarta cytrynowa z jagodami
- Letnia sałatka szparagowa
- Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
- Cronuty
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Ubijany ganasz
- Jabłkowy chutney z piwem
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
655 dni temu
suche drożdże czy świeże ?
odpowiedz
654 dni temu
W przepisie na chałkę orzechową używamy drożdży świeżych :)