zobacz film Pulpety w sosie koperkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię
  • rondelek

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: GOTUJEMY BULION

Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy piramidki smaku i łodygi kopru. Gotujemy 10-15 minut.

KROK 2: MOCZYMY KAJZERKĘ W MLEKU

Kajzerkę moczymy w mleku, a następnie mielemy. Koperek i czosnek drobno siekamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPETY

Mięso przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy jajko, namoczoną i zmieloną kajzerkę, koperek (1 pęczek) oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.

KROK 4: FORMUJEMY PULPETY

Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Formujemy pulpety troszkę większe niż orzech włoski.

KROK 5: GOTUJEMY PULPETY

Z wywaru wyciągamy piramidki smaku. Zmniejszamy ogień na minimalny. Gotowe pulpety wkładamy do delikatnie gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut. Wykładamy na talerz.

KROK 6: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MĄKĄ

Odrobinę bulionu przelewamy do małego rondelka. W misce łączymy mąkę ze słodką śmietanką i dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet spirytusowy i ponownie mieszamy. Następnie dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się wywaru w rondelku (tylko tyle, by wywar miał konsystencję ciasta naleśnikowego). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę suszonego majeranku. Zmniejszamy ogień i dodajemy kostki zimnego masła, mieszamy.

KROK 8: ŁĄCZYMY PULPETY Z SOSEM

Pulpety przekładamy na głęboką patelnię i zalewamy sosem. Dodajemy pozostałą część posiekanego kopru (drugi pęczek) i podgrzewamy ok. 2 minut, delikatnie mieszając.

Pulpety dajemy na miskę, zalewamy sosem i posypujemy koperkiem. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub warzywami ugotowanymi na parze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • mara777 mara777
    524 dni temu
    Pyszniutkie pulpeciki, zajadała cała rodzina.

    odpowiedz


Pulpety w sosie koperkowym – prosty i ekspresowy obiad!

Pulpety w sosie koperkowym to tradycyjne danie, które – dzięki bogactwu smaku i prostemu przygotowaniu – z pewnością często będzie gościć na Twoim stole. Gdzie kryje się tajemnica ich delikatności? W jaki sposób możesz jeszcze bardziej je „podrasować”?

Pulpety w sosie nie są skomplikowanym daniem. Prosty przepis sprawi, że będziesz sięgać po niego zawsze wtedy, gdy zabraknie Ci czasu na gotowanie. W 30 minut jesteś w stanie przygotować doskonały obiad, po którym cała rodzina będzie oblizywać się ze smakiem.

Klopsiki w sosie koperkowym są tak pyszne dzięki kilku sprytnym patentom, o których warto pamiętać podczas przygotowań. Przede wszystkim przepis na pulpety w sosie koperkowym byłby niepełny, gdyby nie doskonały, gęsty i smakowity sos. Jego tajemnica kryje się w tłustej śmietanie (koniecznie 30%!) i aromatycznym wywarze. Możesz przygotować go na piramidkach smaku, do których warto dorzucić łodygi koperku. Dzięki temu pulpeciki w sosie koperkowym są jeszcze bardziej aromatyczne.

Jeśli jednak masz gotowy bulion warzywny, świetnie się składa – wystarczy niewielki rondelek wywaru, by ugotować pulpety i przygotować sos. Klopsy w sosie koperkowym możesz doprawić ulubionymi przyprawami, choć my proponujemy majeranek suszony i oczywiście czosnek – te smaki świetnie się ze sobą łączą. Jeśli jednak nie boisz się eksperymentów w kuchni, śmiało, pulpety drobiowe w sosie koperkowym będą smakować doskonale również z natką pietruszki, tymiankiem czy rozmarynem.

Przepis na pulpeciki w sosie koperkowym. Dlaczego akurat mięso drobiowe?

Klopsiki w sosie koperkowym to danie nawiązujące do kuchni staropolskiej. Jednak klopsik w sosie w tradycyjnym wydaniu byłby najprawdopodobniej przygotowany z cielęciny. To niezwykle delikatne mięso, które idealnie nadaje się na pulpety. Sos koperkowy również świetnie się z nim komponuje, tworząc danie, które jest pełne smaku, ale przede wszystkim rozpływa się w ustach.

Po cielęcinę sięgamy jednak niezwykle rzadko, dlatego warto zdecydować się na drugi typ mięsa używanego do klopsików. To mięso drobiowe, które również było doskonale znane na polskich stołach. Możesz zrobić pulpety gotowane w sosie koperkowym z każdego rodzaju mięsa drobiowego, choć najchudsze będzie pochodziło właśnie z indyka. To ono umożliwia przygotowanie dania bardzo lekkiego, pełnego smaku i niezwykle sycącego.

Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym może oczywiście zostać zmieniony, jeśli w domu masz już mięso mielone z kurczaka. Ono również sprawdzi się w tym daniu, gdyż jest naprawdę delikatne.

Pamiętaj jednak, że mięso musi być dobrze zmielone, by masa na pulpety z sosem koperkowym pozostała pulchna i gładka. Dzięki temu ich konsystencja już po ugotowaniu będzie zwarta, a same klopsiki nie rozpadną się podczas gotowania. Zwłaszcza jeśli dobrze je zwiążesz podczas formowania. Sos koperkowy z pulpetami będzie wtedy nie tylko doskonale smakować, ale również prezentować się naprawdę elegancko. A to sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze – jemy przecież również oczami!

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Wskazówki Kuchni Lidla

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym, by wyszły za pierwszym razem? Na szczęście to danie nie należy do najtrudniejszych – nie musisz stresować się więc, że coś pójdzie nie tak. O kilku rzeczach musisz jednak pamiętać.

Po pierwsze: pulpety w sosie koperkowym to danie rozpływające się w ustach. Masa musi więc być bardzo pulchna. W tym pomoże Ci zwykła bułka kajzerka namoczona w mleku. Powinna być gładka, bez żadnych grudek, dlatego zmiel dobrze na przykład za pomocą widelca.

Inny sposób na pulchne, delikatne kotleciki w sosie koperkowym? Zamiast bułki w mleku użyj…bardzo miękkiej kaszy. Możesz użyć kaszy jaglanej, jęczmiennej czy nawet gryczanej. Ten patent nie tylko sprawi, że kotlety w sosie koperkowym będą rozpadać się w ustach, ale również zyskają na mikro- i makroelementach. Kasza to przecież węglowodany złożone i mnóstwo błonnika.

Tak spulchnioną masę dobrze ugnieć, by kotlety się nie rozpadły. Jeśli chcesz, by mięso nie kleiło Ci się do rąk, natłuść je odrobiną oleju lub oliwy. Polej nim również deskę, na której będziesz układać pulpety. W ten sposób nie przykleją się do powierzchni i łatwo przełożysz je do garnka z wywarem.

O czym jeszcze pamiętać robiąc klopsy w sosie koperkowym? Przepis byłby niepełny, gdyby nie aromatyczny sos. A ten zrobisz…na wywarze, w którym gotowały się pulpety. Co dzięki temu zyskujesz? Nie tylko smak włoszczyzny, ale również umami uzyskane z mięsa. To sprawi, że sos będzie wyróżniać się na tle całego dania i doskonale uzupełni przepysznie przygotowane pulpety.

Jak doprawić pulpety w sosie koperkowym?

Czy wiesz, że w kuchni staropolskiej mięso chętnie doprawiano przyprawami korzennymi, takimi jak kardamon czy cynamon? Tak doprawiony pulpet w sosie koperkowym byłby naprawdę oryginalnym daniem. Ty możesz jednak postawić na prostotę i bardziej nowoczesne wykonanie.

Pulpety z koperkiem potrzebują naprawdę niewiele, by smakować doskonale. Postaw na świeżość, a zatem drobno posiekany koper. Nie żałuj tego dodatku – cały pęczek kopru doda mnóstwo świeżości, dzięki której mięso będzie niesamowicie pachnieć.

Nie chcesz, by Twoje danie było tylko koperkowe? Zamiast tego zioła dodaj natki pietruszki, która urozmaici klopsiki w sosie koperkowym.

Przepis zawiera jeszcze dwa niezwykle aromatyczne elementy: czosnek i pieprz biały. Czosnek doda odrobinę ostrości do mięsa, pieprz biały zaś będzie bardziej intensywny i ziołowy, niż zwykły pieprz czarny. To naprawdę świetny dodatek do delikatnego mięsa drobiowego.

A jaki dodatek podrasuje sos koperkowy? Pulpety muszą przecież zostać podane w równie smacznym towarzystwie. Niewielka ilość bulionu zapewni, że sos będzie wyrazisty, natomiast ocet spirytusowy doda odrobinę kwasowości. Nie zapominaj o tym składniku!

Tak przygotowane pulpety możesz podać z warzywami na parze, ryżem czy nawet samym pieczywem, które maczane w sosie smakuje nieziemsko. Wybór należy do Ciebie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!