zobacz film Pulpety w sosie koperkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię
  • rondelek

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: GOTUJEMY BULION

Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy piramidki smaku i łodygi kopru. Gotujemy 10-15 minut.

KROK 2: MOCZYMY KAJZERKĘ W MLEKU

Kajzerkę moczymy w mleku, a następnie mielemy. Koperek i czosnek drobno siekamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPETY

Mięso przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy jajko, namoczoną i zmieloną kajzerkę, koperek (1 pęczek) oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.

KROK 4: FORMUJEMY PULPETY

Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Formujemy pulpety troszkę większe niż orzech włoski.

KROK 5: GOTUJEMY PULPETY

Z wywaru wyciągamy piramidki smaku. Zmniejszamy ogień na minimalny. Gotowe pulpety wkładamy do delikatnie gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut. Wykładamy na talerz.

KROK 6: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MĄKĄ

Odrobinę bulionu przelewamy do małego rondelka. W misce łączymy mąkę ze słodką śmietanką i dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet spirytusowy i ponownie mieszamy. Następnie dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się wywaru w rondelku (tylko tyle, by wywar miał konsystencję ciasta naleśnikowego). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę suszonego majeranku. Zmniejszamy ogień i dodajemy kostki zimnego masła, mieszamy.

KROK 8: ŁĄCZYMY PULPETY Z SOSEM

Pulpety przekładamy na głęboką patelnię i zalewamy sosem. Dodajemy pozostałą część posiekanego kopru (drugi pęczek) i podgrzewamy ok. 2 minut, delikatnie mieszając.

Pulpety dajemy na miskę, zalewamy sosem i posypujemy koperkiem. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub warzywami ugotowanymi na parze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • mara777 mara777
    10 dni temu
    Pyszniutkie pulpeciki, zajadała cała rodzina.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!