Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do czosnku

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 1: NAMACZAMY BUŁKĘ

Bułkę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, by zmiękła. Gdy bułka wchłonie cały płyn, odciskamy ją z nadmiaru mleka.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z mleka bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane rodzynki i orzeszki pinii oraz przyprawy: sól, pieprz i mielone chili. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę.

Krok 3: FORMUJEMY I PODSMAŻAMY PULPETY

Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpety, co jakiś czas mocząc dłonie w zimnej wodzie – dzięki temu masa nie będzie się do nich lepić. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość.

Pulpety przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż zarumienią się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

Krok 4: GOTUJEMY PULPETY

Na osobnej, głębokiej patelni lub w garnku zagotowujemy sos z pomidorów daktylowych. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Gdy sos się zagotuje, dodajemy obsmażone pulpety. Gotujemy ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 5: PODAJEMY PULPETY

Pulpety podajemy na patelni lub w garnku. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Ugotowany makaron spaghetti rozkładamy na talerzach i podajemy z gorącymi pulpetami w sosie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pytania i odpowiedzi dotyczące klopsów w sosie pomidorowym – co musisz wiedzieć?

Klopsy w sosie pomidorowym to niezwykle proste i pyszne danie, które każdy przygotowuje w inny sposób. Wielość receptur i przepisów rodzi pytania, na które warto odpowiedzieć. Jeśli chcesz dowiedzieć się, z czym i jak serwować klopsy w sosie pomidorowym, albo jesteś ciekawy, z jakiego rodzaju mięsa się je robi, to koniecznie przeczytaj kolejne akapity.

Jaki dodatek do pulpetów w sosie pomidorowym? Z czym pomidorowe pulpety smakują najlepiej?

Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym? Przepis na sos pomidorowy do pulpetów może zawierać wiele interesujących składników. Pomidory dobrze łączą się z wieloma warzywami, które nadadzą potrawie zupełnie nowego charakteru. Jeśli chcesz, aby Twój sos był bardziej swojski, dodaj do niego marchewkę oraz groszek. Lubisz kuchnię włoską? Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wzbogacił sos o cukinię, bakłażana lub paprykę.

Jaki jeszcze dodatek pasuje do pulpetów w sosie pomidorowym? Pomidorowy sos obłędnie smakuje z dodatkiem śmietany i bulionu. Zagęszczony w ten sposób sos nabiera głębi i kremowości, co świetnie podkreśla smak mięsa. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do sosu także brokuły, kalafiora, ulubiony ser, a nawet grzyby (w szczególności pieczarki). Najważniejszy jest przecież smak, a smak to rzecz gustu i upodobań.

Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym? Dodatki powinny być dostosowane do charakteru sosu. Do sosu bolońskiego najlepiej będzie pasować makaron, a gulasz z pulpetami rewelacyjnie skomponuje się z kaszą gryczaną. Możesz dobrać do nich także gotowane ziemniaki albo podać z aromatycznym maślanym purée na bazie batatów.

Jakie mięso na pulpety? Na co zwracać uwagę?

Jakie mięso na pulpety nadaje się najlepiej? Do przygotowania pulpetów można użyć zarówno czerwonego mięsa, jak i drobiu, trzeba jednak wybrać odpowiednią partię mięsa. Do klopsów i pulpetów najlepiej jest wybierać tłustsze mięso: łopatkę wołową, karkówkę wieprzową lub udko z kurczaka czy indyka. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, który nie pozwala na wysuszenie mięsa.

Przygotowujesz klopsiki z mięsa mielonego? Wybierz to najlepszej jakości, kupione w Lidlu. Unikaj produktów określanych jako garmażeryjne, gdyż charakteryzują się one małą zawartością mięsa i kiepską jakością. Jeśli chcesz, aby Twoje klopsiki wołowe, wieprzowe lub drobiowe zachowały soczystość i kruchość, koniecznie dodaj do masy namoczoną w mleku bułkę oraz odrobinę tłuszczu np. oliwy z oliwek.

Jak się robi klopsy (pulpety)? Kilka kulinarnych porad

Jak zrobić pyszne, aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym? Kluczowe w każdym przepisie są wysokiej jakości składniki – soczyste pomidory i dobre mięso. To, jak się robi pulpety w sosie pomidorowym, jest zależne od pomysłu samej gospodyni. W każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej, są jednak pewne powtarzalne kroki. Jakie?

Pulpety przyrządza się z mielonego mięsa, a potem miesza z namoczoną w mleku lub innym płynie bułką, jajkiem i przyprawami. Niektórzy dodają do środka także podsmażoną lub świeżą cebulkę, czosnek, zioła, a nawet rodzynki, paprykę czy daktyle.

Gotową masę formuje się rękoma w kuleczki o wybranej wielkości, a potem smaży, piecze lub gotuje. W przypadku klopsów bardzo często obtacza się je przed smażeniem w mące lub bułce tartej, aby wytworzyć na nich chrupiącą skorupkę.

Czas przyrządzania jest uzależniony od rodzaju mięsa i wielkości pulpecików, a także sposobu serwowania (np. pulpety smażone przygotowuje się krócej niż te gotowane powoli w sosie). Pulpeciki są gotowe do zjedzenia od razu po obróbce cieplnej, ale można serwować je także na zimno w różnych sałatkach.

Szczegółowa instrukcja, która pomoże Ci je przygotować, znajduje się na samym początku tekstu. Jeśli chcesz, możesz odtworzyć nasz przepis albo zainspirować się do stworzenia własnej, unikatowej receptury na domowe pulpety. Najlepszy pomysł na pulpety w sosie pomidorowym to ten wymyślony samemu z ulubionych składników, a następnie podany bliskim. Tak przygotowane pulpety nie mogą się nie udać!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!