• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku

Krok 1: NAMACZAMY BUŁKĘ

Bułkę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, by zmiękła. Gdy bułka wchłonie cały płyn, odciskamy ją z nadmiaru mleka.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z mleka bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane rodzynki i orzeszki pinii oraz przyprawy: sól, pieprz i mielone chili. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi na gładką, jednolitą masę.

Krok 3: FORMUJEMY I PODSMAŻAMY PULPETY

Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpety, co jakiś czas mocząc dłonie w zimnej wodzie – dzięki temu masa nie będzie się do nich lepić. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość.

Pulpety przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż zarumienią się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

Krok 4: GOTUJEMY PULPETY

Na osobnej, głębokiej patelni lub w garnku zagotowujemy sos z pomidorów daktylowych. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Gdy sos się zagotuje, dodajemy obsmażone pulpety. Gotujemy ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 5: PODAJEMY PULPETY

Pulpety podajemy na patelni lub w garnku. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Ugotowany na świeżo makaron spaghetti rozkładamy na talerzach i podajemy z gorącymi pulpetami w sosie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram