Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1: PRZESMAŻAMY GRZYBY
Na oleju, na rozgrzanej patelni smażymy grzyby pokrojone w duże kawałki, od czasu do czasu mieszając. Gdy dobrze odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż się zeszklą.
Krok 2: DODAJEMY ŚMIETANKĘ
Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, dolewamy śmietankę. Całość doprawiamy pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Sos dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając go wodą.
Krok 3: FORMUJEMY PULPETY
Mięso doprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy dobrze posiekaną natkę pietruszki, tymianek i bazylię. Dodajemy kaszę jęczmienną. Całość dobrze wyrabiamy.
Ręce smarujemy olejem i formujemy lekko spłaszczone pulpety, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4: PIECZEMY PULPETY
Pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 200°C przez 10-12 minut.
Krok 5: PODAJEMY PULPETY Z SOSEM
Zahartowane różyczki brokułu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni lekko skropionej olejem. Oprószamy pieprzem.
Na talerz wykładamy sos grzybowy, układamy na nim pulpety, które polewamy kolejną porcją sosu. Całość dekorujemy przypieczonymi brokułami i połówkami pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!
Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!
Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!
Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1305 dni temu
A te suszone żurawiny to błąd ? W filmiku pan Okrasa nic nie wspomniał
odpowiedz
1305 dni temu
Karolino, zgadza się. Żurawina się tu zaplątała, ale już jej podziękowaliśmy ;) Smacznego!