Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1: PRZESMAŻAMY GRZYBY
Na oleju, na rozgrzanej patelni smażymy grzyby pokrojone w duże kawałki, od czasu do czasu mieszając. Gdy dobrze odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż się zeszklą.
Krok 2: DODAJEMY ŚMIETANKĘ
Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, dolewamy śmietankę. Całość doprawiamy pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Sos dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając go wodą.
Krok 3: FORMUJEMY PULPETY
Mięso doprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy dobrze posiekaną natkę pietruszki, tymianek i bazylię. Dodajemy kaszę jęczmienną. Całość dobrze wyrabiamy.
Ręce smarujemy olejem i formujemy lekko spłaszczone pulpety, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4: PIECZEMY PULPETY
Pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 200°C przez 10-12 minut.
Krok 5: PODAJEMY PULPETY Z SOSEM
Zahartowane różyczki brokułu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni lekko skropionej olejem. Oprószamy pieprzem.
Na talerz wykładamy sos grzybowy, układamy na nim pulpety, które polewamy kolejną porcją sosu. Całość dekorujemy przypieczonymi brokułami i połówkami pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik pistacjowy
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
1625 dni temu
A te suszone żurawiny to błąd ? W filmiku pan Okrasa nic nie wspomniał
Odpowiedz
1625 dni temu
Karolino, zgadza się. Żurawina się tu zaplątała, ale już jej podziękowaliśmy ;) Smacznego!