![Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/73a2a9c89c95-4dd458b674b0-KW47_31107_041119_MS_76196_gulasz_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1: PRZESMAŻAMY GRZYBY
Na oleju, na rozgrzanej patelni smażymy grzyby pokrojone w duże kawałki, od czasu do czasu mieszając. Gdy dobrze odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż się zeszklą.
Krok 2: DODAJEMY ŚMIETANKĘ
Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, dolewamy śmietankę. Całość doprawiamy pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Sos dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając go wodą.
Krok 3: FORMUJEMY PULPETY
Mięso doprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy dobrze posiekaną natkę pietruszki, tymianek i bazylię. Dodajemy kaszę jęczmienną. Całość dobrze wyrabiamy.
Ręce smarujemy olejem i formujemy lekko spłaszczone pulpety, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4: PIECZEMY PULPETY
Pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 200°C przez 10-12 minut.
Krok 5: PODAJEMY PULPETY Z SOSEM
Zahartowane różyczki brokułu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni lekko skropionej olejem. Oprószamy pieprzem.
Na talerz wykładamy sos grzybowy, układamy na nim pulpety, które polewamy kolejną porcją sosu. Całość dekorujemy przypieczonymi brokułami i połówkami pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!
![Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/648cb692d002-a88719712067-KW_16_DARIA_pulpety-z-krolika_RGB_OK_v2.webp)
Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!
![Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a4f0188c757e-91f6eac944cb-BS_ONLINE_DARIA_KW1_25037_PULPETY_JAGLANE_19122017_MJ_1119_rgb_ok.webp)
Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!
![Greckie pulpeciki z sosem tzatziki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/988e5a961106-29872f08d46d-KW08_Kinga_Pulpeciki-z-sosem-tzatziki-i-salatka_1250x700.webp)
Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!
![Zupa jarzynowa z klopsikami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dd96f76471d9-53bdbff13a3a-BS_ONLINE_DANIA_SMACZKI_28115_MA_1208_dodatkowy_kw33_2019_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Grzybowe tortelloni
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Smażony makaron stir fry
- Faszerowane bataty
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Tort czekoladowo-miętowy
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- ZIELONY MAJONEZ
- Ubijany ganasz
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- „Podwodne” rogaliki migdałowe
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Marynata azjatycka
- Duet kokosanek
- Trifle makaronikowe
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
Komentarze (2)
1165 dni temu
A te suszone żurawiny to błąd ? W filmiku pan Okrasa nic nie wspomniał
odpowiedz
1164 dni temu
Karolino, zgadza się. Żurawina się tu zaplątała, ale już jej podziękowaliśmy ;) Smacznego!