Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
- Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1: PRZESMAŻAMY GRZYBY
Na oleju, na rozgrzanej patelni smażymy grzyby pokrojone w duże kawałki, od czasu do czasu mieszając. Gdy dobrze odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż się zeszklą.
Krok 2: DODAJEMY ŚMIETANKĘ
Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, dolewamy śmietankę. Całość doprawiamy pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Sos dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając go wodą.
Krok 3: FORMUJEMY PULPETY
Mięso doprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy dobrze posiekaną natkę pietruszki, tymianek i bazylię. Dodajemy kaszę jęczmienną. Całość dobrze wyrabiamy.
Ręce smarujemy olejem i formujemy lekko spłaszczone pulpety, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4: PIECZEMY PULPETY
Pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 200°C przez 10-12 minut.
Krok 5: PODAJEMY PULPETY Z SOSEM
Zahartowane różyczki brokułu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni lekko skropionej olejem. Oprószamy pieprzem.
Na talerz wykładamy sos grzybowy, układamy na nim pulpety, które polewamy kolejną porcją sosu. Całość dekorujemy przypieczonymi brokułami i połówkami pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!
Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!
Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!
Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Grzybowe tortelloni
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Smażony makaron stir fry
- Faszerowane bataty
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Tort czekoladowo-miętowy
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- ZIELONY MAJONEZ
- Ubijany ganasz
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- „Podwodne” rogaliki migdałowe
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Marynata azjatycka
- Kokosanki
- Trifle makaronikowe
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1282 dni temu
A te suszone żurawiny to błąd ? W filmiku pan Okrasa nic nie wspomniał
odpowiedz
1282 dni temu
Karolino, zgadza się. Żurawina się tu zaplątała, ale już jej podziękowaliśmy ;) Smacznego!