zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: PRZESMAŻAMY GRZYBY

Na oleju, na rozgrzanej patelni smażymy grzyby pokrojone w duże kawałki, od czasu do czasu mieszając. Gdy dobrze odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż się zeszklą.

Krok 2: DODAJEMY ŚMIETANKĘ

Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, dolewamy śmietankę. Całość doprawiamy pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Sos dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając go wodą.

Krok 3: FORMUJEMY PULPETY

Mięso doprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy dobrze posiekaną natkę pietruszki, tymianek i bazylię. Dodajemy kaszę jęczmienną. Całość dobrze wyrabiamy.

Ręce smarujemy olejem i formujemy lekko spłaszczone pulpety, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4: PIECZEMY PULPETY

Pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 200°C przez 10-12 minut.

Krok 5: PODAJEMY PULPETY Z SOSEM

Zahartowane różyczki brokułu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni lekko skropionej olejem. Oprószamy pieprzem.

Na talerz wykładamy sos grzybowy, układamy na nim pulpety, które polewamy kolejną porcją sosu. Całość dekorujemy przypieczonymi brokułami i połówkami pomidorków koktajlowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram