Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • miskę z wodą i lodem
  • obieraczkę do julienne
  • malakser/blender
  • moździerz
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej

Kaszę jaglną ugotuj według przepisu na opakowaniu. 

KROK 1: Pieczemy pulpety

Wszystkie składniki na pulpety miksujemy na gładką masę. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe klopsiki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut.

KROK 2: Przygotowujemy sos pomidorowy

Pomidory sparzamy w gorącej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy i świeżą bazylię.

KROK 3: Przygotowujemy makaron z cukinii

Makaron z cukinii przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Za pomocą obieraczki do julienne kroimy cukinie w cienkie paski. Makaron z cukinii przekładamy do miski z wodą, lodem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy dokładnie na sitku. Makaron podajemy z jaglanymi pulpetami i sosem pomidorowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1768 dni temu
    Ile mięty dokładnie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1650 dni temu
    garść

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!