
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- miskę z wodą i lodem
- obieraczkę do julienne
- malakser/blender
- moździerz
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
Kaszę jaglną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
KROK 1: Pieczemy pulpety
Wszystkie składniki na pulpety miksujemy na gładką masę. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe klopsiki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut.
KROK 2: Przygotowujemy sos pomidorowy
Pomidory sparzamy w gorącej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy i świeżą bazylię.
KROK 3: Przygotowujemy makaron z cukinii
Makaron z cukinii przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Za pomocą obieraczki do julienne kroimy cukinie w cienkie paski. Makaron z cukinii przekładamy do miski z wodą, lodem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy dokładnie na sitku. Makaron podajemy z jaglanymi pulpetami i sosem pomidorowym.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub lunch do pracy? Spróbuj chrupiących placków z cukinii z dodatkiem świeżych ziół i sera koziego, polanych sosem pomidorowym!

Zobacz przepisy
na lato
- Grochówka wojskowa
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Kurczak po tajsku
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Musaka grecka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2197 dni temu
Ile mięty dokładnie?
odpowiedz
2079 dni temu
garść