Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- miskę z wodą i lodem
- obieraczkę do julienne
- malakser/blender
- moździerz
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
Kaszę jaglną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
KROK 1: Pieczemy pulpety
Wszystkie składniki na pulpety miksujemy na gładką masę. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe klopsiki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut.
KROK 2: Przygotowujemy sos pomidorowy
Pomidory sparzamy w gorącej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy i świeżą bazylię.
KROK 3: Przygotowujemy makaron z cukinii
Makaron z cukinii przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Za pomocą obieraczki do julienne kroimy cukinie w cienkie paski. Makaron z cukinii przekładamy do miski z wodą, lodem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy dokładnie na sitku. Makaron podajemy z jaglanymi pulpetami i sosem pomidorowym.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!
Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.
Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub lunch do pracy? Spróbuj chrupiących placków z cukinii z dodatkiem świeżych ziół i sera koziego, polanych sosem pomidorowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Spaghetti z klopsikami
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Ekspresowa pizza domowa
- Makaron z kurkami
- Kluski serowe z chłodnikiem z melona
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Wigilijny makowiec
- Omlet z amarantusem i owocami
- Sałatka z topinamburem
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Makaron z łososiem
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Szybkie lasagne
- Pizza 4 sery
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pierogi z mięsem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1958 dni temu
Ile mięty dokładnie?
odpowiedz
1840 dni temu
garść