Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- miskę z wodą i lodem
- obieraczkę do julienne
- malakser/blender
- moździerz
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej
Kaszę jaglną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
KROK 1: Pieczemy pulpety
Wszystkie składniki na pulpety miksujemy na gładką masę. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe klopsiki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 25 minut.
KROK 2: Przygotowujemy sos pomidorowy
Pomidory sparzamy w gorącej wodzie. Następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy i świeżą bazylię.
KROK 3: Przygotowujemy makaron z cukinii
Makaron z cukinii przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Za pomocą obieraczki do julienne kroimy cukinie w cienkie paski. Makaron z cukinii przekładamy do miski z wodą, lodem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Pozostawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy dokładnie na sitku. Makaron podajemy z jaglanymi pulpetami i sosem pomidorowym.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2316 dni temu
Ile mięty dokładnie?
Odpowiedz
2198 dni temu
garść