
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynka do mielenia mięsa
- sito
Krok 1: Mieszamy składniki pulpetów
Mięso królika mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso odstawiamy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przerzucamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki.
Krok 2: Gotujemy pulpety na parze
W garnku gotujemy wodę. Na sitku układamy pulpety i gotujemy około 25 minut. Można również skorzystać z parowara.
Krok 3: Gotujemy sos
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory i doprawiamy przyprawami. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.
Pulpety podajemy wraz z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2901 dni temu
brakuje w tym przepisie instrukcji w jaki sposób oddzielić mięso od kości... dla amatorów, którzy pierwszy raz będą przyrządzać królika to bardzo potrzebna informacja.
odpowiedz
2867 dni temu
nigdy nie robiłam królika - jak oddzielić?
2867 dni temu
Jeśli chcesz wiedzieć, jak dzielić mięso z Królika, zobacz jak Karol robi to tutaj: https://youtu.be/zunik4W1E4k?list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX&t=269 Jeśli chodzi o zasadę oddzielania mięsa od kości - mała podpowiedź w tym filmie: https://kuchnialidla.pl/Trybowanie