Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynka do mielenia mięsa
- sito
Krok 1: Mieszamy składniki pulpetów
Mięso królika mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso odstawiamy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przerzucamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki.
Krok 2: Gotujemy pulpety na parze
W garnku gotujemy wodę. Na sitku układamy pulpety i gotujemy około 25 minut. Można również skorzystać z parowara.
Krok 3: Gotujemy sos
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory i doprawiamy przyprawami. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.
Pulpety podajemy wraz z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Królik w sosie pieczarkowym
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Zupa z białych warzyw z pulpetami
- Ekspresowa pizza domowa
- Babeczki z jeżynami
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Pulpety w sosie koperkowym
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Kremowa zupa pomidorowa z papryką
- Pstrąg z grzybami
- Wiśniowy Sad
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Chutney z pomidorów i mango
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Małe serniczki kawowe
- Steki z kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2770 dni temu
brakuje w tym przepisie instrukcji w jaki sposób oddzielić mięso od kości... dla amatorów, którzy pierwszy raz będą przyrządzać królika to bardzo potrzebna informacja.
odpowiedz
2737 dni temu
nigdy nie robiłam królika - jak oddzielić?
2737 dni temu
Jeśli chcesz wiedzieć, jak dzielić mięso z Królika, zobacz jak Karol robi to tutaj: https://youtu.be/zunik4W1E4k?list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX&t=269 Jeśli chodzi o zasadę oddzielania mięsa od kości - mała podpowiedź w tym filmie: https://kuchnialidla.pl/Trybowanie