Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynka do mielenia mięsa
- sito
Krok 1: Mieszamy składniki pulpetów
Mięso królika mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso odstawiamy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przerzucamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki.
Krok 2: Gotujemy pulpety na parze
W garnku gotujemy wodę. Na sitku układamy pulpety i gotujemy około 25 minut. Można również skorzystać z parowara.
Krok 3: Gotujemy sos
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory i doprawiamy przyprawami. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.
Pulpety podajemy wraz z sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (3)
3110 dni temu
brakuje w tym przepisie instrukcji w jaki sposób oddzielić mięso od kości... dla amatorów, którzy pierwszy raz będą przyrządzać królika to bardzo potrzebna informacja.
Odpowiedz
3076 dni temu
nigdy nie robiłam królika - jak oddzielić?
3076 dni temu
Jeśli chcesz wiedzieć, jak dzielić mięso z Królika, zobacz jak Karol robi to tutaj: https://youtu.be/zunik4W1E4k?list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX&t=269 Jeśli chodzi o zasadę oddzielania mięsa od kości - mała podpowiedź w tym filmie: https://kuchnialidla.pl/Trybowanie