zobacz film Zupa z białych warzyw z pulpetami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C

Przygotuj wcześniej:

  • kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por oczyszczamy i jego białe części również kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy warzywa przez kilka minut. Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy mielony imbir, kmin i wszystko razem ucieramy. Przyprawy dosypujemy do warzyw. Mieszamy. Warzywa zalewamy wodą. Gotujemy 25-30 minut do miękkości.

Krok 2: Przygotowujemy pulpety

Mielone mięso z indyka przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem. Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Uprażone orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Ugotowaną kaszę również dodajemy do mięsa. Zagniatamy. Ręce smarujemy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki o średnicy 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C przez około 10 minut.

Krok 3: Doprawiamy zupę

Gdy warzywa są już na wpół ugotowane, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy całość.

Gdy warzywa są miękkie, dolewamy śmietankę, doprowadzamy do zagotowania, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Zupę doprawiamy solą według uznania. Podajemy z pulpetami. Skrapiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    2646 dni temu
    Bardzo smaczny krem, polecam dodac odrobine pieprzu kajenskiego, posypac swieza kolendra lub prazonymi pestkami dyni.

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    2834 dni temu
    Zupa smaczna, ale baaaaaaardzo słodka - nestety :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2832 dni temu
    Sylwia, możesz zmniejszyć ilość mleczka kokosowego, albo śmietany i dodać więcej ostrych przypraw :)
  • fidif fidif
    2835 dni temu
    Wygląda świetnie, ciekawe czy tak samo smakuje. Pora wypróbować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2836 dni temu
    Panie Karolu, jakie bezmięsne pulpety będą najlepiej pasowały do tej zupy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2835 dni temu
    Możesz zrobić pulpety z soczewicy, ciecierzycy lub na bazie kaszy :)
  • fidif fidif
    2835 dni temu
    Pulpet (z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga) - gotowana POTRAWA MIĘSNA na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie (al sugo) lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch.
  • Gość Gość
    2836 dni temu
    Kuchnia pana Okrasy powinna się nazywać - "Czosnek w 1000 odsłonach" - w praktycznie w każdej potrawie czosnek. Lubie czosnek, ale to już przesada.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2835 dni temu
    Czosnek zawsze można pominąć :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!