Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko
KROK 1: Przygotowujemy pulpeciki
Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, posiekaną pietruszkę, chili oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kuleczki. Rozgrzewamy na patelni olej. Przed smażeniem pulpeciki obtaczamy w mące. Smażymy po 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 2: Przygotowujemy sos tzatziki
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sito nałożone na miskę, oprószamy solą, aby wydobyła się woda (najlepiej zostawić tak przygotowany ogórek na noc w lodówce). W misce łączymy jogurt, posiekany drobno koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i ocet (najlepiej wstawić do lodówki na noc wtedy smak czosnku będzie delikatny). Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek. Całość mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą.
KROK 3: Przygotowujemy sałatkę
Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek w dużą kostkę, paprykę w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i ocet winny. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, oliwkami. Doprawiamy oregano.
Zobacz podobne
przepisy
Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!
Bifteki z fetą
Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.
Szaszłyki bałkańskie
Pyszne kotlety z mięsa mielonego przyprawione aromatycznym czosnkiem i cebulą. Smakują nie tylko w sezonie grillowym!
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
744 dni temu
Wyjmowanie łapą oliwek ze słoika to czyste niechlujstwo, za chwile zaczną pleśnieć pozostawione w słoiku, do tego tą sama łapą rozkłada warzywa, przerzuca ser, a potem wkłada do słoika, kobieta chyba ma mało pojęcie o produktach.
odpowiedz
756 dni temu
Czy można upiec klopski? Jeśli tak to w jakiej temperaturze i jak długo?
odpowiedz
756 dni temu
Jak najbardziej można upiec klopsiki. Najlepiej posmarować gotowe kuleczki olejem i piec przez ok. 10-12 minut w temperaturze 200°C.
1671 dni temu
Przepis dość prosty ale dobry. Sos i sałatka - pyszne.
odpowiedz
2121 dni temu
Nie wyrabia ciasta tylko mięso.
odpowiedz
2121 dni temu
Dlatego opatrzyliśmy film stosowną grafiką :)
2121 dni temu
czy można użyć innego mięsa zamiast wołowiny ??
odpowiedz
2121 dni temu
Oczywiście! :)