zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o grubych oczkach
  • sitko

KROK 1: Przygotowujemy pulpeciki

Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, posiekaną pietruszkę, chili oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kuleczki. Rozgrzewamy na patelni olej. Przed smażeniem pulpeciki obtaczamy w mące. Smażymy po 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 2: Przygotowujemy sos tzatziki

Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sito nałożone na miskę, oprószamy solą, aby wydobyła się woda (najlepiej zostawić tak przygotowany ogórek na noc w lodówce). W misce łączymy jogurt, posiekany drobno koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i ocet (najlepiej wstawić do lodówki na noc wtedy smak czosnku będzie delikatny). Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek. Całość mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą.

KROK 3: Przygotowujemy sałatkę

Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek w dużą kostkę, paprykę w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i ocet winny. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, oliwkami. Doprawiamy oregano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    92 dni temu
    Nie wyrabia ciasta tylko mięso.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    92 dni temu
    Dlatego opatrzyliśmy film stosowną grafiką :)
  • Gość Gość
    93 dni temu
    czy można użyć innego mięsa zamiast wołowiny ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    92 dni temu
    Oczywiście! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram