
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- tarkę o małych oczkach
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę mannę.
KROK 1: Przygotowujemy pulpeciki
Mięso dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy połowę roztartego w moździerzu kminku, czarnuszkę, posiekaną natkę pietruszki i ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Z masy formujemy małe klopsiki (ok. 15-20 g).
KROK 2: Kroimy warzywa
Kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w małą kostkę (1 x 1 cm). Czosnek kroimy w plasterki.
KROK 3: Przygotowujemy zupę
W garnku z rozgrzaną oliwą przesmażamy na złoty kolor czosnek i cebulę. Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałą część roztartego kminku. Dodajemy marchew i ziemniaki. Kiedy będą już miękkie – dodajemy kalafior i cukinię. Gotujemy ok. 5 minut.
Zupę zaprawiamy śmietanką. Doprawiamy pieprzem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem. Dodajemy klopsiki, posiekany lubczyk i koperek. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pulpety w sosie koperkowym
- Pancakes z borówkami
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
715 dni temu
mmm... tego właśnie szukałam :) tylko bez klopsików, będzie sama ryżanka na rosole :D przepis sobie zmodyfikuje :)
odpowiedz
715 dni temu
mmm... tego właśnie szukałam :)
odpowiedz
1297 dni temu
60 g kaszy mannej, ale po ugotowaniu tyle ma być czy przed?
odpowiedz
1296 dni temu
Aldona, chodzi o ugotowaną kaszę manną ;)
1714 dni temu
Beznadziejny przepis. Tyle warzyw i 1 litr rosołu, przecież to gulasz, a nie zupa. Mięso poszło na zmarnowanie, tyle kaszy manny na 300 g mięsa. Czy ktoś to gotuję przed publikacją takich bzdur.
odpowiedz
1890 dni temu
Gotowałam tą zupę już kilkakrotnie. Klopsiki wcale się nie rozpadły. Przeciwnie, są pyszne, mięciutkie, delikatne, dobrze doprawione i gotowane wg wskazówek Kuchni Lidla wręcz rozpływają się w ustach, a nie rozpadają. Zupka smaczna, lekka. Polecam 🙂
odpowiedz
2151 dni temu
Kasza manna ?
odpowiedz
2150 dni temu
Tak :) Łączymy ją z mięsem.
1990 dni temu
Tak, jak ją dodamy pulpety rozpadają się podczas gotowania. Proszę pominąć ten składnik