Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- tarkę o małych oczkach
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę mannę.
KROK 1: Przygotowujemy pulpeciki
Mięso dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy połowę roztartego w moździerzu kminku, czarnuszkę, posiekaną natkę pietruszki i ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Z masy formujemy małe klopsiki (ok. 15-20 g).
KROK 2: Kroimy warzywa
Kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w małą kostkę (1 x 1 cm). Czosnek kroimy w plasterki.
KROK 3: Przygotowujemy zupę
W garnku z rozgrzaną oliwą przesmażamy na złoty kolor czosnek i cebulę. Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałą część roztartego kminku. Dodajemy marchew i ziemniaki. Kiedy będą już miękkie – dodajemy kalafior i cukinię. Gotujemy ok. 5 minut.
Zupę zaprawiamy śmietanką. Doprawiamy pieprzem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem. Dodajemy klopsiki, posiekany lubczyk i koperek. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.
Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
471 dni temu
mmm... tego właśnie szukałam :) tylko bez klopsików, będzie sama ryżanka na rosole :D przepis sobie zmodyfikuje :)
odpowiedz
471 dni temu
mmm... tego właśnie szukałam :)
odpowiedz
1053 dni temu
60 g kaszy mannej, ale po ugotowaniu tyle ma być czy przed?
odpowiedz
1052 dni temu
Aldona, chodzi o ugotowaną kaszę manną ;)
1470 dni temu
Beznadziejny przepis. Tyle warzyw i 1 litr rosołu, przecież to gulasz, a nie zupa. Mięso poszło na zmarnowanie, tyle kaszy manny na 300 g mięsa. Czy ktoś to gotuję przed publikacją takich bzdur.
odpowiedz
1646 dni temu
Gotowałam tą zupę już kilkakrotnie. Klopsiki wcale się nie rozpadły. Przeciwnie, są pyszne, mięciutkie, delikatne, dobrze doprawione i gotowane wg wskazówek Kuchni Lidla wręcz rozpływają się w ustach, a nie rozpadają. Zupka smaczna, lekka. Polecam 🙂
odpowiedz
1906 dni temu
Kasza manna ?
odpowiedz
1906 dni temu
Tak :) Łączymy ją z mięsem.
1746 dni temu
Tak, jak ją dodamy pulpety rozpadają się podczas gotowania. Proszę pominąć ten składnik