Zupa jarzynowa z klopsikami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • tarkę o małych oczkach

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj kaszę mannę.

KROK 1: Przygotowujemy pulpeciki

Mięso dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Dodajemy połowę roztartego w moździerzu kminku, czarnuszkę, posiekaną natkę pietruszki i ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Z masy formujemy małe klopsiki (ok. 15-20 g).

KROK 2: Kroimy warzywa

Kalafiora dzielimy na różyczki. Cukinię, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy w małą kostkę (1 x 1 cm). Czosnek kroimy w plasterki.

KROK 3: Przygotowujemy zupę

W garnku z rozgrzaną oliwą przesmażamy na złoty kolor czosnek i cebulę. Zalewamy bulionem i dodajemy pozostałą część roztartego kminku. Dodajemy marchew i ziemniaki. Kiedy będą już miękkie – dodajemy kalafior i cukinię. Gotujemy ok. 5 minut.

Zupę zaprawiamy śmietanką. Doprawiamy pieprzem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem. Dodajemy klopsiki, posiekany lubczyk i koperek. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    429 dni temu
    mmm... tego właśnie szukałam :) tylko bez klopsików, będzie sama ryżanka na rosole :D przepis sobie zmodyfikuje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    429 dni temu
    mmm... tego właśnie szukałam :)

    odpowiedz

  • Aldona Aldona
    1011 dni temu
    60 g kaszy mannej, ale po ugotowaniu tyle ma być czy przed?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1010 dni temu
    Aldona, chodzi o ugotowaną kaszę manną ;)
  • Ewelina Ewelina
    1428 dni temu
    Beznadziejny przepis. Tyle warzyw i 1 litr rosołu, przecież to gulasz, a nie zupa. Mięso poszło na zmarnowanie, tyle kaszy manny na 300 g mięsa. Czy ktoś to gotuję przed publikacją takich bzdur.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1604 dni temu
    Gotowałam tą zupę już kilkakrotnie. Klopsiki wcale się nie rozpadły. Przeciwnie, są pyszne, mięciutkie, delikatne, dobrze doprawione i gotowane wg wskazówek Kuchni Lidla wręcz rozpływają się w ustach, a nie rozpadają. Zupka smaczna, lekka. Polecam 🙂

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1865 dni temu
    Kasza manna ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1864 dni temu
    Tak :) Łączymy ją z mięsem.
  • Gość Gość
    1704 dni temu
    Tak, jak ją dodamy pulpety rozpadają się podczas gotowania. Proszę pominąć ten składnik

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!