zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • łopatkę silikonową
  • tarkę o drobnych oczkach

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


KROK 1: PODSMAŻAMY DYMKĘ

Dymkę pokrojoną w grubą kostkę podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

 

KROK 2: DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso przekładamy do miski i rozdrabniamy łopatką. Dodajemy sól, paprykę ostrą i słodką, pieprz, 1 łyżeczkę kolendry i 1 łyżeczkę kminku. Całość dokładnie mieszamy.

Miętę siekamy drobno. Dodajemy do mięsa i ponownie mieszamy.

KROK 3: DUSIMY KAPUSTĘ

Pokrojoną kapustę dodajemy do cebuli na patelni. Dolewamy wodę. Dodajemy pozostały kminek, kolendrę i sól. Przykrywamy patelnię przykrywką. Mieszamy od czasu do czasu.
 

Po odparowaniu wody dodajemy 5 łyżek pomidorów pelati, masło. Całość mieszamy.  

KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Odcedzoną fasolę, skórkę otartą z 1/3 limonki i posiekaną kolendrę dajemy na patelnię.

 

KROK 5: FORMUJEMY PULPETY

Z mięsa za pomocą dłoni lub 2 łyżek formujemy niewielkie pulpety o nieregularnych kształtach. Układamy na patelni. Delikatnie potrząsamy patelnią i przykrywamy na ok. 10-15 minut.

KROK 6: PODAJEMY GULASZ

Patelnię zdejmujemy z gazu. Wierzch posypujemy porwaną na kawałki kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram