Deser z chia

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • tarka o drobnych oczkach
  • 4 szklanki

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PUDDINGI OWOCOWE

Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i jagodami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.

Do rondelka nalewamy 150 ml mleka, dodajemy 1 łyżkę miodu, jeżyny. Blendujemy i gorącą masę przelewamy do kolejnej miseczki z nasionami chia – mieszamy.

Zagotowujemy resztę mleka z miodem i pokrojonym na kawałki bananem. Blendujemy i masą zalewamy nasiona chia. Mieszamy.

KROK 2: UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Puddingi przekładamy do szklanek warstwami odpowiednio: jeżynowa, bananowa i jagodowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi owocami i skórką z limonki. Jeśli podajemy deser później – przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    62 dni temu
    koktajl dobry :) polecam :) ale jak miałabym sie czegoś uczepić to moim zdaniem nasion chia odrobinę za dużo, jak na 1 porcje 30 g to przekroczenie zalecanej porcji w ciągu dnia, jeśli ktoś robi sobie takie koktajle codziennie może to być szkodliwe z perspektywu czasu... proponuje 6 łyżek (60 g) zamiast 12 łyżek nasion chia, to wyjdzie maksymalna porcja 15 g na 1 szklanke

    odpowiedz

  • Gość Gość
    819 dni temu
    Czy można zrobić wersję wegańską z mlekiem roślinnym i syropem klonowym zamiast miodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    816 dni temu
    Oczywiście! Będzie równie smacznie. Daj znać, jak wyszedł deser :)
  • Gość Gość
    498 dni temu
    tak

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!