Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- tarka o drobnych oczkach
- 4 szklanki
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PUDDINGI OWOCOWE
Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i jagodami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.
Do rondelka nalewamy 150 ml mleka, dodajemy 1 łyżkę miodu, jeżyny. Blendujemy i gorącą masę przelewamy do kolejnej miseczki z nasionami chia – mieszamy.
Zagotowujemy resztę mleka z miodem i pokrojonym na kawałki bananem. Blendujemy i masą zalewamy nasiona chia. Mieszamy.
KROK 2: UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Puddingi przekładamy do szklanek warstwami odpowiednio: jeżynowa, bananowa i jagodowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi owocami i skórką z limonki. Jeśli podajemy deser później – przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!
Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!
Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!
Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Kanapka zielenina z grilla
- Pożywny koktajl truskawkowy
- Pieczona biała kiełbasa
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Omlet z makaronem
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Kotleciki jagnięce
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Kajmakowy deser tiramisu
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Hummus grzybowy
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Roladki z indyka z warzywami i ryżem
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
970 dni temu
koktajl dobry :) polecam :) ale jak miałabym sie czegoś uczepić to moim zdaniem nasion chia odrobinę za dużo, jak na 1 porcje 30 g to przekroczenie zalecanej porcji w ciągu dnia, jeśli ktoś robi sobie takie koktajle codziennie może to być szkodliwe z perspektywu czasu... proponuje 6 łyżek (60 g) zamiast 12 łyżek nasion chia, to wyjdzie maksymalna porcja 15 g na 1 szklanke
odpowiedz
1727 dni temu
Czy można zrobić wersję wegańską z mlekiem roślinnym i syropem klonowym zamiast miodu?
odpowiedz
1725 dni temu
Oczywiście! Będzie równie smacznie. Daj znać, jak wyszedł deser :)
1406 dni temu
tak