
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- tarka o drobnych oczkach
- 4 szklanki
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PUDDINGI OWOCOWE
Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i jagodami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.
Do rondelka nalewamy 150 ml mleka, dodajemy 1 łyżkę miodu, jeżyny. Blendujemy i gorącą masę przelewamy do kolejnej miseczki z nasionami chia – mieszamy.
Zagotowujemy resztę mleka z miodem i pokrojonym na kawałki bananem. Blendujemy i masą zalewamy nasiona chia. Mieszamy.
KROK 2: UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Puddingi przekładamy do szklanek warstwami odpowiednio: jeżynowa, bananowa i jagodowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi owocami i skórką z limonki. Jeśli podajemy deser później – przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!

Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
56 dni temu
Czy w opisie składników jest dobrze opisana ilość mleka? Jest 40ml, a w opisie przygotowania używamy najpierw 100ml, potem 150ml i zagotowywujemy jeszcze "resztę"...
odpowiedz
56 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, z listy składników umknęło jedno 0. Do tego przepisu potrzebujemy 400 ml mleka.
1101 dni temu
koktajl dobry :) polecam :) ale jak miałabym sie czegoś uczepić to moim zdaniem nasion chia odrobinę za dużo, jak na 1 porcje 30 g to przekroczenie zalecanej porcji w ciągu dnia, jeśli ktoś robi sobie takie koktajle codziennie może to być szkodliwe z perspektywu czasu... proponuje 6 łyżek (60 g) zamiast 12 łyżek nasion chia, to wyjdzie maksymalna porcja 15 g na 1 szklanke
odpowiedz
1858 dni temu
Czy można zrobić wersję wegańską z mlekiem roślinnym i syropem klonowym zamiast miodu?
odpowiedz
1855 dni temu
Oczywiście! Będzie równie smacznie. Daj znać, jak wyszedł deser :)
1537 dni temu
tak