Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 pucharki
Krok 1: Przygotowujemy budyń migdałowy
W rondelku dokładnie mieszamy napój migdałowy, mąkę, syrop z agawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy płyn zacznie wrzeć i nabierze kremowej konsystencji – zdejmujemy z ognia.
Krok 2: Przygotowujemy budyń sojowy
Budyń przygotowujemy tak samo jak budyń z napoju migdałowego. Dodatkowo w trakcie gotowania dodajemy nasiona chia oraz nasionka wyciągnięte z laski wanilii.
Krok 3: Gotujemy konfiturę z porzeczek
Mrożone porzeczki podgrzewamy na małym ogniu razem z syropem z agawy. Redukujemy, aż całość zgęstnieje.
Krok 4: Układamy budyń w pucharkach
Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów do uzyskania złotego koloru. Studzimy. Do pucharków wlewamy warstwę budyniu migdałowego, konfitury porzeczkowej, budyniu sojowego z chia i ponownie migdałowego. Wierzch zdobimy borówkami i płatkami migdałów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Przekąski sylwestrowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
2472 dni temu
Witam! Deser trochę nietypowy i intrygujący. Robiłam pierwszy raz, wyszedł bardzo smaczny (wg mnie i moich gości). Polecam zrobić do niego własne mleko migdałowe :)
Odpowiedz
2706 dni temu
Pani Ładocha! Wygląd Pani potraw jest piękny. Z Pani smakiem jest jednak nie halo. To już drugi deser, który popełniłem z Pani przepisu. TO JEST PO PROSTU NIEDOBRE.
Odpowiedz
2604 dni temu
Nie wszystkim smakuje to samo. Warto zmienić przepis wedle własnego smaku 🙂