Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- rózgę kuchenną
Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, by napęczniała.
Krok 2: GOTUJEMY MROŻONE TRUSKAWKI
Mrożone truskawki z cukrem podgrzewamy w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną i oddadzą sok, wyłączamy ogień. Odstawiamy truskawki do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki, jednolity mus. Ponownie zagotowujemy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY
Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Mus z żelatyną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 4: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na nie do końca sztywny krem.
Krok 5: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Partiami dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Za każdym razem delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi.
Krok 6: SCHŁADZAMY I PODAJEMY MUS
Gotowy mus przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!
Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!
Mus jagodowy z sosem jeżynowym
Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)