
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- rózgę kuchenną
Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5-7 minut, by napęczniała.
Krok 2: GOTUJEMY MROŻONE TRUSKAWKI
Mrożone truskawki z cukrem podgrzewamy w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną i oddadzą sok, wyłączamy ogień. Odstawiamy truskawki do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki, jednolity mus. Ponownie zagotowujemy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY
Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Mus z żelatyną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 4: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na nie do końca sztywny krem.
Krok 5: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Partiami dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Za każdym razem delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi.
Krok 6: SCHŁADZAMY I PODAJEMY MUS
Gotowy mus przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)