Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • 6-8 kieliszków lub szklanek

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS

Jagody i cukier puder wsypujemy do miski. Miksujemy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Żelatynę namaczamy w 40 ml zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z jagodami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Jagody z rozpuszczoną żelatyną  łączymy z ubitą śmietanką. Napełniamy kieliszki lub szklanki i odstawiamy  do lodówki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS JEŻYNOWY

Na patelnię wsypujemy cukier i jeżyny, dodajemy sok z cytryny, na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy kilkanaście minut na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż sok trochę odparuje i uzyskamy konsystencję  sosu, a owoce się nie rozpadną. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 3: POLEWAMY MUS SOSEM

Zestalony w kieliszkach mus polewamy wystudzonym sosem. Możemy udekorować świeżymi owocami – malinami, jeżynami, truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram