![Mus jagodowy z sosem jeżynowym Mus jagodowy z sosem jeżynowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/51f42816b335-866cb7d090e4-KK_Slodka_mus_jagodowy_z_sosem_jezynowym_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- 6-8 kieliszków lub szklanek
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS
Jagody i cukier puder wsypujemy do miski. Miksujemy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Żelatynę namaczamy w 40 ml zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z jagodami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Jagody z rozpuszczoną żelatyną łączymy z ubitą śmietanką. Napełniamy kieliszki lub szklanki i odstawiamy do lodówki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS JEŻYNOWY
Na patelnię wsypujemy cukier i jeżyny, dodajemy sok z cytryny, na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy kilkanaście minut na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż sok trochę odparuje i uzyskamy konsystencję sosu, a owoce się nie rozpadną. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: POLEWAMY MUS SOSEM
Zestalony w kieliszkach mus polewamy wystudzonym sosem. Możemy udekorować świeżymi owocami – malinami, jeżynami, truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!
![Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e4f8df1406b5-18f0315d2883-KK_SLODKIE_KRUCHE_BABECZKI_Z_MUSEM_1250x700.webp)
Makaron z musem jabłkowym
Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.
![Makaron z musem jabłkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b188c8a61246-55477809d7ea-Alpenmagroni.webp)
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.
![Placki ziemniaczane z musem jabłkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d268ee3354d0-a81d13381d-Reibekuchen-mit-Apfelmus.webp)
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
![Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac61ee9480a1-5ec4be7fa8-KW16_BISZKOPT-SZPINAKOWO-BAZYLIOWY-Z-MUSEM-MALINOWO-JOGURTOWYM_195553044_rgb_ok_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Puszysty krem z melona
- Sałatka z grillowanych owoców
- Torcik Saksoński
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Ciasto à la 3 Bit
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Tort z arbuza
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Chleb chmurka z TikToka
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Pulled pork z jackfruita
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Tyrolski gröstl
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Stir-fry z kaszą
- Sałatka z makaronu soba
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
Komentarze (0)