Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- 6-8 kieliszków lub szklanek
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS
Jagody i cukier puder wsypujemy do miski. Miksujemy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Żelatynę namaczamy w 40 ml zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z jagodami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Jagody z rozpuszczoną żelatyną łączymy z ubitą śmietanką. Napełniamy kieliszki lub szklanki i odstawiamy do lodówki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS JEŻYNOWY
Na patelnię wsypujemy cukier i jeżyny, dodajemy sok z cytryny, na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy kilkanaście minut na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż sok trochę odparuje i uzyskamy konsystencję sosu, a owoce się nie rozpadną. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: POLEWAMY MUS SOSEM
Zestalony w kieliszkach mus polewamy wystudzonym sosem. Możemy udekorować świeżymi owocami – malinami, jeżynami, truskawkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Makówki śląskie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)