
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Gotujemy makaron z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wraz z makaronem penne w dużej ilości osolonej, wrzącej wody przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Krok 2: Danie zapiekamy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę, mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na dużej patelni przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy śmietanę i wywar, doprawiamy pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Sosem zalewamy ziemniaki i makaron – delikatnie mieszamy. Posypujemy ementalerem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.
Krok 3: Zapiekankę podajemy z musem jabłkowym
Danie posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z musem jabłkowym. Do tego pasuje zielona sałata liściasta.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)