Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Gotujemy makaron z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wraz z makaronem penne w dużej ilości osolonej, wrzącej wody przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Krok 2: Danie zapiekamy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę, mięso kroimy na kawałki. Podsmażamy na dużej patelni przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy śmietanę i wywar, doprawiamy pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Sosem zalewamy ziemniaki i makaron – delikatnie mieszamy. Posypujemy ementalerem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.
Krok 3: Zapiekankę podajemy z musem jabłkowym
Danie posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z musem jabłkowym. Do tego pasuje zielona sałata liściasta.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.
Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!
Szarlotka z orzechami nerkowca
Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
- Bób z boczkiem
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Saksońska zupa ziemniaczana
- Egzotyczny trifle z curry
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Racuchy z jabłkami
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Pinsa verde
- Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Bułeczki drożdżowe z ananasem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Kaczka w sosie żurkowym
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Tarta z Linzu
- Truskawkowo-ogórkowy lassi
- Drożdżowe zajączki
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)