Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser (opcjonalnie)
  • blachę
  • pędzel  
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Wyrabiamy ciasto drożdżowe

Żółtka oddzielamy od białek (białka odstawiamy na bok). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do mąki. Drożdże ucieramy z ⅓ cukru do momentu, aż staną się płynne. Mleko zagotowujemy z szafranem, delikatnie studzimy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy pozostałą część cukru utartego z drożdżami oraz żółtka. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

Krok 2: Formujemy zajączki

Z ciasta formujemy zajączki, a następnie układamy w odstępie kilku centymetrów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45-50 minut do wyrośnięcia.

Krok 3: Pieczemy zajączki

Wyrośnięte zajączki smarujemy białkiem za pomocą pędzla i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez ok. 12-15 minut, do momentu uzyskania złotego koloru (jeżeli zajączki będą duże, czas pieczenia trzeba wydłużyć o kilka minut).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram