Drożdżowe zajączki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser (opcjonalnie)
  • blachę
  • pędzel  
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Wyrabiamy ciasto drożdżowe

Żółtka oddzielamy od białek (białka odstawiamy na bok). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do mąki. Drożdże ucieramy z ⅓ cukru do momentu, aż staną się płynne. Mleko zagotowujemy z szafranem, delikatnie studzimy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy pozostałą część cukru utartego z drożdżami oraz żółtka. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

Krok 2: Formujemy zajączki

Z ciasta formujemy zajączki: schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, tak by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na części, z których formujemy wałki na blacie oprószonym mąką. Niewielką część ciasta odkładamy: z niej przygotujemy ogonki. Końcówki wałków rolujemy, aż powstaną lekko szpiczaste uszy królika. Wałki skręcamy dwa razy, tworząc ładnie zaplecione warkocze, a następnie układamy w odstępie kilku centymetrów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonego wcześniej ciasta formujemy kuleczki, które następnie doklejamy do korpusów zajączków. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45-50 minut do wyrośnięcia.

Krok 3: Pieczemy zajączki

Wyrośnięte zajączki smarujemy białkiem za pomocą pędzla i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez ok. 12-15 minut, do momentu uzyskania złotego koloru (jeżeli zajączki będą duże, czas pieczenia trzeba wydłużyć o kilka minut).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1135 dni temu
    Szkoda, że pomiędzy "wkładamy ciasto do lodówki" a "formujemy zajączki" nie piszecie jak formujemy te zajączki...czy ciasto dzielmy na części i formujemy wałki? czy ogonki są doczepiane? niby banał a jednak brakuje wzmianki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1134 dni temu
    Rzeczywiście, ta część wymaga pewnego rozwinięcie i dopowiedzenia: ciasto, które wyjmiemy z lodówki ponownie wyrabiamy, tak by stało się plastyczne, a następnie-tak, jak wspominasz, dzielimy na części i formujemy w wałki. Niewielką część ciasta odkładamy-z niej przygotujemy ogonki. Końcówki wałków rolujemy, aż powstaną lekko szpiczaste uszy królika. Wałki skręcamy dwa razy, tworząc ładnie zapleciony warkocz. Tak przygotowane zajączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonego wcześniej ciasta formujemy kuleczki, które następnie doklejamy do zajączków. Teraz wystarczy już nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia :) Edytowaliśmy również przepis, by dla wszystkich był czytelny.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!