zobacz film Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • mikrofalówkę (opcjonalnie)
  • sitko o drobnych oczkach
  • łopatkę silikonowa
  • tarkę o małych oczkach
  • papier do pieczenia
  • wałek do ciasta
  • małe foremki listki (opcjonalnie)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dynię przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Połówki dyni upiecz bez pestek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PUREE Z DYNI

Miąższ z upieczonej dyni łyżką przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach.

KROK 2: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z ZIARNAMI EKSPANDOWANYMI

Czekoladę kruszymy do miski i rozpuszczamy w mikrofalówce lub roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ekspandowane ziarna: orkisz, jagły i amarantus. Całość mieszamy.

KROK 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do czekolady wymieszanej z ziarnami dodajemy barwnik pomarańczowy, otartą skórkę z pomarańczy i 2 łyżki purée z dyni. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: FORMUJEMY DYNIE

Czekoladę wymieszaną z ziarnami formujemy w kulki o różnej wielkości. Każdą z nich lekko rozpłaszczamy. Palcem tworzymy niewielkie wgłębienie na górze każdej dyni (miejsce na dekoracje z masy cukrowej: sprężynki, ogonki i listki). Uformowane dynie wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania dekoracji.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE

Sprężynki:

Połowę zielonej masy cukrowej formujemy w niewielkie kulki (przygotowujemy tyle kulek, ile mamy dyni z nasion ekspandowanych). Każdą kulkę rozwałkowujemy w rękach tak, aby uzyskać wałek grubszy z jednej i cieńszy z drugiej strony. Wałki skręcamy dowolnie, tak aby przypominały sprężynki.

Ogonki:

Brązową masę cukrową dzielimy na części odpowiadające liczbie dyń. Każdą część formujemy w kulkę, a następnie palcami rozciągamy w jedną stronę tak, aby uzyskać kształt rożka.

Listki:

Pozostałą część zielonej masy cukrowej formujemy w kulkę i umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Masę rozwałkowujemy na płaski, cienki placek. Wycinamy z niej listki przy pomocy foremki lub noża.

KROK 6: DEKORUJEMY DYNIE

Schłodzone dynie z ziaren wyjmujemy z lodówki i dekorujemy: ogonki wciskamy rożkiem do dołu we wgłębienie zrobione w dyniach. Dodajemy sprężynki i listki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!